Zastaví Jihlava Severočechy na cestě za prvenstvím?

10.02.2004 / Marek Mikeš

Až v posledním kole nadstavbové části se rozhodne nejen o definitivní podobě dvojic pro playoff, ale i o konečném umístění všech celků v tabulce I. ligy. Jihlavští hokejisté se mohou na svém ledě ještě poprat o druhé místo. K jeho dosažení potřebují v přímém souboji porazit KLH Chomutov. Vyhrát však budou chtít i hosté. Jim by tři body mohly pomoci předstihnout první Beroun. Ve hře je tedy více variant, v každém případě ale diváci na Horáckém zimním stadiónu v Jihlavě uvidí zajímavou bitvu o špičku tabulky.

Pohled na poslední zápasy

Přímou konfrontaci v boji o primát po základní části svedla Jihlava na ledě berounský Medvědů. Ačkoliv ještě nikdy předtím nebyla Dukla pokořena na berounském zimním stadionu, v zápase z nejdůležitějších výhru nezískala. Beroun vyhrál po dobrém a zodpovědném výkonu 3:1.

Přitom se podle předchozích zápasů zdálo, že jako favorit vyjíždí směrem ku Praze jako Jihlava. Mimo statistik na berounském stadionu tomu nasvědčovali i předchozí výsledky Dukly. Ta porazila v derby Třebíč 3:1, poradila si s Mladou Boleslaví 5:6pp a velmi dobrý výkon předvedla i na ledě nevyzpytatelného Hradce Králové 3:1. Přesto rozehranost i statistiky nakonec úspěch neslavily.

Chomutov začal posledních pět kol šokující prohrou nad poslední Kometou Brno 2:5. Dokázal se však z chabého výkonu rychle otřepat a již o čtyři dny později dominoval na domácím ledě proti Opavě výhrou 6:1. Povedlo se také megaderby s jen několik kilometrů vzdálenou Kadaní 2:1. O to více překvapila další prohra v Olomouci 2:4. Ale i na tu Severočeši rychle zapomněli a v zatím posledním kole uštědřili debakl Slovanu Ústí nad Labem 6:2. Bohatým brát, chudým dávat! To je moto Chomutova z posledních kol a plně vystihuje výsledky týmu.

Historie klubu soupeře

Chomutovský klub patří do střední generace klubů v první lize. Založen byl po druhé světové válce roku 1945 partou tří nadšenců. Aktivně hrát hokej začala průkopnická parta hokejistů ještě v témže roce na místním rybníku, především díky velmi dobrým povětrnostním podmínkám. V prvním roce sehrál klub „jen několik“ přátelských zápasů, ale již od následující sezóny se začala v Chomutově hrát regionální soutěž.

Do nejvyšší Českosloveské ligy – první ligy, se klub probojoval v roce 1952 a hned v první sezóně vyhrál skupinu A, když nejhorším výsledkem se stala remíza 4:4 s Karlovými Vary. Ve finálové skupině, však tým propadl a skončil celkově až šestý. I nadále hráli Severočeši v nejvyšší české soutěži důstojnou roli a stali se zásobárnou reprezentantů, až do roku 1964.

V tomto roce nastal propad výkonnosti a následný pár do druhé nejvyšší soutěže. V té si sice vedl Chomutov velmi dobře, ale postoupit zpět se povedlo až v roce 1968, jenže jen na rok. Beznadějně poslední místo přineslo opět pád. Zatím naposled se tým mezi elitu podíval v sezóně 1973/1974, jenomže opět jen na rok.

Dalších deset let působil VTŽ Chomutov v první lize a zhoršujícími se výkony postupně začal ztrácet ambice i na ní. Nakonec o ambice přišel uplně a propadl se v sezoně 1983/84 do třetí ligy (2. národní hokejová liga). V té setrval dlouhých třináct let. Průlom nastal se vznikem, respektive přejmenováním klubu na "Klub ledního hokeje Chomutov" (KLH Chomutov) v roce 1996. Hned v následující sezoně se tým probojoval zpět do druhé nejvyšší soutěže, kde působí dodnes.

Naskytla se dokonce šance na návrat mezi elitu, to když na konci miléniové sezóny 2000/01 sehrál klub baráž s nedalekými Karlovými Vary. V dramatických soubojích na ledě i v hledišti, podlehl Chomutov Západočechům 2:4 na zápasy. Žádná další šance o zisk mety nejvyšší zatím nepřišla.

Bilance vzájemných zápasů v základní části

Celkovou bilanci vzájemných zápasů ze základních částí vede Chomutov. Severočeši patří k jedním z mála klubů, který má s Duklou aktivní bilanci a to nejen podle výher, ale i podle celkového skóre. Přesto není rozdíl nikterak dramatický a lze snadno změnit během jedinné sezóny, ba i utkání.

17     6   1   2   0   8     38:47

Ve vzájemných zápasech vždy hraje velkou roli domácí prostředí! Mezitím co na ledě Chomutova vyhrála Jihlava za pět let působení v první lize jen jednou, doma vyhrála hned pětkrát. Také bilance vstřelených branek vždy napovídá pro domácí tým. Právě nadcházející zápas sehraje Jihlava doma, řada na výhru je tedy na ní a i letošní statistiky to jen potvrzují.

