Anatolij Protasenja odchází do Dinama Minsk

29.08.2011 / Zdeněk Drla

Anatolij Protasenja opouští Duklu Jihlava a míří do KHL. Hrát bude za běloruské Dinamo Minsk. Jednadvacetiletý urostlý útočník (200 cm, 99 kg) tak míří do druhé nejprestižnější ligy planety. „Mrzí mne, že jsme o něj přišli, do budoucna jsme s ním počítali. Ale přeji mu úspěšnou a bohatou kariéru. Jsem přesvědčen, že ho brzy uvidíme v národním týmu Běloruska. Třeba se s ním v budoucnu v Dukle setkáme. Zůstává naším hráčem,“ komentoval odchod mladého Bělorusa jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban s tím, že přesun mladého hráče z Dukly přímo do KHL je i vizitkou dobré práce v klubu.

foto
⇒ Anatolij Protasenja.

Anatolij Protasenja se v hledáčku trenérů Dinama Minsk objevil letos na jaře, v létě jej pozvali na kemp a soustředění ve Švýcarsku, kde potvrdil své kvality a byla mu nabídnuta smlouva. Je tak prvním hráčem DUkly Jihlava, který míří z Vysočiny přímo do KHL. „Dá se na to dívat dvěma pohledy. První. Tým přichází o hráče, s kterým jsme do budoucna hodně počítali. Druhý. Je to výborná šance pro Tolju a vizitka práce v Dukle. Hráč Dukly Jihlava zvládl přímý přechod do týmu KHL," říká k přesunu mladého útočníka směrem na východ jadnatel Dukly Bedřich Ščerban.

Protasenja začínal s hokejem v Jihlavě, v mládežnických kategoriích působil Havířově, v Mladé Boleslavi a znovu v Havířově, aby se po letech vrátil zpět do Jihlavy, kde hokejově vyrůstal. „Když se před dvěma lety Tolja vracel do Dukly, měl jsem s ním tehdy dlouhý pohovor. Předtím hodně cestoval a střídal kluby dle nabídky. Řekl jsem mu, že chci aby mi ukázal, že to myslí s hokejem vážně, že chci viděl jeho vůli makat pro tým. Tolja to slíbil. Prokázal, že slib myslel vážně. Bylo mu jedno, kam ho trenéři nasadili, jestli do čtvrté lajny v A-týmu nebo nastupoval za juniory. Makal a začíná sbírat plody své práce. Otvírá se mu cesta do KHL. Jsem přesvědčen, že ho brzy uvidíme v národním týmu Běloruska. Že ho uvidíme na příštích ZOH. Má ten správný přístup. Napřed práce, a pak přichází odměna. Prokázal, že cílevědomost a tvrdá práce vedou k cíli, že nikomu nic neuteče, není třeba nikam spěchat, vše chce svůj čas," dodává Ščerban.

Od házené k hokeji: Poprvé na bruslích v deseti letech

Mladý hokejista s nejpopulárnějším a nejrychlejším kolektivním sportem začínal poměrně pozdě. „Poprvé na bruslích jsem stál v deseti letech tady na zimáku v Jihlavě," přiznal Tolja v jednom z rozhovorů. „Do té doby jsem hrál házenou, protože táta a brácha Ivan jsou házenkáři. Pak mě mamka přivedla k hokeji, začalo se mi to líbit," popsal Anatolij Protasenja, jak "změnil řemeslo". I když střílení gólů nemělo být jeho hlavním úkolem. „Původně jsem chtěl být gólmanem, jenže to bych byl asi hodně velký gólman, to by nebylo dobré," doplnil s úsměvem. „Nakonec jsme ale skončil v poli a to je, myslím, lepší," dodal hráč, který během své dosavadní kariéry v extralize juniorů prošel Havířovem a Mladou Boleslaví, nakonec se vrátil zpátky do Jihlavy, kde v loňské sezoně nastupoval i za A-tým. Nyní ho čeká štace v Bělorusku, kde to docela dobře zná. Jednak se zde narodil, několikrát již oblékl i mládežnický reprezentační dres Běloruska. „Hrál jsem za osmnáctky a za dvacítky," potvrdil sám hráč na jaře, kdy se objevil v širším kádru mužské běloruské reprezentace.

Statistiky Anatolije Protasenji si prohlédněte zde.