Jihlava hostí Hradec Králové

04.11.2005 / Lucie Vítková

Na hranici play-off paběrkuje mužstvo Hradce Králové. Svěřenci trenérů Koldy a Horyny střídají dobré výsledky se špatnými, vyrovnané mají nejen skóre, ale také počet vyhraných a ztracených zápasů. Jihlavský led je ovšem pro VČE zakletý. Dukla v posledně odehraném zápase nedokázala vsítit branku, což bude chtít napravit v sobotu od 17:30 na Horáckém zimním stadiónu.
V roce 1926 bruslařský klub Hradce Králové vstoupil do svazu ledního hokeje. Mužstvo získávalo neočekávané sympatie, když dlouhá léta hrálo mistrovství severovýchodářské župy v horních patrech tabulky. Ovšem jedním z problémů byla skutečnost, že oddíl postrádal stadión s umělou ledovou plochou. Historickým dnem Hradce byl tak 12. leden 1957, kdy se při divizním utkáním s Litoměřicemi prvně otevřel zimní stadión.

Následující sezónu tým zvítězil ve své divizní skupině a postoupil do druhé ligy, kde obsadil páté místo. Na sklonku padesátých let patřili Hradečtí k tradičním účastníkům II. ligy. Výkonnostní vrcholy přišly v letech 1967/68, kdy mužstvo bojovalo o účast v I. národní lize. Přišla léta zklamání z sestupů a radosti z návratů, kdy oddíl pendloval stále mezi druhou a první ligou. V I. lize se trvaleji usadil v osmdesátých letech.

Nová éra hradeckého ledního hokeje je spjata s působením MuDr. Jana Vody jako majitele klubu. Pod jeho vedením došel tým až do play off extraligy. Následně se opět nedaří a problémy umocněné finančními trablemi vyústily po neúspěšné baráži v sestup do II.ligy. Velký úspěch pro hradecký hokej měla sezóna 01/02, kdy se tým vítězně vrátil do první ligy a v nastávajících letech svou prvoligovou příslušnost dokázal potvrdit. Třešničkou na dortu je pak pro Hradec Králové loňská sezóna, která je novodobé historii klubu suverénně nejúspěšnější.

V samém úvodu sezóny Hradec dvakrát zvítězil ze tří pokusů, aby posléze načal nelichotivou šňůru porážek, kterou odstartoval zápas s Třebíčí. Chuť vítězství poznali Východočeši znovu až po pěti kolech. Hradci se nedaří na silné soupeře, s těmi slabými vždy dokáže urvat cenné tři body. Naposledy VČE podlehl Boleslavi, vzápětí se šesti brankami zpravil náladu v posledním zápase nad ostravskou Sarezou.

V brankovišti Hradce Králové dostává překvapivě více prostoru Tomáš Dušek. Gólman, který toho doposud příliš neodchytal, nastoupil letos již k třinácti zápasům. Jeho kolega Koutský se mezi tyče dostal pouze osmkrát. Obraně vládne slovenský zadák Jan Blanár se šesti body, ten má také nejlepší statistiku +/- bodů. Blanára ovšem směle následuje Petr Suchý, jenž je ve statistice horší pouze o bod, zato s dvěma zásahy si vede v defenzívě nejlépe. Hradecký tým v útoku táhnou dva muži. Martin Koudelka se může pyšnit průměrem bodu na zápas, kterých odehrál do dnešní chvíle osmnáct. Jen o dva body hůře má na kontě Patrik Fořt.

Jihlavští hokejisté odjeli do Hradce Králové pro tříbodový zisk a skvěle zúročenými přesilovkami úkol splnili! Do vedení dostal Jihlavu ve vlastním oslabení důrazný Vladimír Říha. Domácí však brzy srovnali v přesilovce pět na tři zásluhou Petra Mocka. Ve druhém dějství se dočkala i Dukla přesilové hry pět na tři. Výhodu proměnil ve vítězný gól Rostislav Malena, propálil všechno co mu stálo v cestě. Další využitou přesilovkou pojistil výhru Jihlavanů Ladislav Rytnauer po krásné přihrávce od Hodka. V závěru si jihlavští vytvořili ještě několik slibných příležitostí, ale domácí brankář už neinkasoval, a tak si Dukla z Hradce odvážela vítězství v poměru 1:3.

Poslední utkání Hradce Králové:
HC VČE Hradec Králové - HC Sareza Ostrava 6:3 (3:1, 1:0, 2:2)
Branky a asistence: 11. Fišer (Hendrich), 19. Roubík (Blanár), 20. Vondráček (Koudelka, Kolafa), 41. Roubík (Fořt), 42. Hendrich (Fořt, Roubík), 53. Koudelka (Hendrich, Vondráček) – 12. Baranyk (Valušiak), 44. Tesařík (Baranyk, Badžo), 50. Koláček (Janeček) . Vyloučení: 12:7, navíc Štefanka a Brincko (oba SAR) 10 OT. Využití: 0:1. Oslabení: 0:0. Střely: 33:35. Rozhodčí: T.Würtherle - Bláha, Kareš. Diváků: 804.
Sestava Hradce Králové: Koutský - Nedbálek, Blanár, Kolafa, Hendrich, Mocek, Šeda, (Daňo) - Fořt, Roubík, Diviš - Fišer, Koudelka, Vondráček - Přeučil, Domin, Suchý Pavel - Volráb.

Poslední utkání Dukly Jihlava:
HC Havířov Panthers - HC Dukla Jihlava 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Branky: 10. Prokop (Lipina). Rozhodčí: Polák - Brabec, Pospíšil. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2030. Střely na branku: 27:30. Průběh utkání: 1:0.
Sestava Dukly Jihlava: Suchan - Šmarda, Malena, Staněk, Duben, Dobrovolný, Pospíšil, Rýgl - Rytnauer, Bakus, Čachotský - Lazorišák, Altrichter, Hlouch - Říha, Havel, Polák - Blanár, Dušátko, Hrbatý.

Utkání je na programu v sobotu 5.11.2005 na stadiónu v Jihlavě. Pro příznivce bude tradičně připraven online přenos!