0:5
(0:3, 0:1, 0:1)

04.03.2011 / Pavel Kuba, David Nekvinda

04.03.2011 17:00, Extraliga staršího dorostu - 46. kolo

HC Kometa Brno

Klimeš - Kupčík, Mytiska, Máša, Jaroch, Vojáček, Vágner, Šidák, Sedlák - Pospíšil, Buhaj, Raška, Mrázek, Lašák, Čtvrtníček, Boček, Beneš, Fusek, Jenyš
0

HC Dukla Jihlava

Krejčík - Szathmáry, Čurilla, Kříž, Vítek, Dobrovolný, Hošek, Tobola - Vantuch, Kovářů, Mandát, Gregar, Štěpán, Štěrba, Svobodník, Vlček, Březka, Brabec, Lupač, Střecha, Přidal
5
Branky a nahrávky: 2. Mandát (Lupač), 5. Lupač (Čurilla), 7. Štěrba (Gregar, Tobola), 28. Brabec (Vlček, Štěpán), 47. Gregar (Kříž, Přidal). Rozhodčí: Přikryl - Dřínovský, Kašík. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 92. Střely na branku: 26:25. Průběh utkání: 0:5.

Průběh utkání

Již od prvního buly bylo vidět, kdo je na zápas lépe připravený. Po deseti sekundách od úvodního buly ohrožoval Klimeše zpoza brány Brabec, brněnský gólman se ale nenechal vyvést z rovnováhy a v poklidu si pohlídal svoji tyč. Na další jihlavskou akci byl však krátký. Z mezikruží švihem vypálil Lupač, na dorážku Jana Mandáta byl Klimeš, který Lupačovu střelu pouze vyrazil před sebe, krátký – 0:1.

Na druhý jihlavský gól se nemuselo dlouho čekat. Na začátku páté minuty se Brněnští odhodlali ke zteči brány střežené jihlavským Krejčíkem, zapomněli však na zadní vrátka, kterými jim ujel hostující Marek Lupač a z bezprostřední blízkosti Klimeše procpal puk za záda brněnského muže s maskou – 0:2.

Utekly bez jedné vteřiny dvě minuty a trenér domácích Milan Vlk musel využít svůj time-out, protože v Klimešově síti skončila další úspěšná trefa. Martin Gregar přiťukl puk do jízdy svému kolegovi Janu Štěrbovi, který s notnou dávkou štěstí překonal po samostatném úniku potřetí v zápase Klimeše – 0:3.

Po uběhlém oddechovém čase zůstal Klimeš i nadále v brněnské bráně a čelil tak dalším jihlavským útokům. Na 4:0 mohl navyšovat reprezentant do 16 let Jan Mandát, nikým neatakovaný před Klimešem však přestřelil. Když pak v devatenácté minutě orazítkoval Dobrovolný dělovkou od modré spojnici tyče a břevna Klimešovy brány, vydaly se oba tým do kabin za výrazného vedení Dukly, které mohlo být ještě několikanásobně větší.

Druhá třetina změnu herního stylu Komety nepřinesla. Jihlava stále diktovala tempo hry a nenabízela Brňanům příliš prostoru na ledě. Ovoce poctivé defenzivní práce sklidili Jihlavští v 28. minutě, když Martin Brabec nikým neatakovaný trefil z mezikruží břevno, od kterého puk zapadl za brankovou čáru Klimešovy brány – 0:4.

Kometa byla zralá na ručník, navíc puky jim nesedaly na hokejky. Minutu po čtvrtém gólu mohl snižovat Fusek, dva metry sám před prázdnou bránou ale přestřelil vysoko nad. Do konce druhé třetiny se již Dukla nikam nehnala a s pukem na svých holích čekala na chyby Komety. Ty už ale nepřišly a tak se týmy mohly opět vydat do šaten, kde jim trenéři měli určitě co říct.

Ani do třetí třetiny nenašli mladí Komeťáci v sobě dostatek energie ke zmírnění stavu utkání a spíše jen vyčkávali vysvobozující zvuk závěrečné sirény. Do té doby museli skousnout ještě poslední branku jihlavských, kterou zaznamenal Martin Gregar, který se jednoduše dostal k odraženému kotouči a ještě jednodušeji ho uklidil do poloodkryté brány – 0:5.

