Vydaly se Pardubice správným směrem?

04.08.2004 / RTD

Poslední dva extraligové ročníky poznaly stejného vítěze základní části. Hokejistům Pardubic se ale ani v jednom případě nepodařilo vystoupit až na samotný vrchol i v playoff. V minulé sezóně navíc vypadli už ve čtvrfinále. Zde je v sedmém utkání překvapivě zastavila Plzeň, která si účast ve vyřazovacích bojích zajistila až v závěrečném kole. Vedení abiciózního klubu tak v letním přestupovém období zkusilo vsadit hned na několik změn. V pátek se na Horáckém zimním stadionu můžeme přesvědčit o tom, zda-li se Východočeši vydali správným směrem.

Za hlavního strůjce pardubického neúspěchu byl vedením celku označen trenér Miloš Říha. Klub s ním tedy po skončení sezóny neprodloužil smlouvu. Na jeho místo angažoval Františka Výborného, který v minulém ročníku působil v Litvínově. "Měl jsem sice nabídky i z jiných klubů, ale nad touto jsem dlouho neváhal. Podepsal jsem s Pardubicemi jednoroční smlouvu a chci tu odevzdat tu nejlepší práci," uvedl pro hokej.cz zkušený kouč. Jeho velkým přáním bylo udržet po hromadě loňský kvalitní kádr a udělat pouze minimální změny.

Ty nejvíc postihly klíčové místo sestavy, brankařský post. Pardubice se rozloučily s dlouholetou oporou, jedničkou týmu a reprezetantem Adamem Svobodou, který odchází do německého Norinberku. Novou gólmanský tandem na východě Čech vytvoří duo Ján Lašák – Jaroslav Kameš. Ján Lašák, reprezetační jednička Slovenska, se čtyři roky snažil v zámoří prosadit do kádru Nashville Predators. V tomto klubu ale nakonec odchytal pouhých 6 zápasů a před loňskou sezónou se tak vrátil do Evropy, kde působil v ruském St. Peterburgu. Fanoušci Dukly si jistě dobře vzpomínají i na Jaroslava Kameše. Ten, v dresu Berounských Medvědů, trápil jihlavské střelce při posledním finále I. ligy. Dvě nové tváře získali Východočeši do obrany. Z kádru Znojemských orlů do Pardubic příchází dvojice David Havíř – Jan Snopek. Útok pak posílil liberecký Lubomír Korhoň.

Vedle Adama Svobody opustili Pardubice obránce Miroslav Duben, který zamířil do Liberce a útočníci David Pospíšil (Plzeň) a Ota Janecký.

V prvním přípravném zápase porazili Pardubice na vlastním ledě Beroun 4:1. O svém vítězství rozhodli až v závěrečné třetině, kdy svému soupeři nastříleli tři branky.

Sestava Pardubic ze zápasu s Berounem:
Lašák (30. Kameš) - M. Sýkora, Mudroch, Čáslava, A.Novotný, Zábranský, Snopek, Pácal, Havíř - Razingar, Blažek, Lubina - Mikeska, Dopita, Korhoň (od 2.tř.Průcha) - Rolínek, Divíšek, P.Sýkora - Kolář, Koukal, Průcha