Video: Jan Hrbatý je uváděn do Síně slávy českého hokeje

23.12.2015 / Tomáš Lysý

Legendární útočník české reprezentace a Dukly Jihlava Jan Hrbatý byl ve čtvrtek 17. prosince uveden spolu s Jiřím Kučerou, Robertem Langema a masérem Pavlem Křízkem do Síně slávy českého hokeje. Právě těmto čtyřem velkým jménům českého hokeje patřil slavnostní akt v reprezentativních prostorách obchodního centra Harfa vedle o2 Areny, kde se Síň slávy českého hokeje nachází.

Na začátek celého aktu si sportovní komentátor Štěpán Škorpil připravil ohlédnutí za kariérou Jana Hrbatého. Nechal vzpomenout, že malý Jan to neměl jednoduché. Jeho nejstarší bratr byl knězem, kterým tehdejší režim příliš nepřál. Dále musel pomáhat v domácím hospodářství a dlouho byl na vážkách, zda si vybrat mezi hokejem a fotbalem - na zelený pažit utíkal od sběru brambor, obilí či žní. Díky trenérské legendě Jaroslavu Pitnerovi si nakonec vybral hokej. Povolávacím rozkazem narukoval do klubu, kterému byl věrný po celou svojí hokejovou kariéru; se kterým vybojoval sedm titulů mistra republiky a jehož zápasy stále pravidelně navštěvuje – HC Dukla Jihlava. Jan Hrbatý, ke kterému patřilo číslo 10 stejně neodmyslitelně jako přezdívka „Rychlík z Vysočiny,“ vzpomínal také na to, že se díky své rychlosti nemusel pouštět do osobních kontaktů, každému totiž ujel.

Jan Hrbatý je uváděn do Síně slávy českého hokeje

Čtěte také: Síň slávy se rozrostla o další čtyři jména, dvě legendy jsou spjaty s Duklou Jihlava

Jan Hrbatý (narozen 20. ledna 1942) patří k legendám jihlavské Dukly, kde hrál v letech 1961-79. S hokejem začínal v Prostějově, závodně se mu věnoval až od 16 let. Vynikající bruslař patřil svého času k nejlepším pravým křídlům u nás, v ligové soutěži působil 18 sezon, sehrál 586 utkání a nastřílel 222 branek. Sedminásobný mistr republiky (1965-67, 1969, 1970, 1972 a 1973) se prosadil také v reprezentaci: na kontě má 57 mezistátních zápasů, v nichž zaznamenal 15 branek. Majitel stříbrné medaile z olympijských her 1968 v Grenoblu startoval na čtyřech světových šampionátech v letech 1967-70. Po skončení kariéry Hrbatý působil jako trenér mládeže v Jihlavě, kde žije. Hokeji se věnovali i jeho syn Jan a vnukové Jan a Filip, ve starším dorostu Dukly Jihlava aktuálně působí jeho další vnuk Adam.

Pavel Křížek (narozen 31. března 1947) býval v mládí aktivním sportovcem, věnoval se fotbalu nebo košíkové, ale posléze u sportu zůstal v roli maséra či kustoda. Roky působil v jihlavské Dukle, kam nastoupil na vojenskou službu v roce 1966, pamatuje všech 12 mistrovských titulů klubu, zúčastnil se třicítky mistrovství světa a mnoha dalších velkých turnajů včetně olympiád. V roce 1998 byl Křížek členem realizačního týmu olympijských vítězů z Nagana, vytvářel péči a zázemí mistrům světa 1972, 1976-77, 1985 i zlaté generaci z 90. let (celkově byl na 30 mistrovstvích světa). V roce 1984 absolvoval kurs tejpování a stáž v Calgary, po odchodu z Jihlavy masíroval hráče Olomouce či Sparty, později fotbalisty Jihlavy, u nichž od roku 2005 pracuje dodnes. Legendární masér, jehož zetěm je bývalý reprezentant Patrik Augusta, zažil éru Holíků, Suchého, Hlinky, Martince, později masíroval Haška, Jágra, Hrdinu, Reichla, Dopitu a další osobnosti českého hokeje.

NOVÍ ČLENOVÉ SÍNĚ SLÁVY již v o2 Areně před zápasem Channel One Cupu ČR – Finsko. Zleva předseda návrhové komise Dominik Hašek, dále čtyři noví členové Síně slávy českého hokeje Jan Hrbatý, Jiří Kučera, Robert Lang, Pavel Křížek a zcela vpravo Tomáš Král, prezident českého svazu ledního hokeje. Foto: Tomáš Lysý.