Anatolij Protasenja zamíří po dovolené do přípravného kempu Minsku

24.06.2013 / Zdeněk Drla

Třiadvacetiletý útočník Anatolij Protasenja, který se několik týdnů připravoval s A-týmem Dukly Jihlava, zamíří znovu do rodného Běloruska, kde působil uplynulé dvě sezony. „V Minsku mě čeká přípravný kemp, podepsal jsem dvouměsíční zkušební smlouvu," prozradil urostlý útočník (200 cm/103 kg) o uplynulém víkendu, těsně před tím, než odletěl na týdenní dovolenou. „Tolja se rozhodl zkusit to v kempu Dinama Minsk. Jsme s ním v kontaktu. Pokud by se neprosadil v A-týmu KHL máme zájem, aby nastoupit za Duklu," vyjíádřil se k mladému hráči jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Poslední dvě sezony strávil Anatolij Protasenja v Bělorusku, kde se před třiadvaceti lety narodil. První hokejové krůčky však dělal v Dukle Jihlava. Před sezonou 2011/2012 se přesunul z Vysočiny do rodného Minsku, do týmu, který hraje Kontinentální hokejovou ligu. Vinou zranění strávil zbytek prvního roku svého působení v Bělorusku v extraligovém Gomelu, také v sezoně minulé hrál v červenožlutém dresu se šelmou ve znaku. Nastoupil k pětatřiceti mistrovským utkání v běloruské nejvyšší soutěži s bilancí třinácti gólů a deseti asistencí.

Po dvou letech se objevil v letní přípravě s A-týmem Dukly Jihlava. Už za pár dnů ale nabere znovu směr východ.

„Vracím se do Běloruska. Čeká mě tam přípravný předsezonní kemp, podepsal jsem dvouměsíční zkušební smlouvu. Tu tam má teď hodně kluků, protože po neúspěchu v loňském play-off odešlo hodně cizinců," vysvětluje Protasenja. Jediný běloruský účastník KHL zůstal v uplynulé sezoně před branami play-off a proto vedení klubu sáhlo k některým změnám. „Platí pravidlo šest plus jedna (šest hráčů do pole a jeden gólman mohou být cizinci - pozn. aut.). Šanci tak dostane hodně mladých hráčů, mají tak větší šanci. Jedu tam s tím, že se chci prosadit. Snad to vyjde," říká Tolja, na kterého se ale pravidlo o nasazování cizinců nevztahuje.

Ještě než se přesune do rodného města, užije si pár dnů volna v teple. „Odlétám s přítelkyní na týden na Kanárské ostrovy. Potřebuji si odpočinout. Po návratu z dovolené budu ještě týden trénovat a pak odlétám do Minsku," popisuje svůj nejbližší program.

Kvůli dovolené nestihne tudíž závěrečný týden letní přípravy A-týmu Dukly a její čtvrteční vrchol - triatlon. „Kluci si dají Železného muže a já se jich pak "esemeskou" od moře zeptám, jaké to bylo," směje se dobře naladěný útočník.

Do Minsku míří i Petr Jaroš

Anatolij Protasenja nebude jediným "vyslancem" Dukly Jihlava v týmu Minsku. Na pozici trenéra gólmanů tam bude nadále působit Petr Jaroš. Také on se vrací do známého prostředí. V KHL působil dvě sezony (2010/2011 a 2011/2012), poté se vrátil do Dukly, ale v průběhu sezony minulé byl znovu "povolán" k týmu. Další nabídka přišla i pro nadcházející soutěžní ročník. „Petr odchází do Dinama Minsk. Neodolal lákavé nabídce týmu KHL, které jsme nemohli konkurovat. Do budoucna s ním ale počítáme a jsme v kontaktu," sdělil k Jarošově odchodu Bedřich Ščerban.