3:2sn
(1:1, 1:0, 0:1 - 0:0)

Čeští hokejisté udolali Slovensko po samostatných nájezdech

09.04.2015 / Libor Kucza

Obě mužstva vstoupila do utkání poměrně aktivně, k vidění byl bruslivý hokej. Příliš větších šancí ale nikoliv. Vedení se nakonec ujali v početní výhodě zásluhou Milana Bartoviče hosté. Zanedlouho ale vyrovnal Jan Kolář. Druhá část se taktéž rozbíhala velmi pozvolna. Po neuznaném Novotného gólu a zlepšeném výkonu Čechů se prosadil Martin Pláněk. Závěrečná dvacetiminutovka přinesla slovenské vyrovnání, a to opět z hole Milana Bartečka. Střetnutí nakonec nebylo rozhodnuto ani v prodloužení, a tak následovala dovednostní soutěž. V ní se dvěma trefami blýskl Jan Kovář, slovenský prapor pozvedl pouze Patrik Lušňák. Česko tak v dramatickém souboji zdolalo Slovensko 3:2.
09.04.2015 17:00, Příprava reprezentace - 0. kolo

Česká reprezentace

Jakub Kovář – Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava, Mozík, Kempný, Pláněk, Jank – Růžička, Jan Kovář, Zaťovič – Birner, Novotný, Smoleňák – Pohl, Roman, Svačina – Radil, Filippi, T. Zohorna – Simon.
3

Slovensko

J. Hudáček – Graňák, Čerešňák, Sersen, Jurčina, Baranka, Sloboda, Kozák, Jaros – Nagy, Lušňák, L. Hudáček – Tybor, Viedenský, Sýkora – Bartovič, Bližňák, Haščák – Dej, Šťastný, Vandas – Marcinko
2
Branky a nahrávky: 15. Kolář (Novotný), 35. Pláněk (Radil, Zohorna), rozh. náj. Kovář – 13. Bartovič (Jaros), 52. Bartovič (Bližňák). Rozhodčí: Hodek, Šindler – Bláha, Jelínek. Vyloučení: 7:7. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3742. Střely na branku: 27:15. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.

Průběh utkání

Utkání začalo v poměrně solidním tempu, leč výraznějších brankových příležitostí bylo poskrovnu. První si ale hned po osmi sekundách hry vytvořil Martin Zaťovič, a to když se chytře natlačil před slovenskou branku. Hudáčkův beton ale český forvard nepřekonal, stejně tak s dorážkou neuspěl Martin Růžička. Následovala hluchá pasáž hry, v níž se spíše za současného dunění mantinelů bojovalo v neutrální zóně. Další vzrušení přišlo v čase 12:40, kdy se po sérii trestů konečně hnulo skóre. Po přistrčení puku z modré čáry zamířil z mezikruží přesně mezi Kovářovy betony Milan Bartovič – 0:1. Po zhruba minutě a půl se kus gumové pryže opět třepotal v síti, i když nyní té slovenské. Při signalizované výhodě trefil taktéž skulinu mezi chrániči brankáře od modré čáry pálící Jan Kolář – 1:1. Český celek tato branka nabudila, ovšem více se již v úvodní periodě nestalo.

Do části druhé si domácí přinesli téměř kompletní přesilovou hru, jejíž průběh si ale za rámeček zcela jistě nedají, neboť si nevytvořili žádnou vážnější příležitost. Zanedlouho si zahráli v početní výhodě také východní sousedé, ale ani hokejisté v modrých dresech se nikterak nepředvedli. Na přelomu 28. a 29. minuty přišlo vzrušení, nejprve zkoušel své štěstí z mezikruží Radoslav Tybor, následně na druhé straně měl poměrně dost času na zakončení Jakub Krejčík. Ani jeden z borců ale do černého nezamířil.

Na sklonku 30. minuty musel přijít na řadu verdikt videorozhodčího, neboť si dvojice hlavních sudích nechala prověřit neuznaný zásah Jiřího Novotného. Český forvard dopravil puk za brankovou čáru elegantní hlavičkou, branka i po podrobném videu nebyla uznána. Poté nabrala česká lokomotiva obrátky, na branku Slovenska se valil jeden atak za druhým. Nakonec se k velké radosti publika domácí dočkali, v čase 34:26 se od modré prosadil Martin Pláněk, jehož projektil doplachtil přesně k levé tyči – 2:1. Svěřenci Vladimíra Růžičky nadále diktovali tempo hry, slovenští hokejisté příliš nestačili. Rozdíl pouhé jedné branky ale uhájili.

V úvodu třetí dvacetiminutovky mohl navýšit české vedení Smoleňák, avšak kapitán týmu zamířil pouze do koncentrovaného Hudáčka. Oba celky se navzájem opět mírně ukolébaly, když přišla 52. minuta. Mario Bližňák získal za brankou touš, který nenápadně posunul do ohniska bojů. Milan Bartovič následně neotálel a z poměrně velkého úhlu propasíroval puk za Kovářova záda – 2:2. Závěr základní hrací doby patřil Slovensku, Bartovič měl navíc na holi kompletaci hattricku. Po Kovářově zásahu zela před slovenským útočníkem zcela odkrytá branka, kterou však přesto minul. Utkání tak dospělo do prodloužení.

Nastavený čas si hosté hned v jeho počátku zkomplikovali, neboť se po Jarosově faulu museli bránit. Češi ale ani tentokráte nebyli příliš kreativní. Dalším zpestřením byla mírná šarvátka, do níž se zapojili Jakub Nakládal a Ladislav Nagy. Oba „kohouti“ si z bojiště odnesli pouze dvouminutový trest. Rozhodnout musely až samostatné nájezdy, při nichž byli Češi ve svízelné situaci. Lušňák totiž ve třetí sérii proměnil, a tak totéž musel provést Jan Kovář. Technický forvard nejen vyrovnal, ale také ve čtvrtém pokračování poslal domácí do vedení. Lušňák podruhé neproměnil, a tak se Česko mohlo radovat z těsného vítězství 3:2.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička (Česká republika): Slovensko nás hodně prověřilo, je vidět, že jejich obrana je silná. První třetinu jsme se rozkoukávali, druhá třetina byla z naší strany výborná a ve třetí třetině mi připadalo, že jsme bránili výsledek 2:1. Pak jsme dostali takového poměrně laciného góla po naší chybě, kterou soupeř potrestal. Slovensko bylo rozhodně kvalitnější než Norsko, což bylo vidět. Defenzívu mají hodně silnou a bylo těžké se přes ně dostat.