Dukla má hráče v seniorské reprezentaci. Matic Podlipnik bude hrát za Slovinsko na turnaji ve Francii

10.12.2012 / Zdeněk Drla

Matic Podlipnik dostal pozvánku do seniorské reprezentace Slovinska. Dvacetiletý obránce odcestuje již v úterý 11. prosince do Francie, kde se Slovinsko účastní mezinárodního turnaje. „Letím v úterý z Prahy do Paříže a pak do Lyonu,“ vysvětluje mladý obránce, pro kterého to bude první velká mezinárodní akce seniorské reprezentace jeho rodné země. Slovinsko odehraje na turnaji tři zápasy. Postupně se střetne s domácí Francií, Dánskem a Lotyšskem.

Pro slovinskou reprezentaci je turnaj ve Francii přípravou před mistrovstvím světa, stejně jako pro „silnou evropskou čtyřku“, tedy Česko, Rusko, Finsko a Švédsko turnaje Euro Hockey Tour. Ve Francii se bude Slovinsko muset obejít bez některých opor. „Na turnaji bude hodně mladých hráčů, protože EBEL nemá reprezentační pauzu,“ vysvětluje Matic Podlipnik a prozrazuje další program reprezentace: „V únoru máme kvalifikaci na olympijské hry a potom už mistrovství světa.“

Na svůj první velký start v seniorském týmu Slovinska se podle svých slov moc těší. Potká tam i některé své bývalé spoluhráče. „Jedou dva kluci, se kterými jsem hrál ve dvacítkách,“ říká Podlipnik. „Jede i Anže Kopitar, který vyhrál v minulé sezoně s Los Angeles Stanley Cup. Je to první hráč z naší země, který ho získal,“ říká o nejslavnějším slovinském hokejistovi Matic Podlipnik.

Ve slovinském dresu se ale Matic Podlipnik neobjevuje poprvé. Reprezentoval již v mládežnických kategoriích (dvakrát se účastnil mistrovství světa do 18 let a dvakrát mistrovství světa do 20 let Divize I – pozn. aut.), za muže odehrál dva přátelské zápasy proti Polsku.

I když působí první sezonu v Česku, trenérům Slovinska z očí nesešel. „Kontaktoval mě asistent trenéra Nik Zupančič a ptal se mě, jestli nebude problém uvolnit mě z klubu. Jsem rád, že můžu jet. Moc jsem chtěl za Slovinsko hrát,“ popisuje Matic s tím, že slovinští reprezentační trenéři o něm vědí a jeho výkony sledují. „Už jsem hrál ty dva zápasy s Polskem, sledovali nás i na zápasech dvacítky,“ doplňuje sympatickou češtinou Matic Podlipnik, který věří, že s týmem udělají na turnaji dobrý výsledek.

Rozlosování turnaje

Čtvrtek 13. prosince 2012 Lotyšsko - Dánsko (15:00 hodin)
Čtvrtek 13. prosince 2012 Francie - Slovinsko (20:00 hodin)
Pátek 14. prosince 2012 Dánsko - Slovinsko (15:00 hodin)
Pátek 14. prosince 2012 Francie - Lotyšsko (20:30 hodin)
Sobota 15. prosince 2012 Lotyšsko - Slovinsko (15:00 hodin)
Sobota 15. prosince 2012 Francie - Dánsko (21:00 hodin)

PRVNÍ GÓL. Ve 27 prvoligových zápasech, ve kterých nastoupoil v dresu Dukly Jihlava, nastřádal Matic Podlipnik osm kanadských bodů za jeden gól a sedm asistencí. Svůj první přesný zásah v seniorském hokeji zaznamenal v utkání devátého kola první ligy na ledě Mostu (na snímku). Foto: Zdeněk Drla

S reprezentací vyráží i trenér gólmanů Petr Jaroš

Matic Podlipnik není jediným zástupcem Dukly Jihlava, kdo odjíždí se seniorskou reprezentací na zahraniční štaci. Druhým je trenér jihlavských gólmanů Petr Jaroš. Ten vyráží s reprezentací Norska na turnaj do Švýcarska, který se koná ve stejném termínu jako ten ve Francii. Turnaje se vedle domácích Švýcarů účastní právě Norové, Slováci a Bělorusové.