Dukla má dalšího reprezentanta. Anatolij Protasenja bude hrát za Bělorusko

06.02.2011 / Zdeněk Drla

Na týden změní dres. Místo Ježka bude na prsou nosit nápis Belarus. Útočník Dukly Jihlava Anatolij Protasenja byl povolán do národního týmu Běloruska před nadcházejícím Slovakia Cupem, který bude takovou malou generálkou na mistrovství světa, které se hraje v Bratislavě a v Košicích na přelomu dubna a května. K dispizici bude mladý forvard trenérům běloruské reprezentace od 5. do 13. února.
„Reprezentovat je čest. Přeji Toljovi hodně štěstí, ať se mu daří. S uvolněním nemáme žádné problémy. Poslední dva zápasy nastavbové části první ligy 5. a 7. února odehrajeme bez něho,“ řekl z nominaci jihlavského hráče jednatel Dukly Bedřich Ščerban.
Jednadvacetiletý rodák z Minsku neoblékne dres své rodné země poprvé. „Už jsem hrál za osmnácty a dvacítky, za áčko je to ale můj první start," říká Anatolij Protasenja. „Nominace mě docela překvapila, ale jsem rád, že mě pozvali," přiznává dvoumetrový hokejista.

Anatolije Protasenju čeká přípravný kemp a poté dva zápasy za běloruský národní tým na Slovakia Cupu 2011. Tento mezinárodní turnaj se hraje příští víkend na nově zrekonstruovaném stadioně Ondreje Nepely v Bratislavě, kde se bude letos hrát i mistrovství světa. Turnaje se kromě domácích Slováků zúčastní i reprezentace Švýcarska, Německa a právě Běloruska.

Mladý jihlavský útočník oblékne běloruský dres již po několikáté, v mužské kategorii to však bude jeho premiéra. „Do áčka je to moje první nominace. Trenéři o mě věděli. Hrál jsem za osmnáctky a dvacítky. Jestli mě ale detailně sledují, to nevím, tyhle informace nemám. Hodně mě to potěšilo ale i dost překvapilo," přiznává Protasenja, pro něhož je reprezentační pozvánka velkou výzvou. „Budu se snažit podat stoprocentní výkon, abych ukázal, že jsme byl vybrán právem," doplňuje.

Před samotným turnajem na Slovensku ho čekají přípravné kempy. „Moc se na to těším, zatím ale nevím, co od toho čekat. Přeci jenom jsou to už chlapi," přemítá hráč, který je s 33 góly vůbec nejlepším střelcem celé juniorské extraligy a nastupuje i za A-tým Dukly Jihlava.

„Dostal jsem šanci jet, musím se na to dobře připravit, odvést dobrou práci," má jasno hokejista, který s nejpopulárnějším a nejrychlejším kolektivním sportem začínal poměrně pozdě. „Poprvé na bruslích jsem stál v deseti letech tady na zimáku v Jihlavě," přiznává. „Do té doby jsem hrál házenou, protože táta a brácha Ivan jsou házenkáři. Pak mě mamka přivedla k hokeji, začalo se mi to líbit," popisuje Anatolij Protasenja, jak "změnil řemeslo". I když střílení gólů nemělo být jeho hlavním úkolem. „Původně jsem chtěl být gólmanem, jenže to bych byl asi hodně velký gólman, to by nebylo dobré," směje se. „Nakonec jsme ale skončil v poli a to je, myslím, lepší," dodává hráč, který je pravděpodobně služebně nejstarším juniorem v Česku. V extralize juniorů totiž válí už pátou sezonu. Hrál za Mladou Boleslav a Havířov, nakonec se vrátil zpátky do Jihlavy. „Jsem rád, že jsem tady, jsem doma, mám víc času na školu, na hokej, na přítelkyni," dodává Tolja.

Program Slovakia Cupu 2011:

Pátek 11. února:
Švýcarsko - Bělorusko (13:00)¨
Slovensko - Německo (17:00)
Sobota 12. února:
zápasy o umístění (o 3. místo a finále)