6:5
(3:0, 2:0, 1:5)

20.11.2010 / David Nekvinda

20.11.2010 12:15, Extraliga staršího dorostu - 25. kolo

HC Kometa Brno

Klimeš - Mytiska, Šidák, Sedlák, Máša, Jaroch, Vojáček, Lamač, Štancl - Mrázek, Pospíšil, Fusek, Raška, Boček, Zbořil, Buhaj, Vašíček, Klíma, Vágner
6

HC Dukla Jihlava

Krejčík (11. Hlávka) – Peroutka, Ščerban, Tobola, Vítek, Čurilla, Kohout – Svobodník, Kříž, Březka, Lupač, Štěpán, Dobrovolný, Vlček, Brabec, Střecha, Gregar, Vantuch, Hošek, Kovářů, Mandát
5
Branky a nahrávky: 1. Zbořil (Raška), 10. Zbořil (Raška), 11. Raška, 24. Boček, 37. Zbořil (Boček), 54. Zbořil (TS) - 45. Štěpán (Dobrovolný, Tobola), 46. Lupač (Tobola, Střecha), 49. Peroutka (Brabec), 57. Střecha (Brabec, Štěpán), 58. Štěpán (Střecha). Rozhodčí: Kubičík - Klein, Skopal. Vyloučení: 11:9, navíc Brabec (JIH) 10 min. OT. Využití: 2:3. V oslabení: 1:0. Diváci: 85. Střely na branku: 26:37. Průběh utkání: 5:0, 5:3, 6:3, 6:5.

Průběh utkání

Ten, kdo dnes nestihl dojít na zápas staršího dorostu včas musel své nedochvilnosti zajisté litovat. První gól utkání totiž padl již v první minutě. Po jihlavském faulu se na buly postavil Adam Raška, vyhrál ji směrem k Adamu Zbořilovi a ten ve 47. sekundě hry poprvé rozvlnil jihlavskou síť. Kometu gól zdravě nakopl a začátek utkání patřil jasně domácím. Především duo Zbořil, Raška dělalo Dukle velké starosti. Zdálo se, že je jen otázkou času, kdy gólman Krejčík podruhé kapituluje. A to se stalo v desáté minutě hry. Raška objel s pukem celé útočné pásmo, natáhl na sebe dva jihlavské hráče, čímž uvolnil prostor pro svého spoluhráče Zbořila. Tomu poslal pas do ideální pozice před bránou a brněnský talent nezaváhal.

Po dvou minutách přišla další bleskově využitá přesilovka Komety. Po rebuly se puk octl v mlýnici před Krejčíkovou bránou, tam ho našel Adam Raška a trefil skulinku mezi betony brankáře Dukly. Jihlava zareagovala time-outem, při kterém došlo k výměně gólmanů, Krejčíka nahradil Hlávka. Dukelští se rozhodli, že ukáží co v nich je a druhou část první třetiny odehráli podstatně lépe, Dokázali Kometu zatlačit do defenzívy a vynutili si několik faulů. Při jedné z přesilovek se pak po pasu Dobrovolného octl u levé tyče Klimešovi brány osamocený Kovářů, prázdnou klec však těsně minul. To byla největší dukelská šance první třetiny. Dukla si sice ještě něco málo vytvořila, například Lupač měl solidní příležitost, ale do kabin se šlo za stavu 3:0 pro domácí.

Do druhé třetiny chtěla Jihlava zajisté vlétnout a pokusit se něco se zápasem udělat. Její plány ale zhatilo vyloučení hned v první minutě třetí části hry. Kometa sice z přesilovky neudeřila, ale získala herní pohodu, ze které dokázala těžit. Ve 24. Minutě chybovali Jihlavští při rozehrávce, šanci vycítil Jan Boček, uzmul puk, udělal pár temp před Hlávkovu bránu a střelou na vyrážečku upravil skóre na 4:0. Poté následovalo hluché období hry. Kometa se nikam netlačila, Jihlava působila dost sklesle. V první polovině třetiny tak za zmínku stojí již prakticky jen megašance Zbořila v přesilové hře. Od zadního mantinelu se k němu odrazil kotouč, když stál mladík u levé tyče soupeřovi brány. Stačilo jen puk zasunout mezi tři tyče a zvednout ruce nad hlavu. Avšak Zbořilovi puk sklouzl z hole a z hattricku se tak neradoval. Prozatím. Ve druhé polovině duhé třetiny se Dukla dokázala vybičovat k velmi slušnému výkonu.

Ve 33. Minutě se do velké šance dostal Tomáš Střecha, střelou z mezikruží však těsně minul Klimešovu klec. Dukla si podobně jako v první třetině dokázala vynutit fauly hráčů Brna. Při jedné z přesilovek vznikl obrovský závar před Klimešem, ale ten zachoval klidnou hlavu a puk si našel mezi množstvím holí před jeho bránou. V další jihlavské přesilovce už jsme gól viděli. Ne však do té branky, u které by se to očekávalo. Ke skvělému sólu se totiž nadechl Adam Zbořil, všechny hráče Dukly nechal za sebou, nic neuspěchal, Hlávka si lehl na led a brněnský útočník střelou pod víko dokonal hattrick! Na časomíře svítil čas 36:36. Těsně před přestávkou se pak Jihlava nechala dvakrát vyloučit a do třetí třetiny si Brno přeneslo minutu a dvacet tři sekund přesilové hry 5 na 3.