S tímto týmem na play-off máme, věří Jihlavě její útočník Marek Lupač

Kabina hostujícího celku se po zápase doslova otřásala v návalech euforie. Jihlava zvládla velmi důležité utkání v boji o play-off a dotáhla se tak na svého dnešního soka. O vítězství hostů se přičinil i na ledě hodně viditelný útočník Marek Lupač. A právě jeho jsme požádali o pozápasové povídání: „My jsme dnes spokojení. Trenér nás teď hodně pochválil, že jsme hráli do těla. Padali tam góly. My jsme před dnešním zápasem měli trochu problémy, dvakrát jsme prohráli, ale dnes se nám dařilo,“ zhodnotil dnešní mač Lupač.

Tabulka skupiny B extraligy staršího dorostu je velmi našlapaná a o pozice zaručující play-off se pere ještě dost týmů. Jihlava i Brno jsou mezi nimi: „Trenér hodně chce, abychom se do vyřazovacích bojů dostali. A já si myslím, že s tímto týmem bychom tam mohli udělat dobré výsledky,“ hledí Marek s optimismem směrem k dalším utkáním.

K důležitým bodům z ledu konkurenční Komety přispěl zpovídaný mladík asistencí u první branky a následovným vsítěním branky druhé: „S klukama z útoku jsme byli spokojení, že se nám takhle podařilo vkročit do zápasu. Povedlo se nám vlastně vstřelil tři góly za tři střídání. Jsem za to rád, s klukama se mi hraje dobře,“ neopomněl muž nosící číslo 21 své kolegy Mandáta a Kovářů.

V mládežnický kategoriích je docela častým jevem, že tým, který se rychle dostane do vedení, poněkud poleví ve výkonu a dá soupeři ještě šanci něco se zápasem udělat: „Nás v tomhle hodně kontroluje trenér. Navíc i starší kluci nás umí podržet, jsou to už zkušení hráči, kteří minulý rok hráli play-off,“ pravil Lupač a my můžeme jeho slova jenom potvrdit. Trenér hostí svými hlasitými pokyny opravdu nedával Jihlavským možnost nějak upustit od koncentrovaného výkonu.

I přes velký význam zápasu se utkání odehrálo velmi korektně a moc přesilovek jsme v zápase neregistrovali: „Trenér nám hodně připomínal, že nesmíme faulovat. Víme totiž, že Brno má velmi dobré přesilové hry. A je pravda, že v těch pár přesilovkách co měli nás tam docela zavřeli. Takže jsme se snažili hrát hlavně bez faulů,“ odhalil část dnešní taktiky urostlý centr.

Poslední zápas obou celků v Brně skončil divokou přestřelkou. Po dvou třetinách vedla Kometa 5:0 a nakonec byla ráda za výhru 6:5: „Já osobně jsem si na to před zápasem vzpomněl. I kouč nám říkal, že první třetinu jsme letos s Brnem snad ještě nevyhráli. Ta poslední třetina v tom minulém zápase byla hodně nahoru dolů. Ale, že bychom si dneska nějak říkali, že se to, co nám minule, dnes může podařit Brnu to ne. Trenér se nechce vracet k zápasům, které jsme prohráli,“ uzavřel vzpomínkou na bláznivý listopadový duel Marek Lupač.

Ohlasy trenérů

Milan Vlk (Kometa Brno): Promiňte ale já nemám co bych k utkání řekl. Na našem výkonu bohužel nebylo vůbec nic, co by stálo za nějaké hodnocení.

Luboš Sláma (Dukla Jihlava): Nám dneska vyšel začátek. To byl opak toho posledního utkání, které jsme tady odehráli, kdy jsme brzy prohrávali 3:0. Dneska se to otočilo. My jsme dnes odehráli dobrý zápas a jsem za to rád. Kometa má s námi aktivní bilanci, takže je dobré, že jsme ji porazili, ke všemu na jejím hřišti. Navíc s nulou, to potěší.