4:2
(0:1, 2:1, 2:0)

18.09.2010 / Zdeněk Drla

18.09.2010 15:30, Extraliga staršího dorostu - 6. kolo

HC Dukla Jihlava

Krejčík - Pavlas, Kříž, Tobola, Dobrovolný, Peroutka, Kohout, Hošek, Čurilla - Gregar, Střecha, Přidal - Vlček, Brabec, Štěpán - Svobodník, Lupač, Březka - Donutil, Vantuch, Štěrba
4

AZ Heimstaden Havířov

Tomšů - Kuchař, Szewieczek, Bureš, Flamík, Deutsch, Kostelník, Ryška, Čintala - Kasperlík, Juhász, Diviš - Pasker, Vyčesaný, Suchý - Křibík, Školoud, Glos - Matějek, Majda, Dýrr
2
Branky a nahrávky: 24. Brabec (Štěpán, Vlček), 36. Střecha (Peroutka), 42. Pavlas (Vlček), 46. Střecha - 11. Juhász (Pasker, Glos), 26. Juhász (Kasperlík). Rozhodčí: Kukeně - Jeletz, Kotlík. Vyloučení: 8:11, navíc Deutsch (HAV) 10 min. OT. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 75. Střely na branku: 28:36. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 4:2.

Průběh utkání

V šestém kole extraligy staršího dorostu hostila Dukla Jihlava celek AZ Havířov. Severomoravané v pátém kole brali tři body za výhru 3:2 na ledě Komety Brno a na výkon z pátečního večera chtěli navázat. Nakročeno měli dobře.

Po celý zápas si nevydechli dohlížitelé na trestné lavici. Téměř nestíhali otevírat dvířka. Hlavní rozhodčí Kukeně rozdal devatenáct menších trestů, z toho jedenáct na straně Havířova, Zdeněk Deutsch (HAV) si navíc za faul na jihlavského Střechu ve středovém kruhu vysloužil „desítku“.

Prvním hříšníkem, který mířil na lavici hanby, byl už v polovině druhé minuty havířovský Jan Pasker. Domácí se ale k pořádné střele nedostali. Po necelé minutě se počet hráčů na ledě vyrovnal, když za katr putoval jihlavský Čurilla. Ani další přesilovky či oslabení nevedly ke změně skóre. První branky se tak diváci na stadionu dočkali až v 11. minutě, když Jan Pasker našel zpoza brány ideálně rozjetého Jakuba Juhásze. Ten nedal Krejčíkovi šanci – 0:1.

Do konce třetiny zahrozili hosté v černých dresech ještě několikrát. Žádný z pokusů se ke štěstí domácího týmu neujal. David Krejčík v jihlavské kleci zlikvidoval postupně střely Diviše, Vyčesaného i Kasperlíka.
Zahrozila i Jihlava. Tvrdou vizitku vyslal na brankáře Tomšů Patrik Přidal, vědět o sobě dali i Štěpán s Brabcem. V první třetině se už skóre nezměnilo.

Druhá část hry přinesla živější hokej ze strany domácích. Už tři čtvrtě minuty po zahájení prostředního dějství ujel Tomáš Střecha a Denis Kuchař ho musel faulovat. Ani tuto početní výhodu nedokázali žlutočervení přetavit v gól.
Srovnání přišlo až v čase 23:46. Jan Štěpán našel úplně volného Martina Brabce a ten se nemýlil – trefil se pod horní tyč havířovské branky – 1:1.
Ze srovnání se Jihlava dlouho netěšila. Ve 26. minutě dostal Havířov do vedení znovu Juhász. Jihlavští hráči sice reklamovali, že gól byl dosažen vysokou holí, hlavní sudí ale nekompromisně ukázal do Krejčíkovy brány – 1:2.

Tradice nebyla porušena a tak se trestoměřiči měli v další části hry co otáčet. Vylučovalo se na obou stranách několikrát. V čase 35:13, kdy trestnou lavici zahříval jihlavský Daniel Kohout, vytáhl první eso z rukávu Tomáš Střecha. David Peroutka si pomalu vybruslil do středního pásma a předal puk jihlavskému rychlíkovi. Ten si najel na pravý kruh, naznačil střelu, rychle ale puk stáhl pod sebe a oklamal tak havířovskou obranu. Brankáře hostí prostřelil mezi betony – 2:2.

Rozhodčí nerozdával pouze menší tresty, 2+10 vyfasoval havířovský kapitán Zdeněk Deutsch za napadení Tomáše Střechy ve středovém kruhu. Střelec vyrovnávací jihlavské branky zůstal ležet na ledě a musel zasahovat zdravotník. V následné přesilovce se do největší šance dostal Patrik Přidal. Na hranici brankoviště mu chyběly milimetry k tomu, aby puk správně trefil. Právě Přidal v zápase rozdával spoustu přesných přihrávek.

Dukla se dostala do vedení v čase 42:00, když vyhazovaný puk zachytil na modré čáře obránce Jakub Pavlas. Vypálil směrem k havířovské brance a puk přeskočil gólmanův levý beton – 3:2.

Poslední úder zasadila Dukla Havířovu na začátku 46. minuty. A opět u toho byl štírek Střecha. Ve středovém kruhu, v místech, kde byl před deseti minutami atakován, vypíchl havířovskému hráči puk a upaloval přímo na branku Ondřeje Tomšů. Střelou z mezikruží nad pravý beton mu nedal šanci – 4:2.

Po další sérii vyloučení si brali hosté v čase 52:00 oddechový čas, bojová porada je nabudila a začali jihlavskou branku zasypávat sprškou nebezpečných střel. Ani jedna z nich ale za zády Krejčíka neskončila. „Prokletí“ Horáckého zimního stadionu, kdy starší dorostenci letos v extralize ze dvou pokusů ani jednou doma nebodovali, bylo prolomeno. Tři body zůstaly na Vysočině.

Ohlasy trenérů

Jan Křivohlávek, Havířov: „Těžko se mi k zápasu vyjadřuje. Ze začátku jsme byli lepší. Měli jsme zápas rozhodnout možná už v první třetině. Dostali jsme soupeře do hry. Zvýšili jsme na 2:1, měli jsme i další šnace v přesilovkách. Bohužel jsme dostalivyrovnávací gól právě v naší vlastní přesilovce a to nás trochu srazilo. Soupeři to naopak pomohlo. Co nám trochu podrazilo nohy, bylo jedenáct dvouminutových trestů. Pokud hrajeme víc jak jednu třetinu v oslabení, navíc když na deset minut vypadne ze hry jeden ze stěžejních beků, na kterém naše obrana stojí, to jsou věci, které nám prohrály zápas. Vlastně jsme si ho sami prohráli."

Luboš Sláma, Jihlava: „Jsme strašně rád za tři body, i když se mi předvedená hra moc nelíbila. První třetinu jsme rozhodně nebyli lepší. Dneska to byl takový utahaný hokej. Povedla se nám třetí třetina. Kluci ji odmakali. Dobře dodržovali pokyny, k ničemu vážnému soupeře nepouštěli. Vadí mi zbytečné chyby a zbytečná vyloučení. Nelíbí se mi jak vyhazujeme při oslabení puky. My je jen nahráváme jejich obráncům na modré čáře. Náš výkon se v tomto směru musí zlepšit, když se chceme dostat do play-off."