Honzík a Škarek ovládli statistiky gólmanů WSM Ligy: Věřím, že výsledky budou i nadále dobré, říká trenér Petr Jaroš

23.02.2016 / Zdeněk Drla

David Honzík a Jakub Škarek. První jmenovaný dělal v minulé sezoně dvojku v druholigovém Sokolově, druhý odchytal většinu zápasů za mladší dorost Dukly Jihlava. Hokejový osud svedl oba dva mladíky do kabiny A-týmu Dukly do rukou trenéra Petra Jaroše. A oba dva se po skončení základní části WSM Ligy vyhřívají na nejvyšších příčkách statistik druhé nejvyšší tuzemské seniorské soutěže. „Často se nestává, aby skončili dva gólmani z jednoho klubu na prvním a druhém místě v celkových statistikách," kvituje umístění svých svěřenců Petr Jaroš, jenž od začátku sezony působí i u českého nároďáku. „V play-off budeme dál pokračovat v naší práci a já věřím, že výsledky budou i nadále dobré," vyhlíží uznávaný trenér vrchol sezony.

Dvaapadesát zápasů základní části WSM Ligy je minulostí. Dukla během pěti měsíců dlouhodobé části nacestovala k venkovním duelům kolem devíti a půl tisíce kilometrů. Na Horáckém zimním stadionu jí vidělo takřka 50 tisíc diváků, což znamená průměrnou domácí návštěvnost 1914 diváků na zápas. V základní části nastříleli hráči v červenožlutých dresech 163 gólů, což je řadí na páté místo statistik. Dukla inkasovala 124 krát - může se tak pochlubit nejlepší defenzivou soutěže. Velký podíl na tomto výsledku má vedle hráčů v poli, kteří srdnatě blokovali střely soupeře, i dvojice mladých gólmanů - David Honzík a Jakub Škarek.

Dukla v přípravném období sázela na dvojici maskovaných mužů ve složení David Honzík - Lukáš Sáblík. Prvně jmenovaný se ale v přípravném zápase na Kladně zranil a tak muselo vedení klubu hledat náhradu. Tu našlo - alespoň dočasně - ve Vladislavu Habalovi. Šanci ale zkraje sezony dostal i tehdy ještě patnáctiletý Jakub Škarek, jenž ve svém prvním mistrovském zápase mezi muži vychytal domácí vítězství nad ústeckým Slovanem. Vladislav Habal nastoupil jen do tří ligových zápasů, zbývající duely si pak rozdělili takřka rovnoměrně Jakub Škarek a uzdravený David Honzík. A oba dva talentovaní gólmani (Honzík byl v roce 2011 draftován ve třetím kole Vancouverem, Škarek je v hledáčku klubů NHL pro draft v roce 2018 - pozn. aut.) se ve druhé nejvyšší tuzemské soutěži uvedli ve skvělém světle. Obsadili první dvě příčky v celkových statistikách soutěže - mají nejlepší úspěšnost zákroků i nejmenší průměr obdržených gólů na zápas.

Přitom ještě před rokem působili v soutěžích, ze kterých se do vyšších pater první ligy dostává jen těžko - David Honzík, byť se zkušenostmi z kanadské juniorské soutěže a ruské mezinárodní juniorské MHL, dělal dvojku v druholigovém Sokolově, Jakub Škarek, kromě jednoho zápasu za starší dorost a jeden za jihlavskou juniorku, odchytal celou sezonu v mladším dorostu Dukly.

Mladí gólmani Dukly v základní části WSM Ligy:

Zdroj: www.hokej.cz

V létě se dostali "do rukou" trenéra Petra Jaroše, který hodnotí úspěch svých svěřenců.

Oba dva gólmani Dukly ovládli statistiky celé WSM Ligy. Dukla dostala nejméně gólů, David Honzík a Jakub Škarek skončili na prvním a druhém místě, co se průměru obdržených gólů i procentuální úspěšnosti zákroků týká. Se základní částí soutěže musíte být spokojený, že?
„Je to příjemné. Často se nestává, aby skončili dva gólmani z jednoho klubu na prvním a druhém místě v celkových statistikách soutěže. Jsem za to rád. Navíc se nám podařila zajímavá věc - ani jednou jsme gólmany nemuseli v zápase střídat."

Jak berou své umístění oba gólmani? Nejsou, jak se říká, "na hrušce"?
„Už jsem s klukama mluvil o tom, že to všechno je historie, že život jde dál a my se teď musíme soustředit na to, co bude v play-off. I tato část soutěže bude důležitá pro jejich další kariéru."

David Honzík loni působil ve druhé lize v Sokolově, Jakub Škarek většinu sezony odchytal za mladší dorost Dukly... Teď jsou na špičce hodnocení gólmanů druhé nejvyšší seniorské soutěže u nás. To vás jako trenéra musí těšit.
„Je to skvělé, že základní část sezony dopadla takhle. Kluci makali už od začátku, od letních měsíců, kdy jsme se v červenci sešli poprvé na ledě. Nebyl s nimi nejmenší problém, ať na ledě nebo na suchu. Po lidské stránce jsou skvělí. Po každém zápase děláme rozbor na videu, nejenom góly, ale i zákroky či situace, které se mi třeba z hlediště nezdály. Všechno do sebe parádně zapadlo, kluci si brali moje rady k srdci, pracovali s nimi. A toto je výsledek."

V play-off tedy začneme zase od nuly?
„To co bylo doteď, je už historie. Ano, začneme zase od nuly. V play-off budeme dál pokračovat v naší práci a já věřím, že výsledky budou i nadále dobré."