2:3sn
(0:1, 0:1, 2:0 - 1:0)

Starší dorostenci dotáhli náskok Havířova, padli až v nájezdech

18.02.2011 / Zdeněk Drla

Tři a půl minuty před koncem zápasu starších dorostenců Dukly s Havířovem to vypadalo, že všechny tři body poputují na sever Moravy. Hosté v té chvíli vedli 2:0. V čase 56:29 se v tlačenici před havířovským gólmanem prosadil Marek Lupač a snížil tak na rozdíl jediného gólu. Na 2:2 srovnával půl minuty před koncem základní hrací doby Martin Gregar. A protože pětiminutové prodloužení nerozhodlo, musely přijít na řadu samostatné nájezdy. V nich se dvakrát prosadili hráči Havířova a odvážejí si z Jihlavy bonusový bod.
18.02.2011 13:00, Extraliga staršího dorostu - 43. kolo

HC Dukla Jihlava

Krejčík - Kříž, Peroutka, Dobrovolný, Hošek, Čurilla, Čermák - Štěpán Brabec, Březka - Vantuch, Vlček, Gregar - Kovářů, Lupač, Mandát - Vítek, Svobodník, Štěrba
2

AZ Heimstaden Havířov

Carbol - Deutsch, Bureš, Szewieczek, Graca, Čintala, Ryška - Kasperlík, Glos, Juhász - Pastrňák, Suchý, Pasker - Křibík, Vyčesaný, Školoud - Kotala
3
Branky a nahrávky: 57. Lupač (Dobrovolný, Vlček), 60. Gregar (Čurilla, Lupač) - 13. Juhász (Kasperlík), 40. Pasker (Suchý), rozhodující nájezd Vyčesaný. Rozhodčí: Doležal - Jelezt, Kotlík. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:2. Diváci: 50. Střely na branku: 31:34. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3.

Průběh utkání

Do zápasu vstoupili mladíci Dukly Jihlava opatrně a jakoby ospale. Havířov byl v první třetině aktivnější. Nedokázal ale využít první početní výhodu, jihlavští mladíci ji slušně odbránili. Zato přesilovky se svěřencům trenéra Luboše SLámy vůbec nedařily. Hned v té první, ve 13. minutě, ujela jihlavské obraně dvojice Kasperlík Juhász, kdy druhý jmenovaný dostal puk za záda jihlavského Davida Krejčíka - 0:1.

Ve druhé třetině se domácí herně zvedli a aktivitou na ledě se vyrovnali soupeři. Oba gólmani zlikvidovali po několika šancích. Tu největší zahodil ve 34. minutě havířovský Jakub Kotala, který nedokázal ani třemi dorážkami propasíropvat puk za Krejčíka. Na druhé straně se neujala ani dělovka jihlavského Martina Vlčka z 36. minuty.

Havířov znovu udeřil pár vteřin před druhou sirénou. To bylo zrovna na trestné lavici rušno. Současně byli vyloučeni JIří Peroutka (JIH) za hákování a havířovský Jakub Juhász ha držení hole, na lavici hamby k němu přibyl zanedlouho Jan Szewieczek a na ledě se hrálo 4 proti 3 z pohledu domácích. A právě nyní se znovu ve vlastním oslabení (ve třech!) prosadili hráči v černých dresech. Jmenovitě Jan Pasker, který zužitkoval souhru s Dominikem Suchým - 0:2.

Do třetí části hry se tak vstupovalo za dvoubrankového vedení hostí. Domácí ale nepolevili v úsilí vyrovnat. Hned ve 41. minutě pálil nebezpečně David Dobrovolný. O čtyři minuty později se natřikrát snažili dorážet kapitán Dukly Jan Štěpán a Jan Mandát. Lukáš Carbol v brance Havířova byl ale proti. Tento muž v masce vytěsnil ve 46. minutě další nebezpepečnou střelu, tentokrát z hole Martina Gregara, vysoko nad.

Činil se i jeho kolega na protější straně kluziště. David Krejčík si poradil například s pokusem Davida Patrňáka, který se díky nepozornosti jihlavské obrany dostal do samostatného úniku.

Tři a půl minuty před koncem třetí třetiny se poprvé prosadili domácí. Ve skrumáži před Carbolovou brankou se nejlépe zorientoval urostlý Marek Lupač a puk skončil za brankovou čárou - 1:2. Minutu před koncem se Dukla odhodlala ke hře bez gólmana. Šest mladíků ve žlutých dresech okupovalo útočnou třetinu a jejich snažení se jim vyplatilo. V čase 59:23 dorážel odražený puk po střele Petra Čurrily za Carbolova záda Martin Gregar - 2:2.

Pětiminutové prodloužení přineslo pouze poskrovnu šancí, svědčí o tom i poměr střel na oba gólmany 4:4. V samostatných nájezdech se z trojice havířovských hráčů Pasker, Vyčesaný, Pastrňák prosadili poslední dva jmenovaní, z jihlavské dvojice Gregar Brabec nikdo a tak se z vítězství 3:2 mohli radovat hráči ze severu Moravy.

Ohlasy trenérů

Stanislav Sztefek (trenér Havířova): Oba dva týmy dnes předvedly útočný hokej s tím, že na obou stranách bylo hodně vyložených šancí. Kdyby to utkání skončilo větším rozdílem branek na obou stranách, tak bych se nedivil, ale byla zde nemohoucnost z jedné i druhé strany dát gól. Remíza byla zasloužená s ohledem na to, co domácí celek předvedl ve třetí třetině, kdy nás dostal pod velký tlak.

Luboš Sláma (trenér Jihlavy): Jsme trochu nespokojený. Řekli jsme si, že do nich půjdeme hned od začátku. Havířov byl ale lepší, dostali jsme gól v oslabení. Druhý gól, který padl také v oslabení, jsme dostali vyloženě díky naší hlouposti. To mě mrzí. Od druhé třetiny jsme ale byli lepší, ale nepodařilo se nám dát gól. Jsme rádi za ten jeden bod. Bonusový bodík se nám nepodařilo získat. Havířova má velice šikovné útočníky, kteří jdou rychle dopředu a hodně těžko se brání. Umí dát gól. My jsme teď měli delší pauzu, musíme zapracovat více na herní činnosti.