3:0
(1:0, 1:0, 1:0)

16.03.2011 / Zdeněk Drla

16.03.2011 15:00, Extraliga staršího dorostu - 41. kolo

HC Dukla Jihlava

Krejčík - Kříž, Peroutka, Tobola, Dobrovolný, Zadražil, Čurilla, Szathmáry, Vítek - Štěpán, Brabec, Přidal - Gragar, Vantuch, Vlček - Kovářů, Lupač, Mandát - Březka, Svobodník, Štěrba
3

HC Kometa Brno

Klimeš - Sedlák, Vágner, Máša, Vojáček, Jaroch, Šidák - Mrázek, Pospíšil, Beneš - Buhaj, Boček, Vašíček - Raška, Fusek, Lašák - Klíma
0
Branky a nahrávky: 9. Gregar, 36. Dobrovolný (Gregar), 44. Vantuch. Rozhodčí: Pešina - Dančišin, Matějček. Vyloučení: 9:4, navíc Raška (KOM) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 150. Střely na branku: 21:28. Průběh utkání: 3:0.

Průběh utkání

Na první gól čekaly diváci na Horáckém zimním stadionu osm a půl minuty. Dukla se bránila v početní nevýhodě, ale Martin Gregar využil zaváhání brněnské obrany a dostal puk za Klimešova záda - 1:0. Oba soupeři si v prvním dějství vytvořili několik slibných šancí, žádná z nich však gólem neskončila. Jihlava po prvním přesném zásahu pozorně bránila. Šanci na změnu stavu měli na konci první dvacetiminutovky brněnští Buhaj s Pospíšilem. Prvně jmenovaný pálil, druhý dorážel. Krejčík ale odolal. Výsledkem byl pouze desetiminutový osobní trest pro Adama Rašku za nesportovní chování.

Hned zkraje druhé třetiny měli domácí možnost své vedení navýšit. Poté, co unikajícího Martina Gregara hákoval Josef Klíma, nařídit hlavní rozhodčí trestné střílení. Brněnský muž s maskou ale Gregara, který se v souladu s pravidly postavil k exekuci nájezdu, vychytal. Druhý gól zaznamenali jihlavští mladíci v 36. minutě, kdy se bombou od modré čáry v přesilové hře prosadil obránce David Dobrovolný. Jím vypálený projektil prosvištěl za záda Lukáše Kliměše a zastavil se až v síti - 2:0.

Hosté se nevzdávali a znovu několikrát zahrozili. V 37. minutě pálil na Krejčíka Lukáš Vágner, jeho ránu jihlavský gólman vyrazil, k dorážce se dostal Pavel Pospíšil, jeho pokus ale Krejčík pokryl.

Třetí dějství nabídlo snahu Komety o korekci stavu a zodpovědné bránění na straně Jihlavy. Ve 44. minuě se do listiny střelců zapsal Marek Vantuch, který poslal z kruhu puk za Klimeše - 3:0.

V důležitém zápase brali domácí všechny tři body. O tom, kteří dva ze čtveřice Jihlava, Kladno, Kometa a Olomouc bude nakonec hrát play-off, rozhodne poslední kolo, které je na programu v pátek 18. března.

Sláma: Ještě v play-off nejsme

Jihlava hrála celkem devětkrát oslabení, což se nelíbilo trenérovi Luboši Slámovi. "Dělali jsme strašně hloupé fauly, které dostávaly Kometu do hry. To si nemůžeme v dalších zápasech dovolit. Takovéto hloupé fauly dostávají manšaft pod tlak, musí víc bránit a soupeře to nakopne," zhodnotil častý pobyt svých svěřenců na trestné lavici.

S výkonem týmu byl ale spokojen. "Gólman chytal dobře. Kluci mu hodně pomohli. Dobře bránili. V přesilovkách, které měl soupeř, nás podržel. Dnes se mi líbilo, že puky ztlumoval nebo vyhazoval do sítě, nevyrážel je před sebe. Nepustil soupeře dál do hry," pochválil Luboš Sláma Davida Krejčíka, který v posledních pěti zápasech vychytal třikrát nulu.

Duelu s Kometou přikládal trenér velký význam. V případě neúspěchu by se jeho týmu rozplynula vidina extraligového play-off. "Pro nás to bylo jako předkolo play-off. Udělali jsme první krůček k tomu, abychom se do play-off dostali. Zatím tam pořád nejsme. Ještě nás čeká poslední zápas," připomněl trenér staršího dorostu.

Ohlasy trenérů

Milan Vlk (trenér Brna): Utkání z naší strany bylo ze začátku s chybami. Dali jsme si prakticky vlastní gól. Poté jsme dostali nešťastný gól z přesilovky. A to rozhodlo. Kluci měli spoustu šancí, které neproměnili. Ztroskotali jsme na koncovce. Měli jsme trochu více ze hry. Dopadlo to, jak to odpadlo. Bez gólu se prostě vyhrát nedá.

Luboš Sláma (trenér Jihlavy): Z naší strany to byl odmakaný zápas. Jsme strašně rádi, že jsme dali první gól. Myslím si, že jsme byli lepším týmem, ale Kometa tam měla okamžiky, kdy mohla dát gól, ale nepodařilo se jí to. Dnes jsme víc chtěli ten zápas vyhrát. Byl to velice kvalitní zápas. My i Kometa jsme věděli, o co jde. Měli jsme výhodu domácího prostředí a to bylo pro nás velké plus.