Filip Novotný: Do Dukly jsem se vrátil rád

01.08.2011 / KAREL LÍBAL (DENÍK)

Vrací se domů. Jedním z nových gólmanů jihlavské Dukly se pro nový ročník stal Filip Novotný. Pro něj je to návrat do velmi dobře známých míst, Filip je odchovancem Dukly.
Novotný přestoupil do pražské Sparty před sezonou 2007/08, kde nastupoval v dresu její juniorky. V závěru následující sezony odchytal ještě v dresu Dukly tři zápasy základní části a pět duelů v play off. Nyní se tedy po dvou letech vrací do žlutočerveného dresu. A hned v úvodu rozhovoru potvrzuje, že si tyto zápasy dobře pamatuje.

Filipe, pamatujete si na svůj zatím poslední zápas v dresu Dukly?
Naposledy jsem za Duklu chytal play off proti Chomutovu, Milan Řehoř byl tehdy zraněný.

A vzpomínáte na svoje začátky v Dukle?
Už skoro vůbec. Vím, že jsme trénovali na venkovním kluzišti, ale nic konkrétního si nepamatuji. Ještě když tady táta chytal, začínal jsem bruslit se židlí, kterou jsem tlačil před sebou po tréninku áčka. Táta ani nechtěl, abych šel do brány, ale nakonec jsem si o to řekl a šel jsem chytat. Já jsem asi první dva zápasy hrál v poli, ale na tréninku jsem pořád lezl do branky, tak už mě tam trenéři nechali.

Jaké máte pocity z návratu do mateřského klubu?
Je to úplně super. Vrátil jsem se domů, prostředí je zde pořád stejné, ohromně jsem se sem těšil. Netrpělivě jsem vyhlížel datum, kdy tady bude led a zase si tady zachytám. S nadsázkou, už mi byla i dovolená dlouhá.

Nebylo to částečně i tím, že v loňské sezoně jste ve Spartě příliš radosti nezažili?
Takové sezony někdy proběhnou. Vloni jsme do toho spadli my, to se prostě stává. Věřím, že letos to kluci napraví, aby byli fanoušci spokojení a klub se vrátil tam, kde má být. Hrozně moc se to tam teď mění. Mě sice poslali sem, ale to mi vůbec nevadí. Jsem rád, že to tak dopadlo a mohu zase chytat v Jihlavě.

Měl jste na výběr z více klubů?
Po odchodu Milana Řehoře byla Dukla mojí jedinou volbou. Když mě pan Ščerban a trenéři oslovili, byl jsem moc rád a nic dalšího jsem neřešil. Takže ani nevím, jestli byly na Spartě i nějaké nabídky z jiných klubů.

Návrat do Jihlavy vás očividně těší. Přesto, nebude vám chybět atmosféra extraligy?
Já to vidím i tak, že na nás v poslední sezoně chodily čtyři tisícovky diváků. Věřím tomu, že v Jihlavě budou podobné návštěvy, navíc příznivci tady umí fandit, věřím, že je budeme naším hokejem bavit a bude tady opět super atmosféra.

Jak přijal váš přesun do Dukly otec?
Pochopitelně byl rád. Táta je trenérem brankářů v Písku, takže se v sezoně i potkáme jako soupeři.

Vaše úloha ale nebude jednoduchá. Nahradit kvalitního předchůdce a navíc navázat na loňské třetí místo bude opravdu těžké úkol.
Souhlasím, určitě to bude těžké. Ale myslím si, že každý je nahraditelný a budeme se s Dominikem Halmošim snažit Milana plně zastoupit.

Jak prožíváte podobné výzvy? Býváte nervozní?
Před prvním zápasem asi nervozní budu. Dukla má ale vynikající fanoušky a já si to především budu chtít užít, půjdu do toho naplno a uvidíme.

Začínáte přípravu na ledě, tudíž skončila ta nepopulární letní dřina. Jak zvládáte fyzickou přípravu vy?
Já letní přípravu vůbec nemusím, to je pro mě úplně největší trest. Samozřejmě je potřeba to absolvovat, protože se v sezoně z toho žije. Mně nevadí jezdit na kole, ale při běhání jsem se doslova trápil. To není moje parketa.

Při prvním tréninku jste si neustále upravoval novou výstroj. Už vám sedí lépe?
To je složitý proces, než se všechno vychytá. Někdy něco nepřijde, jindy to nesedí, něco se hned roztrhne… První týden na ledě je o tom vychytávání problémů a odzkoušení výstroje. A minimálně měsíc trvá, než si to všechno definitivně sedne. To je každý rok.

Už jste to sice naznačil, přesto se zeptám ještě jednou. Jaké budou ambice Dukly v nové sezoně?
Nemůžeme chtít nic jiného, než minimálně zopakovat výsledek z minulého roku. Já sám bych byl rád, kdybychom se pohybovali v tabulce ještě výš. V tom případě budou chodit lidi, budou si zase o hokeji všude ve městě povídat. O tom, že je Dukla zase nahoře, že hrajeme super.

A vaše osobní cíle?
Samozřejmě se budu snažit vrátit se do extraligy. Jsem hráčem Sparty, kde mi řekli, že chtějí, abych pravidelně chytal a snažil se být mezi nejlepšími gólmany první ligy. Když se mi to povede, budu mít dveře zpátky do extraligy otevřené. Prvořadou motivací je ale pro mě v této sezoně pomoct Dukle, aby se i ona případně vrátila do nejvyšší soutěže.

Foto: Zdeněk Drla