Dukla je jednoznačně nejvýraznější značkou Jihlavy, říká primátorka Karolína Koubová

14.09.2019 / Petr Palovčík

Primátorka města Jihlavy Karolína Koubová byla jedním z kmotrů při křtu dresů Dukly Jihlava pro sezonu 2019/2020. Jako čelní představitel města má důležitou roli v aktivitách týkajících se výstavby nové arény. Proto jsme ji požádali po prvním domácím zápase a zahájení nového ročníku o krátký rozhovor.

Jak hodnotíte vstup Dukly do nové sezony?
Dukla první zápas vyhrála. To vím. Jsem ráda a přeji, ať je jich skutečně letos co nejvíce. První místo na konci sezony by bylo skvělé.

Jak prožíváte zápasy Dukly Jihlava? Sleduje zápasy a výsledky?
Otevřeně musím přiznat, že na stadionu jsem velice vzácným hostem a po celý profesní život jsem se pohybovala spíše v kulturních, než sportovních kruzích. Velice dobře si ale uvědomuji, jak moc Dukla pro Jihlavu znamená, co pro její pověst v podstatě po celém světě udělala a jak moc výraznou roli hrála v rámci celého českého hokeje. Je to jednoznačně nejvýraznější značka propagující Jihlavu a možná i celý kraj!

Dá se říci, že pro její další chod klubu a budoucnost Dukly je nový stadion zcela nezbytný. Na stadionu mezi fanoušky občas zaznívají poměrně skeptické hlasy týkající se výstavby. Jsou oprávněné? Co se nyní konkrétně děje?
Určitě není možné mluvit o tom, že by „něco“ usnulo. Ty přípravné kroky jsou během na dlouhou trať, což je dáno hlavně řadou zákonů a pevně stanovených lhůt. Musíme splnit všechny možné předpisy a nařízení. Nicméně si troufám říci, že po dlouhých letech přešlapování předchozích vedení města, jsme odstartovali tento náročný proces a míří pomalu a jistě do cíle. Byť v rámci celého toho maratonu jsme zatím spíše v první čtvrtině. Šest architektů podalo své studie stavby. Komise nyní vybírá nejlepší návrh a s vítězem soutěže bude zřejmě během listopadu podepsána smlouva na dodání projektové dokumentace. S předloženými návrhy bude seznámena i široká veřejnost. Všechno toto dění mohou nejen fanoušci sledovat na speciálním profilu na sociálních sítích.

Nemůže zbourání Horáckého zimního stadionu a letitá výstavba nové haly znamenat konec Dukly?
Vím, že občas tato domněnka zaznívá, ale to není absolutně akceptovatelné. Hala bude vystavěna, aby zajistila budoucnost hokeje v Jihlavě. HC Dukla je majetkem města a musíme vytvořit takové podmínky, aby dočasný azyl mimo Jihlavu ustála. To se týká jak A týmu, tak mládeže. Je nepředstavitelné, že by po otevření nové haly v ní neměl kdo hrát.

Jak jste jako zástupce města spokojená s návštěvností?
Každá podobná činnost má dva základní aspekty. Jeden je vytvoření nabídky činnosti pro děti a mládež, včetně ohledu na vytváření sociálních vazeb, nebo různou preventivní činnost. Druhá je zábava a oslovení fanouškovské základny. Dukla a hokej mají v Jihlavě obrovskou tradici a jméno. Z toho pohledu mi přijde trochu líto, že návštěvy nejsou větší. Mohl by zafungovat podobný fenomén, jako kdysi u pražských Bohemians, který se pomalu už dostává do marketingových učebnic. Podpora fanoušků pak není jen slyšet, ale i zisk z prodeje vstupenek velmi výrazně napomáhá finanční prosperitě klubu. Vím, že i aktuální návštěva dokáže vytvořit skvělou atmosféru, ale z pohledu budoucnosti bych si přála i v první lize takové návštěvy, jako byly na extralize. Nehleďme na to, jestli tady hraje zrovna méně atraktivní soupeř, ale chtějme podpořit svůj klub. Z toho se odvíjí třeba i výše vstupného a permanentek. Díky průzkumu, který si dělalo vedení Dukly, vím, že je v Jihlavě srovnatelné s těmi oddíly, které mají nejvyšší ambice. Oproti Vsetínu, Českým Budějovicím a Chomutovu nijak nevybočuje.

Máte nějaké přání, nebo zadání pro vedení Dukly, jak by měla dopadnout sezona?
Bylo to řečeno už na akci Fans day. Dukla je v postavení, kdy nemůže mít malých cílů. Zároveň ale nutno dodat, že je to sport a ne vždy o výsledku rozhodují jen síly a odhodlání přímých aktérů. Vedení města se snaží vytvářet podmínky pro příchod generálního partnera, případně dalších nových. Vnímám velké, dlouhodobé úsilí vedení klubu i velmi pozitivní podporu fanoušků, a to jak těch registrovaných ve Spolku fanoušků, tak dalších. Všem nám jde skutečně o jedno, vrátit Duklu tam kam patří, do nejvyšší soutěže. Tak nám přeji, ať se to podaří.