Hráči si okořenili přípravu aerobikem. Dobře se při něm bavili

04.06.2013 / Zdeněk Drla

Halou Horáckého zimního stadionu se linou tóny taneční hudby a povely lektorky. Na ploše, kde již zítra (ve středu 5. června) vystoupí legenda legend Karel Gott, cvičí šestadvacet hráčů Dukly Jihlava aerobik. Ne, není to nácvik vystoupení pro Mistrův koncert. Trenéři zařadili do letní přípravy, jejíž první část končí za necelé čtyři týdny, tuto pohybovou aktivitu záměrně. „Bylo to plánované a cílené. Měli jsme dnes ráno hodně těžký trénink, co se nohou týče a potřebovali jsme, aby kluci zase nohy trochu "rozklepali". Proto lekce aerobiku," říká hlavní trenér Dukly Jihlava Petr Vlk, který se při pohledu na pohybový projev některých svých svěřenců občas dobře bavil. Málokdo totiž předváděl výkony jako Patrick Swayze ve filmu Hříšný tanec. „To není nic pro mě. Máme tady určitě lepší tanečníky," směje se při hodnocení svého výkonu kupříkladu mladý obránce Filip Dundáček. A skutečně. Svými výkony si o nominaci do nějaké taneční soutěže řeklo třeba trio Kaláb, Zeman, Protasenja.

Lekci aerobiku jako zpestření letní přípravy většina hráčů kvitovala, našli se však i tací, kteří si s rytmem moc netykali. Ti, kteří předvedli pohledné pohybové kreace, ale převládali. „Aerobiku jsem se něco nacvičil," směje se při dotazu, jak si třičtvrtěhodinku užil, jednadvacetiletý útočník Adam Zeman. Již s vážnější tváří ale dodává: „Je to do skvělé na rozhýbání svalů po těžkém tréninku. Docela jsme si i zablbli. Je to zajímavé a mohlo by to být častěji," hodnotí zatím první lekci tohoto pohybového cvičení.

Právě Zeman patřil spolu s obráncem Tomášem Kalábem a útočníkem Anatolijem Protasenjou k těm hráčů, kteří s pohybem neměli sebemenší problém. „To bylo jasně vidět. Byli jsme nejlepší tanečníci," chválí výkon tria, jehož byl součástí, Tolja. „My už jsme dělali aerobik v dorostu s panem trenérem Zemanem, takže jsem věděl, o co jde," přidává seriozní vysvětlení. „Hlavně byla dobrá hudba, super parťáci okolo," směje se znovu po pár okamžicích urostlý forvard. „Stačí poslouchat hudbu a člověk se do toho dostane rychle," doplňuje "kolegu" Adam Zeman.

TRIO. Trojice hráčů Anatolij Protasenja Adam Zeman (v pozadí vlevo) a Tomáš Kaláb předvedli velice slušný výkon. Foto: Zdeněk Drla

V první řadě "cvičenců", hned před lektorkou, se objevil Tomáš Střecha. Také jeho výkon patřil k těm povedenějším. „Dopředu jsem šel proto, že jsem mladý. Byl jsem tam normálně vytlačen," mrká šibalsky devatenáctiletý útočník. „Občas jsem se tam v pohybech ztrácel, ale hlavní je, že jsme se všichni bavili. Pro někoho to bylo možná těžké, ale stačilo držet rytmus," zná recept na to, jak zvládnout cvičení. „Jsem kluk z vesnice, tam se tancuje pořád, ať to jsou klasické zábavy nebo i lidové tance na plesech," říká rodák z Velkoměziříčska. „Aerobik jsme dělali i při letních přípravách v žákovských kategoriích s panem trenérem Jungwirthem, tak ve mě z toho asi ještě něco zůstalo, to se snad nezapomíná," dodává Tomáš Střecha.

Na opačném pólu pomyslné hodnotící tabulky by u poroty taneční soutěže pravděpodobně skončili obránci Václav Jaroš a Filip Dundáček. Svůj "um" ale dokázali zhodnotit s nadhledem. „Byla to špatná volba," říká k záměru trenérů zařadit aerobik do programu přípravy Václav Jaroš a směje se přitom. „Už jsem několikrát říkal, že jsem totální antisportovec na všechny ostatní sporty kromě hokeje. To je asi tak všechno, co k tomu řeknu," odpovídá naoko kategoricky, ale jedním dechem dodává: „Jsem sice docela učenlivý, ale aerobik nebude pro mě to pravé ořechové," ví, že jeho budoucnost na tomto poli nebude nikterak růžová. „To není nic pro mě. Máme tady určitě lepší tanečníky, třeba támhle Václava, ten má svoji kvalitu," ukazuje směrem k Jarošovi další benjamínek týmu, osmnáctiletý obránce Filip Dundáček. V té chvíli netuší, že mají oba beci hodně společného - tedy co se vztahu k aerobiku týče. „Ale užil jsem si to, bylo to i trochu pro pobavení. Není to však nic pro mě, raději hokejku do ruky... Já jsem antitalent na ostatní sporty," usmívá se sympatický mladík.

Fotografie z úterního aerobiku si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Lekce aerobiku by se měly ještě do konce první fáze letní přípravy, která vrcholí na konci června, opakovat. Stejně tak například i cvičení jógy. „Mělo by se to v přípravě objevit," potvrdil trenér Petr Vlk. Letošní "způsob léta", tedy chladno a častý déšť, přípravu týmu na nadcházející sezonu zatím nijak výrazně neomezoval. „Kvůli počasí jsme měnili asi jen tři tréninky," doplňuje Petr Vlk.