Derby - co víc dodat?

21.10.2003 / RTD

Prvoligoví hokejoví fanoušci na Vysočině se nemohou dočkat středečního večera. V 17:30 totiž začne souboj tradičních rivalů, když Dukla Jihlava na svém ledě přivítá Horáckou Slavii Třebíč. Průběh utkání můžete na našich stránkách sledovat pomocí online přenosu.
Třebíč zatím prožívá absolutně nezdařenou sezónu. Po jedenácti kolech má na svém kontě 7 bodů za 2 vítězství, 1 remízu a 8 porážek při skóre 17:39! Tato bilance odsuzuje Horáckou Slavii k prozatimnímu 12. místu. V klubu, který si v posledních sezónách zvykl hrát playoff určitě před sezónou mysleli daleko výš. To svými slovy pro hokej.cz ostatně potvrdil i ředitel klubu Karel Čapek: "Čekali jsme něco jiného, jsme rozčarováni. Kádr jsme doplnili na všech postech a pomýšleli jsme znovu na pěkné umístění. Bohužel, realita je jiná. Musíme se z toho dostat sami." Jistá šance je určitě právě v utkání s Jihlavou. Vždyť o derby se tvrdí, že nemá favorita! Přesto je i zde problém: třebičští trenéři budou mít veliké starosti se sestavením jednotivých lajn. "Bohužel, při té smůle zafungoval zákon schválnosti. Zdravotní potíže mají Oliva, Fryauf a Kříž. Mazanec nesmí hrát, neboť v minulém utkání dostal trest ve hře. Nemoc trápí i Kališe, v pořádku není ani Holý," vypočítává Karel Čapek. S kým tedy Třebíč nakonec v Jihlavě nastoupí zůstává otázkou.
Přesto nesmí Dukla soupeře podcenit. Slavie jistě půjde do souboje naplno a klidně na ledě vypustí duši. A to je ta nejlepší cesta nejen k úspěchu v Jihlavě, ale i ve zbytku zatím zcela nepovedené sezóny.

Altrichter a Ševčík v derby poprvé za Jihlavu
Jistě zajímavý náboj bude mít zítřejší utkání pro dvojici jihlavských hráčů, útočníka Petra Altrichtera a obránce Jiřího Ševčíka. Ti v minulosti oblékali dres Horácké Slavie a zítra se v derby poprvé představí v sestavě Dukly.
Jak oba souboj Jihlavy a Třebíče vnímají? Budou mít domácí, jenž jsou v tabulce momentálně třetí nad hosty, kterým patří dvanáctá příčka, velkou výhodu? Petr Altrichter tuto myšlenku odmítá: "To že se momentálně Třebíči nedaří neznamená, že nás čeká snadné utkání. Sice v minulém kole vysoko prohrála, ale proti nám se bude chtít určitě chytit." Podobný názor zastává i Jiří Ševčík: "V derby nezáleží na tom, jestli my jsme momentálně třetí a Třebíči se nedaří, tam se tabulka i výsledky mažou a favoritem není nikdo. Já ale věřím, že to dopadne dobře pro nás." Co by tedy mohlo vyrovaný souboj rozhodnout? Na to nám odpoveděl opět Jiří Ševčík: "Myslím si, že to bude ve středu určitě bojovné utkání, takže důležitou roli budou hrát přesilovky. Podle mě vyhraje ten, kdo bude disciplinovanější." A jak by si Petr Altrichter představoval ideální průběh utkání? "Věřím, že pokuď se nám podaří dát Třebíči brzy gól znejistí, protože na tom psychycky není příliš dobře. Pak by ten zápas měl pro nás dobře dopadnout." Jihlavský útočník nám nakonec i prozradil, jaký cíl si pro středeční utkání Dukla vytkla: "Musíme hrát tak, abychom vyhráli. V domácím prostředí je to totiž naše povinnost."