Duben se stal specialistou na Hradec Králové

04.02.2006 / Jakub Mezlík

Dva góly vstřelil za jihlavskou Duklu pětadvacetiletý obránce Přemysl Duben. První si připsal na své konto před necelými dvěma měsíci do sítě Hradce Králové. V sobotu se východočeský klub představil na domácím ledě Dukly a právě v tomto dramatickém zápase, který skončil výhrou Jihlavy 4:3, zaznamenal Duben svůj druhý zásah. „Ráno jsem si říkal, že bych mohl dát gól a ono se to povedlo, ale specialista na Hradec nejsem,“ odmítá s úsměvem nové označení.

Dukla předvedla naprosto ideální vstup do utkání, už po půlminutě hry se totiž domácí dostali zásluhou Staňkovi teči do vedení. V 11. minutě 1. třetiny přišla Dubnova velká chvíle. Po odpykání dvouminutového vyloučení za krosček vyjel z trestné lavice a nikým nehlídán dostal přesný pas na modrou od Dobrovolného. A tváří v tvář byl v nájezdu proti brankáři hostí Koutskému úspěšnější. „Měl jsem promyšlené dopředu, co udělám, ale nakonec jsem to neudělal, protože mi to nevyšlo, ale povedlo se mi něco podobného,“ prozradil Duben o svém gólu.

„Propadli jsme v 1. třetině a to byl základ toho, že jsme tady neuspěli,“ řekl po utkání nejproduktivnější hráč Hradce Patrik Fořt. Souhlasil s ním i jeho spoluhráč Martin Koudelka, který část své hokejové kariéry odehrál i v Jihlavě. „První třetina byla dost bídná, oni se na nás dobře vrhli. Minule jsme dostali pět, dneska naštěstí jen dva,“ narážel Koudelka na podobně nevyvedený úvod v předchozím měření sil obou mužstev na Horáckém zimním stadionu. Přesto zdaleka nebylo po úvodních dvaceti minutách rozhodnuto. Po nepovedené 2. třetině a špatném vstupu do závěrečné části svítil na ukazateli skóre nerozhodný stav 2:2.

Jenže zklamání na tvářích domácích příznivců nevydrželo dlouho. Za patnáct vteřin poslal Duklu do vedení dělovkou Fiedler. Podobná situace se opakovala o sedm minut později, kdy se hostům povedlo opět vyrovnat. Na vedoucí gól tentokrát domácí potřebovali přesně třicet sekund. Úspěšným střelcem byl tentokrát Ota Lazorišák. „Dal jsem gól trochu se štěstím, hlavně mi to pěkně dal Petr Altrichter před branku tak, že o tom gólman nevěděl,“ ocenil nahrávku svého spoluhráče Lazorišák. „Oni vždycky odpověděli po našich hrubých chybách, a s takovýma chybama se nedá vyhrávat,“ rozčiloval se naopak hostující Koudelka.

Poslední třetina nenabízela jen dramatické hokejové momenty, těsno bylo hráčům často na trestné lavici. Jihlavský Fiedler si za vražení na hrazení vykoledoval 5 + do konce, za potyčku byli potrestáni také Hlouch a hradecký Blanár, i dalších menších trestů však bylo hodně. Zejména domácí často kroutili hlavou nad výroky hlavního sudího. „Rozhodčí to trošku nezvládl,“ řekl na adresu sudího Svobody Duben.

Jihlavští se nyní už musí koncentrovat na pondělní zápas se Sarezou Ostrava, Hradec čeká příští duel ve středu doma s Chomutovem, na něhož by se mohl v případě výhry bodově dotáhnout. „Budeme teď makat každý zápas nadoraz, sbírat bodíky a snad to dopadne, co nejlépe,“ přiblížil hradecký plán Fořt.