Proti všem se Dukle hrálo špatně

24.03.2005 / Eva Streichsbierová

Čtvrtý barážový duel mezi Českými Budějovicemi a Duklou Jihlava téměř dokonale kopíroval druhou bitvu z HZS. Také tentokrát šli do vedení Jihočeši po gólu Václava Prospala, a už podruhé v sérii udržel brankář Roman Turek čisté konto. Navíc i výsledky si byl velmi podobné. V Jihlavě skončilo utkání vítězstvím Českých Budějovice v poměru 5:0 a v Budvar aréně viděli diváci pouze o jednu branku méně. Dukla si po zápase hodně stěžovala na výkon rozhodcovské dvojice Bolina – Husička.

Po úterním nervy drásajícím dramatu přišla středeční jednoznačná záležitost. Na začátku čtvrtého duelu předali domácí fanoušci prsten obránci Ferencovi jako výraz vděčnosti, že jim přijel do Českých Budějovic pomoci až z dalekého Calgary, a pak už sledovali cestu svého týmu za třetím barážovým vítězstvím.

Jihlava opět doplatila na časté fauly. Dvakrát inkasovala v oslabení třech proti pěti a nakonec prohrála 0:4. „Při hře pět na pět to byly po oba dva dny vyrovnané zápasy. Pokud ale rozhodčí trestá jakýkoliv kontakt, tak to se pak hraje hodně špatně. Budějovice jsou kvalitní mančaft, a pak je samozřejmě velmi těžké utkání obracet,“ stěžoval si na dvojici sudích jihlavský útočník Petr Altrichter. Ve stejném duchu se neslo také hodnocení dalšího forvarda, Ladislava Lubiny. „Zápas probíhal přesně podle režie a předem připraveného scénáře. Já si myslím, že je to dokonalá ukázka stavu českého hokeje!“ Názory svých svěřenců pak na pozápasové tiskové konferenci podpořil i trenér Kamil Konečný. „Mně nezbývá než poblahopřát všem, zdůrazňuji všem, kteří proti nám dnes nastoupili, k vítězství. Zároveň bych chtěl všechny upozornit, že uděláme maximum proto, abychom se do Českých Budějovic znovu vrátili. Třeba se tady zase budou rozdávat někomu nějaké hodinky.“

Po dvou zápasech na jihu Čech se České Budějovice ujaly vedení 3:1 na zápasy a už v sobotu mohou udělat poslední rozhodující krok k návratu do nejvyšší soutěže. „Vedení 3:1 je pro nás samozřejmě výhodu, ale Jihlava nám to čtvrté vítězství zřejmě nebude chtít dát zadarmo. Musíme se proto na sobotní utkání co nejlépe připravit,“ říká jedna z hvězd českobudějovického týmu Radek Dvořák.

Připravovat se bude také Dukla. „Musíme tady ty dva zápasy vypustit z hlavy, to je základ. Pak si musíme zdůraznit, že hra Českých Budějovic je založená na přesilovkách a tudíž je potřeba se vyvarovat jakýchkoliv faulů,“ tvrdí nejzkušenější jihlavský hráč, osmatřicetiletý Ladislav Lubina. Na závěr si neodpustil ještě jednu ironickou poznámku na adresu rozhodčích. „Já si myslím, že asi ani nebudeme hrát moc do těla, abychom měli stoprocentní jistotu, že to zase neodsedíme na trestné lavici.“