Existuje velké množství všelijakých hokejových klišé. Dovolím si zmínit dvě následujíci: Krása hokeje spočívá v tom jak rychle se může změnit vývoj celého utkání. Hokej je hra chyb, rozhodují idividuální minely. Právě tyto dvě tvrzení totiž třetí třetina podrthla tlustou čarou. Ale pojďme postupně. Kometa svoji přesilovku 5 na 3, kterou si přinesla z druhé části hry nezúročila. Naopak brzy poté, co šla Dukla do pěti, se situace otočila a o dva muže víc měla na ledě Jihlava. Hosté hozenou rukavici zvedli a 7 sekund před koncem hry 5 na 3 propálil Klimeše kapitán hostí Jan Štěpán. To Duklu neskutečně nakoplo. Neuběhla ani minuta hry a v pokračující klasické přesilovce se prosadil po obvyklém zámku střelou z kruhu Marek Lupač. Dukla vycítila, že Kometa začíná být poněkud nejistá a tlačila se do útoku. A v čase 48:38 byla Jihlava opět o krok blíže ke svému cíli. Při hře ve čtyřech hráčích na obou stranách opanovali hosté obranné pásmo Komety, Brabec poslal kotouč na modrou kde stál Peroutka a ten vyslal skutečně silnou ránu, kterou Klimeš stačil zaregistrovat až ve své síti.

Domácí trenéři si vyžádali time-out, aby svůj tým uklidnili. Chvíli to vypadalo, že oddechový čas domácím pomohl. Do velké šance se dostal Boček, který ale svůj samostatný průnik nedokázal zakončit dostatečně přesně. To, jak se vyvíjelo skóre, napomohlo také ke zhoustnutí atmosféry na ledě. Po jednom ze sporných výroků sudích (postavení útočícího hráče v brankovišti) dostala dokonce jihlavská lavička dvouminutový trest za nesportovní chování. Hra se odbývala především před Klimešem, to dávalo šanci hráčům Komety k nějakému rychlému brejku. Nepřekvapí, že ten, kdo se k inviduálnímu průniku odhodlal byl Adam Zbořil. Byl faulován a rozhodčí Kubičík neváhal – trestné střílení. Tréneři Dukly vyzkoušeli tah s výměnou gólmanů, na nájezd se vrátil Krejčík. Ani on však nedokázal zastavit rozjetého Zbořila a v souboji muže proti muži (či spíše chlapce proti chlapci) neuspěl. Byl to čtvrtý gól bloňdatého útočníka a šestý brněnského týmu. Jak se ukázalo, byl to nakonec také gól rozhodující.

Kometa se hloupými chybami opět dostala pod tlak a byla často zbytečně vylučována. Jenom během třetí třetiny dostali domácí tři tresty za vyhození puku ze hřiště. Po jednom z těchto případů hrála Dukla opět proti třem a opět svou možnost zúročila. Tomáš Střecha si po střele Brabca jako jediný všiml, že puk leží v brankovišti, bojovně po něm skočil a vleže snižil opět na rozdíl dvou branek. Uběhlo jen něco málo přes minutu a Dukla vstřelila kontaktní gól. Střecha nebojácně najel před bránu domácích, přiťukla na Štěpána a ten se nerozpakoval – střelou z voleje nedal Klimešovi mnoho šancí. To vše v čase 57:41. Dukla pochopitelně vrhla všechny síly do útoku a Kometa se opět dostala do tří, když Kohout v oslabení přehodil plexisklo... Dukla dohrávala minutu a 54 sekund ve třech proti pěti, gólmana však neodvolala. Hosté sevřeli Brno, mačkali hráče Komety jako citron, ale vyrovnat se jim již nepodařilo. I přes nezvládnutou poslední třetinu si tedy Kometa připsala velmi důležíté tři body.

Ohlasy trenérů

Luboš Sláma (trenér HC Dukla Jihlava) Měli jsme jednoznačně špatný vstup do zápasu, vlastně jsme si sami dali tři góly. To se potom těžko hraje. Já jsem rád za poslední třetinu. Trošku mě mrzí taková bramboračka směrem od rozhodčího, na konci to chtěl nějak kompenzovat. Výsledek mě mrzí, ale my jsme se od začáku nemohli dostat do zápasu. Pak jsme bojovali, byli jsme i lepší. Dnes nás vlastně porazil Zbořil, který dal čtyři góly.

Miroslav Barus (trenér HC Kometa Brno): Dnes je hodnocení složité. Vypracovali jsme si rychlý náskok, kluci hráli velice dobře. Pak jsme polevili a vymstilo se nám to ve třetí třetině, kdy jsme byli pořád v oslabení a dostali pět gólů. Jsme rádi za vítězství, ale byla tam spousta chyb.