1:2
(0:0, 0:2,1:0)

11.09.2010 / Zdeněk Drla

11.09.2010 12:00, Extraliga staršího dorostu - 4. kolo

HC Dukla Jihlava

Krejčík - Pavlas, Kříž, Tobola, Dobrovolný, Peroutka, Zadražil, Čurilla, Kohout - Březka, Lupač, Kovářů - Štěpán, Vlček, Mandát - Přidal, Střecha, Gregar - Štěrba, Donutil, Svobodník
1

HC Kometa Brno

Klimeš - Mytiska, Pospíšil, Buhaj, Máša, Vašíček, Raška, Jaroch, Mrázek, Vojáček, Lašák, Čtvrtníček, Vágner, Šidák, Beneš, Fusek, Sedlák, Chudý
2
Branky a nahrávky: 54. Gregar (Přidal) - 26. Pospíšil (Šidák, Fusek), 28. Raška (Máša). Rozhodčí: Jeřábek - Samuel, Zídek. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 70. Střely na branku: 36:38. Průběh utkání: 0:2, 1:2.

Průběh utkání

První dvacetiminutovka mnoho pohledných hokejových momentů nepřinesla. Gólmani obou týmů si připsali pouze pár zákroků. Žádná střela ale nepatřila mezi ty, které by měly skončit za jejich zády.

Na začátku třetí minuty našel dlouhou přihrávkou přes střed kluziště jihlavský Gregar Tomáše Střechu. Bekhendový pokus rychlému útočníkovi ale nevyšel.
Zahrozili i hosté. Na konci šesté minuty vystřelil z mezikruží Pavel Pospíšil. Jeho střelu Krejčík jenom vyrazil před sebe. K dorážce se hnal Jakub Fusek, na puk ale naštěstí pro jihlavské barvy nedosáhl.

V čase 07:50 se do slibné šance dostal opět Fusek, který zachytil přihrávku zpoza brány. Puk ale bezpečně skryl Krejčík mezi betony. Totožná situace se odehrála o čtyřicet vteřin později na druhé straně. Tím, kdo neodkázal dostat puk za záda brněnského gólmana Klimeše, byl Jan Mandát.

Prvním vyloučeným v zápase byl v deváté minutě Tomáš Buhaj, během dvouminutové početní výhody se ale stav na ukazateli skóre nezměnil. Brno se ubránilo, navíc po pár vteřinách si zahrálo samo přesilovku, když na lavici hanby putoval Jan Mandát. Ani brněnským hráčům početní výhoda nesedla, sevřeli sice Jihlavu v jejím obranném pásmu, ke kloudné střele se ale nedostali.

V 16. minutě se dostal do šance Ondřej Kovářů, jeho střelu Klimeš vyrazil. Brňané do konce první třetiny zahrozili ještě dvakrát. Poprvé dostal Krejčík skákavý puk za pomoci obránců pod sebe, v druhém případě pak tečovaná střela skončila až na světlech vysoko nad jeho brankou. Do šaten se tak šlo po první třetině za bezbrankového stavu - 0:0.

Ve druhé třetině se dvakrát prosadili brněnští hráči. Nejdříve využili ve 26.minutě přesilovku pěti proti čtyřem. Přesně pálil po souhře Šidáka a Fuska kapitán Komety Pavel Pospíšil -0:1. Neuplynula ani půldruhá minuta a na světelné tabuli svítila v kolonce hostů číslice dvě. Od modré střílel Jan Lašák. Puk byl několkrát tečovaný hokejkami i bruslemi bránících a útočících hráčů. Do jihlavské branky se puk doslova dokutálel mezi Krejčíkovými betony. Posledním, kdo se puku dotkl, byl podle verdiktu sudích Adam Raška - 0:2. Až do konce druhé třetiny se hrál svižný hokej s několika šancemi na obou stranách. Skóre se však neměnilo. Ani jeden z týmů nevyužil nabízenou početní výhodu - když na trestnou lavici putoval brněnský Tomáš Buhaj nebo později jihlavský Tomáš Střecha.

Hned zkraje třetí části hry byl vyloučen domácí Lupač. S Vojáčkovou střelou si Krejčík poradil, Jihlava se dokonce vydala v oslabení do útoku. Při dalším ataku Brňanů pomohla Dukle levá tyč brankové konstrukce, která se rozezvonila po střele Adama Šidáka.

Šanci na korekci nepříznivého stavu měl jihlavský Tomáš Střecha v čase 47:45. Nejprve nastřelil položenoou hokejku bránícího brněnského hráče, druhou střelu ale směřoval nad branku Klimeše. První branky se dočkala Dukla až v 54. minutě. Střelu Patrika Přidala z pravého kruhu ještě gólman Klimeš dokázal vyrazit před sebe, k volnému puku se ale dostal Martin Gregar, který ho špičkou hole dotlačil do poodkryté brněnské klece - 1:2.

Byla to zároveň poslední branka v utkání, i když šancí se na obou strancáh rodilo s blížícím se koncem zápasu stále více. Domácí roztočili kolotoč šancí, žádná se ale neujala. Velkou příležitost skórovat měli Zadražil, Přidal, Gregar, strážce brněnské branky Klimeš odolával. V 60. minutě byl vyloučen jihlavský Lupač za zdržování hry, a tak domácím nezbylo nic jiného, než zkusit hru bez gólmana. Tlak, který si vytvořili, nedokázali přetavit ve vyrovnávací gól.
Zápas mezi Duklou Jihlava a Kometou Brno skončil fotbalovým výsledkem 1:2.

Ohlasy trenérů

Pavel Pazourek, Kometa Brno: „Z naší strany to byl dobrý zápas. Mohli jsme dát víc branek, ale spálili jsme hodně vyložených šancí. Je nepříjemné, že jsme si nechali snížit na 2:1. To byla branka z ničeho. Tím jsme si konec zápasu zkomplikovali. Myslím, že jsme zaslouženě vyhráli. I domácí hráli dobrý hokej, byli nepříjemní, ale my jsme dneska byli lepší a to vítězství jsme si zasloužili."

Luboš Sláma, Dukla Jihlava: „Zápas jsme nedotáhli do vítězsného konce, jsme z toho zklamaní. Tlak ze závěru zápasu se nám nepodařilo zúročit. Zápas se rozhodl ve druhé třetině, kdy jsme během asi minuty udělali dvě chyby a dostali jsme dva góly. Dnešní zápas byl o tom, že kdo potrestá víc chyb soupeře, vyhraje. My jsme udělali dvě chyby, jednu v oslabení, druhou v dalším střídání, kdy jsme si nepohlídali dorážku a Brno z toho dalo dva góly. A na to vyhráli. Dát doma jen jeden gól je pro nás moc špatné. Připadá mi, že kluci mají doma jakoby svázané ruce. Venku hrají jednodušší bojovnější hokej, tady jsou svázaní a já nevím proč. Musíme se na to podívat, protože je důležité sbírat body i doma."