V domácím prostředí:

 8     5   1   0   0   2     24:15

Na ledě soupeře:

 9     1   0   2   0   6     14:32

Poznámka: počet zápasů / výhry / výhry v prodloužení / remízy / prohry v prodloužení / prohry / skóre

Jak se daří hráčům?

Nejproduktivnější hráč Dukly? Dalo by se říci – klasika! Je jen málo statistik, kterým nevévodí Petr Kaňkovský a produktivita v základní části proti Chomutovu tomu není výjimkou. Čerstvě pětatřicetiletý asistent kapitána nasbíral devět kanadských bodů za dvě branky a sedm asistencí. Tradičně se daří také kapitánovi Oldřichu Bakusovi a obránci Mariánu Moravovi, který sice Chomutovu ještě branku nedal, ale za svých šest asistencí se rozhodně stydět nemusí.

Petr Kaňkovský         2+7
Hodek Daniel           3+4
Richard Cachnín        1+5
Marián Morava          0+6
Oldřich Bakus          2+3
Mokrejš Petr           2+3
Novotný Ivo            1+4
Rytnauer Ladislav      3+1
Šmarda Jan             1+3

Poznámka: Tučně označení jsou aktivními hráči Dukly Jihlava

Nestává se příliš často, aby hráči Dukly zaostávali v osobních statistikách za hráči soupeře. Proti Chomutovu tomu tak ale je! Hned tři hráči Severočechů mají lepší kanadské bodování, než nejlepší z Jihlavy Petr Kaňkovský. Především 12 branek chomutovského kapitána Kamila Koláčka ve velmi úctyhodné, přidáme-li k nim ještě dalších pět asistencí, nemusel by se za jeho bilanci stydět ani hráč kanadskoamerické NHL.

Kamil Koláček         12+5
Petr Jíra              4+8
Ladislav Boušek        1+9
Šíp Radek              6+2
Mošna Pavel            4+1
Mikšovic Stanislav     3+2
Gombár Jiří            3+2
Szákal Martin          2+3
Stavenský Stanislav    1+4

Poznámka: Tučně označení jsou aktivními hráči KLH Chomutov

K zajímavým osobnostem patří Petr Altrichter. Ten si za svou kariéru zahrál v obou týmech a za obě strany si zatím připsal po jednom kanadském bodu. Vždy za asistenci.

Statistiky

HC Dukla Jihlava

Aktuální umístění: 3.
Letošní zápasy: 39 – 24(4) 2 10(1) – 126:96 – 77 b
Nejproduktivnější hráč: 56 bodů – Petr Kaňkovský (17+39)
Nejlepší střelec: 22 branek – Oldřich Bakus
Nejlepší nahrávač: 39 asistencí – Petr Kaňkovský
Nejtrestanější hráč: 107 tr. min. – Zbyněk Sklenička
Nejlepší v +/- : +27 bodů – Marián Morava
Úspěšnost brankářů: Petr Jež 92,03% 2,47 g/z, Jaroslav Suchan 92,33% 2,53 g/z

KLH Chomutov

Aktuální umístění: 2.
Letošní zápasy: 39 – 25(1) 2 10(1) – 150:95 – 80 b
Nejproduktivnější hráč: 42 bodů – Petr Jíra (21+21)
Nejlepší střelec: 21 branek – Petr Jíra, Michal Jeslínek
Nejlepší nahrávač: 21 asistencí – Petr Jíra, Stanislav Mikšovic
Nejtrestanější hráč: 132 tr. min. – Josef Révay
Nejlepší v +/- : +23 bodů – Petr Jíra
Úspěšnost brankářů: Michal Fikrt 91,91% 2,78 g/z, Michal Podolka 91,51%, 2,86g/z

Základní informace o soupeři

Název klubu: KLH Chomutov

Rok založení: 1945
Klubové barvy: modrá, bílá, červená
Domácí stadion: Zimní stadion Chomutov (8000 míst)
Loňské umístění: 3. místo

Vedení klubu:
Předseda představenstva: Ing.Pavel Beneš

Ředitel klubu: Pavel Vosyka

Realizační tým:
Hlavní trenér: Vladimír Kýhos
Asistent trenéra: Vladimír Petrovka
Webové stránky soupeře: www.klhchomutov.cz

Letošní vzájemné zápasy

10. kolo  KLH Chomutov - HC Dukla Jihlava 4:0
23. kolo  HC Dukla Jihlava - KLH Chomutov 6:1
33. kolo  KLH Chomutov – HC Dukla Jihlava 3:3

Vzájemné zápasy v sezóně 2002/2003

10. kolo  HC Dukla Jihlava – KLH Chomutov 4:3
23. kolo  KLH Chomutov – HC Dukla Jihlava 4:0

Sestavy z posledního kola:

HC Dukla Jihlava: Suchan - Kolafa, Kubeš, Punčochář, Staněk, Morava, Šmarda, Duben, Kuchyňa - Padělek, Bakus, Rytnauer - Mareš, Havel, Sklenička - Čachotský, Kaňkovský, Říha - Fink, Altrichter, Chytka.

HC Berounští Medvědi: Fikrt - Plaček, Ambrož, Trefný, Maleček, Dráb, Szakal, Liška - Jeslínek, Šíp, Boušek - Kostourek, Charousek, Jíra - Polodna, Háhn, Martenek.