6:2
(1:0, 3:0, 2:2)

30.12.2014 / Tomáš Lysý

30.12.2014 17:00, Přípravné zápasy mladšího dorostu B - 0. kolo

Česká reprezentace U17

Kořenář – Janda, Hrdinka, Sirota, Budík, Haman, Novák, Starosta – Kurovský, Reichel, Zachar – Šmerha, Najman, Kofroň – Kantner, Kodýtek, Bělohorský – Kousal, Karafiát, Havelka. Trenér: Robert Reichel.
6

Finsko U17

Halonen – Vaakanainen, Kluuskeri, Felixson, Almari, Salo, Kiviniemi, Kuokkanen, Laavainen – Nurmi, Somppi, Koivula – Tuulola, Räsänen, Vesalainen – Sihvonen, Toivola, Hämäläinen – Jääskä, Koppanen, Niemi. Trenér: Janne Grönvall
2
Branky a nahrávky: 8. Reichel (Haman), 26. Bělohorský (Najman), 33. Starosta (Kantner), 35. Zachar (Hrdinka, Reichel), 49. Haman (Zachar), 59. Zachar (Novák) – 47. Kiviniemi (Koivula), 54. Kuokkanen (Somppi). Rozhodčí: Čech, Polák – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:6, navíc Kořenář (JIH) 10 min. OT. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 514. Střely na branku: 28:52. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 4:2, 5:2, 6:2. Nejlepší hráči zápasu: Matouš Bělohorský - Juha Jääskä.

Průběh utkání

V prvních minutách třetího vzájemného duelu ve třech po sobě jdoucích dnech byli aktivnější finští hokejisté. Tuutola s Räsänenem pořádně dotírali na Kořenáře, ale nepřekonali jej. V dobré možnosti se zjevil také Somppi, který puk do branky nedorazil, protože mu na poslední chvíli přeskočil hůl. Poté už se o slovo začali výrazněji hlásit i Češi, posilnění bezproblémově ubráněným oslabením. Při hře čtyři na čtyři se dočkali prvního gólu, když po Hamanově vyhraném buly zamířil naprosto přesně Kristian Reichel, využivší špatného výhledu Halonena. Na konci deváté minuty předvedl Budík dvě naprosto stejné přihrávky, když našel mezi kruhy volného Najmana. “Domácí“ hráč ale nejprve pálil těsně vedle a poté přímo do gólmana. Při první celé přesilovce českého týmu vybojoval Kofroň trestné střílení, jelikož po úniku v zakončení hákoval Almari. Faulovaný hráč si nicméně na gólmana nepřišel a nenašel mezírku mezi jeho betony. Velmi aktivní Kofroň poté vybojoval šance pro své spoluhráče. Pas na před brankou nehlídaného Najmana ještě zblokoval Kiviniemi, takže český útočník našel na levém kruhu Šmerhu, jenž pořádně vyprášil výstroj gólmana. První třetina tak skončila fotbalovým výsledkem 1:0 ve prospěch Česka.

Také druhá dvacetiminutovka začala šancí Suomi. Koivula vystřelil z pravého kruhu a tečovaný puk prolétl těsně vedle levé tyče. V čase 25:08 předvedli domácí hokejisté brilantní kombinační akci. Matouš Bělohorský poslal ve středním pásmu puk Najmanovi, ten po pravé straně přejel modrou, kde vrátil svému spoluhráči puk a třešničkou na dortu byla rána po ledě, na kterou Halonen nedosáhl. Po další chybě finské defenzívy upaloval sám na gólmana Havelka, jenže zblízka netrefil klec. Seveřané také zahrozili a pokoušeli se o snížení. Almariho tečovaná střela se otřela o tyčku a krátce na to podržel svůj tým fantastickým zákrokem Josef Kořenář, jenž vychytal tváří v tvář Tuulolu. Nedáš dostaneš platilo i v tomto zápase. Kantner zavezl v přesilovce puk do pásma, pasem zpoza brány našel na pravém kruhu Martina Starostu, který dal slovu přesnost novou dimenzi. Trefil totiž milimetrově přesně pravou spojnici, puk se o ní lehce otřel a zapadl do klece. Finové tvrdě pykali za svá vyloučení i nadále. Hráči s lvíčkem na prsou vyhráli po nedovoleném bránění Tuuloli puk a okupovali branku Halonena. Ten první závar před svojí svatyní ještě přestál, po tvrdé ráně Hrdinky od modré už nikoliv, protože jeho střelu neudržel a Marek Zachar zblízka dorazil puk do branky. Po čtyřiceti minutách tak vedla v souboji mladých lvíčat (Finové mají ve znaku také lva) již 4:0.

Zkraje třetí třetiny opět zdeptal finské střelce Josef Kořenář. Tuulola získal před brankou kotouč, posunul jej k pravé tyči na volného Vesalainena, který sice zvedl puk, ale gólman jihlavské Dukly zneškodnil jeho pokus betonem, což publikum kvitovalo úžasným vydechnutím. O šedesát vteřin později se již mladí Leijonat (lvi) prosadili. Koivula našel Jere Kiviniemiho a obránce Seveřanů prostřelil naprosto vše, co mu stálo v cestě. Češi na sebe nenechali s odpovědí dlouho čekat. Zachar poslal puk před branku, kde se v nepřehledné situaci nejlépe zorientoval Filip Haman a vyslyšel volání publika „dejte jim bůra“. Osm minut před koncem dostali Suomi výhodu 70 vteřin dlouhé přesilovky pět na tři a čeští mladíci si mohli vyzkoušet, jaké to je hrát trojnásobné oslabení. Finsko totiž odvolalo Halonena a na ledě tak vznikla situace jako např. při finále MS 2010 Česko – Rusko. Ač se Kořenář mohl přetrhnout, vodopádu střel a dorážek soupeře nezabránil. Kluuskeriho dvě střely z levého kruhu ještě vytěsnil, stejně jako dorážku Somppiho, ale na další dorážku Janne Kuokkanena už byl krátký. Hosté poté pokračovali v hře bez brankáře jednak v klasické početní výhodě, jednak při rovnovážném stavu hráčů na ledě. Po pěti minutách na svůj risk již doplatili. Češi dlouho operovali s pukem za brankou, který nakonec dostal Novák na pravý kruh pro Marka Zachara. Jeho pokus prostřelit z otočky val před sebou byl úspěšný, puk si přes čtyři Finy našel cestu do sítě a český útočník tak vstřelil svůj druhý gól zápasu.

Českým mladíkům se tak trojutkání s Finskem podařilo. V souboji lvíčat totiž ani jednou neprohráli po šedesáti minutách. Nejprve zvítězili v Třebíči poměrem 4:2 a poté v Moravských Budějovicích podlehli svému sokovi 5:6 po nájezdech. Nyní si připsali nejvyšší vítězství minisérie, Suomi porazili poměrem 6:2.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie