2:6
(1:0, 1:3, 0:3)

08.10.2010 / Zdeněk Drla

08.10.2010 17:45, Extraliga staršího dorostu - 12. kolo

HC Dukla Jihlava

Krejčík - Kohout, Kříž, Tobola, Dobrovolný, Peroutka, Čurilla, Ščerban - Kovářů, Střecha, Lupač - Vantuch, Vlček, Gregar - Štěpán, Brabec, Mandát - Hošek, Štěrba, Březka
2

Berani Zlín

Rozum - Buchta, Burša, Galuška, Janota, Kovařík, Hrazdíra, Jurík, Macharáček, Mika, Papežík, Popelka, Řezáč, Sedláček, Sekerka, Skočík, Strojil, Tomeček, Vaculín, Pudelka
6
Branky a nahrávky: 16. Štěpán (Brabec, Tobola), 24. Mandát (Štěpán, Brabec) - 29. Popelka, 31. Hrazdíra (Jurík), 39. Hrazdíra (Tomeček), 42. Janota (Strojil), 53. Mika (Vaculín), 58. Hrazdíra (Jurík). Rozhodčí: Vampola - Klouda, Křivohlavý. Vyloučení: 2:5, navíc Čurilla (JIH) 5 + do konce utkání - Sekerka (ZLN) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 50. Střely na branku: 31:38. Průběh utkání: 2:0, 2:6.

Průběh utkání

Lepší vstup do utkání zazanemanli hosté. Do první vážnější šance se dostal v brejku zlínský David Hrazdíra. Jihlavský obránce ho však dojel a čistým zákrokem poslal na led.

Na druhé straně zahrozil Ondřej Kovářů. Jeho bekhendový pokus prošel brankovištěm, ale v síti neskončil.
První nabídnutou početní výhodou jihlavští mladíci pohrdli. Nedařilo se jim usadit před brankou Kevina Rozuma. Využili až druhou přesilovku, kdy kapitán Dukly Jan Štěpán dostal od Brabce přihrávku z rohu, udělal před brankářem kličku do protipohybu a mohl tak v kldiu zasunul puk do odkryté klece - 1:0. V první třetině se do slibné šance dostal zlínský Vít Míka, Krejčíkův beton byl ale včas na správném místě. Do kabin se tak šlo po první části hry za jednobrankového vedení domácích.

Hned zkraje druhé třetiny byl za vysokou hůl vyloučen David Dobrovolný a hosté vycítili příležitost ke srovnání. Dvěma dělovkami prověřil pozornost jihlavského gólmana Lukáš Buchta, další přidal Jan Strojil. Strážce domácí svatyně však odolával.

Do parádní šance se dostal v čase 22:46 jihlavský útočník Ondřej Kovářů. Obral hostujícího obránce, který se snažil vyvést puk zpoza brány a zkoušel zakončit bekhendovou střelou. Rozum byl na svém místě.

Druhou branku přidali svěřenci trenéra Luboše Slámy o pár desítek vteřin později. Martin Brabec poslal před bránu puk Janu Štěpánovi, ten ve vyložené šanci nastřelil pouze tyč, puk se ale odrazil k Janu Mandátovi a ten už se nemýlil, trefil poodkrytou branku - 2:0. V té chvíli se už zdálo, že Dukla nastoupila cestu k plnému bodovému zisku. Opak byl však pravdou. Zejména zadní řady červenožlutých začaly kupit jednu hrubku za druhou. Čurilla udělal chybu na modré a Tomáš Skočík se řítil sám na Krejčíka. Zkoušel kličku, jihlavský gólman ale fantastiky vyrazil do sítě vysoko nad. Poradil si i se střelou Popelky.

Netrvalo dlouho a hosté začaly kupící se chyby trestat. Ve 29. minutě ujel obráncům Dukly Michal Popelka a bekhendovým blafákem snížil na rozdíl jediné branky - 2:1.
A na ledě začalo být domácím pořádně horko. V obrovské šanci se ocitl Vilém Galuška poté, co ve středovém kruhu upadl Martin Kříž a tak se mohl sám řítit na Krejčíka. Jihlavský gólman si s jeho pokusem ještě poradil. Další hrubou chybu beků Dukly už Zlín potrestal. Svobodník nechal puk za sebou, k němu se dostal kapitán hostů Jurík a předložil ho přesně Davidu Hrazdírovi. Ten nedal Krejčíkovi ránou z první šanci a srovnal stav na ukazateli skóre - 2:2.

Jihlava se snažila strhnout stav znovu na svoji stranu, ale bránily jí v tom buď vyloučení nebo špatná koncovka. Pohlednou souhru předvedla dvojice Střecha Kovářů. Prvně jmenovaný přihrával z otočky svému spoluhráči, puk se mu ale dostal pod nohy a tak nemohl zakončit.

Na začátku 39. minuty obrátil na 3:2 z pohledu Zlína David Hrazdíra. A od té doby už úřadovali pouze hosté. Čtvrtý gól přidal Michael Janota, který sebral an modré puk a přesně trefil pravý horný roh Krejčíkovy branky.

Na začátku 47. minuty dostala Dukla minutu a 39 vteřin dlouhou výhodu dvou mužů v poli. To na lavici hamby pykal Jan Strojil, k němu si přisedl Jaroslav Tomeček. Ve stejném čase si vysloužil osobní destiminutový trest za nesportovní chování Martin Sekerka. Jihlava si ale nevytvořila potřebný tlak a hosté oslabení ve třech přečkali bez újmy.

V několika dalších situacích vypadajících slibně pro domácí podržel Zlín brankář Rozum. Například když Tomáš Střecha naservíroval Ondřeji Kovářů puk před prázdnou bránu. Zčistajasna se do střely vymrštila jeho lapačka a puk tak namísto v síti skončil v ní.

Před dalším přesným zásahem hostí zůstal sám před jihlavskou bránou Vít Mika, kterému poslal puk z kruhu Vaculín - 2:5. Za faul kolenem na Michaela Janotu si větší pětiminutový trest a trest do konce utkání vysloužil v 54. minutě jihlavský Petr Čurilla. Hosté až do konce zápasu kontrolovali hru. Deset vteřin před koncem pětiminutového trestu se dostal k odraženému puku David Hrazdíra, který našel skulinku mezi levou tyčí a Krejčíkovým betonem a dal skóre konečnou podobu - 2:6.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Čech (trenér Zlína): "Zkraje jsme byli lepším mužstvem, pak ale přišla přesilovka Jihlavy, kdy jsme dostali gól. Ve druhé třetině soupeř přidal další gól a už to vypadalo špatně. Po chybné rozherávce jsme se naštěstí dostali na rozdíl jediné branky. Pak už jsme začali hrát lépe a utkání jsme otočili."

Luboš Sláma (trenér Jihlavy): "Zápas rozhodly individuální chyby našich hráčů. Vedli jsme 2:0, byla nám i nabídnuta přesilovka pět na tři, ale individuální chyby našich obránců jsou velké. Sami jsme Zlín pustili do hry. Gólman ještě další šance pochytal. My jsme si dnes nezasloužili vyhrát."