Splnil se mi sen, říká Šimon Katolický o olympiádě

07.01.2024 / Natálie Poláčková

Jednu reprezentační akci, která se konala od 26. prosince, má jihlavský útočník Šimon Katolický za sebou. Ve Švýcarsku se mu během čtyř zápasů podařilo nastřílet dvě branky a přidat pět asistencí. Ke konci ledna ho čeká další, tentokrát ještě větší událost. Tou bude olympiáda mládeže až v daleké Jižní Koreji. Jihlavský útočník sdělil nejen své zážitky z již proběhlého turnaje, ale také to, jak se těší na další akci.

Turnaj pěti zemí ve Švýcarsku

Vesměs první větší turnaj pro reprezentaci do šestnácti let se odehrál ve Švýcarsku. Právě tam odehráli Češi čtyři zápasy, přičemž z každého z nich vyšli jako vítězové. „Turnaj v Romashornu jsme ovládli bez jediné prohry.“ V prvním zápase porazili Německo 6:0, následně i domácí Švýcarsko, tomu nasázeli devět branek. O den později překonali také Finsko, poslední utkání se Slovenskem vyhráli po prodloužení. „Předčilo to mé očekávání. Moc se mi tam líbilo,“ popsal Katolický také své pocity.

Nejen, že byl Šimon Katolický od druhého utkání kapitánem, ale také odehrál všechny zápasy v první lajně. „Celý turnaj jsem hrál v lajně s Petrem Tomkem a Filipem Novákem. Sedli jsme si,“ usmívá se. Má jihlavský útočník dorostu pocit, že pro něj může být účast v reprezentaci hodně přínosná? Přece jenom je známo, že právě reprezentace je většinou na jiné úrovni než soutěže. „Určitě ano. Všichni spoluhráči a soupeři jsou vynikající hráči, hra je mnohem rychlejší. Díky tomu získávám mnoho zkušeností.“

Zimní olympiáda mládeže

„Jsou to čtvrté Zimní olympijské hry mládeže. Olympiáda se koná každé čtyři roky a předcházející tři ročníky se konaly v Evropě. Nyní proto přišla řada na Asii, a to z důvodu, že se jedná o celosvětovou akci. Je to návaznost na olympijské hry dospělých, které se v Koreji konaly v roce 2018,“ řekl Katolický k nadcházející akci. Jen někteří hráči mají to štěstí, že se podívají na olympijské hry, ať už v dospělé kategorii, nebo té mládežnické. „Těším se moc. Splnil se mi sen. Rodiče byli také rádi,“ usmívá se a zároveň sděluje pocity svých rodičů.

Čeští reprezentanti musí letadlem překonat vzdálenost zhruba 8 300 kilometrů. „Let bude trvat asi 13 hodin. Poletíme z Prahy do Soulu.“ Na místě mohou Češi odehrát až pět utkání. „Hrajeme jeden přípravný zápas, dva zápasy v základní skupině a pak by mělo být play-off,“ sdělil Katolický o daleké cestě. V nominaci na turnaj ve švýcarském Romashornu bylo celkem 23 hráčů. Naopak v nominaci na tuto olympiádu je pouze osmnáct hráčů, v součtu je to tedy o pět méně. „Nominace je o něco užší než na turnaj do Romanshornu,“ kvituje dorostenecká #24.

Česko je ve skupině se Slovenskem a Spojenými státy. Jak bylo výše řečeno, v základní skupině se odehrají celkem tři zápasy. Přičemž dva z toho pro každý tým. „Bude tam celkem 6 týmů. Kromě ČR tam budou domácí Korea, Finsko, Slovensko, Kanada, USA,“ zmínil další státy, které se zde představí. Na minulém turnaji se mladému útočníkovi dařilo, když ve čtyřech zápasech nasbíral sedm bodů. „Určitě se to pokusím zopakovat a také se pokusím zlepšit produktivitu,“ hlásí s úsměvem.