Základní část skončila, čeká nás útok na extraligu?

15.03.2007 / Jakub Mezlík

Všech dvaapadesát kol prvoligové soutěže je odehráno, pro osmičku nejlepších týmů však sezona ještě nekončí. Pro mnohé fanoušky dokonce až nyní začíná ta pravá euforie. Hraje se o hodně, o postup do nejvyšší české hokejové soutěže. Kdo v play-off desetkrát zvítězí, je v extralize. „Každý z osmi týmů, které do toho jdou mají za cíl vyhrát. To máme i my!“ slibuje jednatel týmu Jan Zachrla.

Letošní sezona pro Duklu nezačala vůbec dobře, takový vstup do sezony fanoušci ještě nepamatují. Jihlavští hokejisté prohráli osm zápasů v řadě a tuto smolnou sérii se jim povedlo přetrhnout až v 9. kole, kdy na domácím ledě udolali Kometu Brno. To už ovšem na lavičce stál jiný kouč než na začátku sezony. Po šesti kolech nahradil na lavičce duo Milan Chalupa Aleš Polcar trenér Petr Vlk, který v současné době vede mužstvo jako jediný lodivod.

Dukla pak podstatně zlepšila své výkony, a i když to venku často skřípalo, na domácím kluzišti byla téměř neporazitelná. I díky tomu si zajistila postup do play-off ze sedmé pozice. „Já myslím, že po neúspěšném začátku jsme se zvedli docela dobře a vyšplhali jsme se do postupových příček, kde bude důležité jít od zápasu k zápasu,“ tvrdí Jonáš Fiedler. I jednatel jihlavského klubu Jan Zachrla ví, že nepovedený vstup do sezony ovlivnil současnou pozici: „Pokud by tým v počátku nezaspal, v současné době by se pohyboval minimálně o dvě o tři příčky výše.“

V letošní sezoně zářil v jihlavském dresu především zkušený harcovník Petr Kaňkovský, který vyhrál kanadské bodování celé soutěže, i když se o čelo dlouho pral s Lukášem Říhou z Prostějova. Nejproduktivnějším obráncem týmu byl Marian Morava, v brance kraloval Milan Řehoř, který letos dostal hodně prostoru. „Pro mě to byla suprová sezona,“ raduje se Řehoř a přeje si: „Doufám, že se mě fazóna bude i nadále držet.“

Jihlavu nyní čeká první kolo play-off proti Ústí nad Labem, což je velice ambiciózní celek bojující o postup do extraligy. Dukla se však pokusí přejít nejen přes Severočechy, ale bude chtít dokráčet až za titulem a vysněným postupem. I když se o extralize mluví v dlouhodobějším horizontu, přesto by v případě vítězství v 1. lize Jihlava necouvala. „Nyní nejsem schopný přesně říct, jestli máme splněné všechny podmínky do detailů. Ale pokud se do extraligy dostaneme, tak samozřejmě musíme udělat vše pro to,abychom tam byli schopni působit,“ prohlašuje Zachrla.