Musíme zlepšit úplně všechno, říká útočník Petr Altrichter

25.09.2004 / Eva Streichsbierová

Dukla Jihlava přijela v pátek do Vítkovic i s uzdraveným kapitánem Oldřichem Bakusem. A právě on zařídil ve 12. minutě Jihlavě vedení. Ve střelbě ale bohužel zůstal osamocen. Nikdo ze spoluhráčů se ke svému „šéfovi“ nepřidal a Dukla tak odjížděla ze severu Moravy se stejnou porážkou jako o pět dnů dříve ze severu Čech.

V první třetině měli domácí minimálně tři vyložené šance, skóre se ale měnilo až po střele jihlavského kapitána. „Byla to souhra celé pětky. Fíca nahrál Rýťovi a ten poslal puk nalevo na mě. Byl jsem tam sám a podařilo se mi to trefit na vyrážečku,“ popsal gólovou situaci z 12. minuty Oldřich Bakus. Jihlava nakonec díky jeho gólu vyhrála úvodní dvacetiminutovku 1:0. „První třetina byla z naší strany solidní, že bychom jí ale odehráli nějak parádně, to rozhodně ne! Vítkovice v ní měly několik obrovských šancí, které naštěstí pro nás v tu chvíli neproměnily. Znovu nám ukázaly, že musíme zlepšit úplně všechno, od přístupu až po bránění. Každý si musí sáhnout do svědomí, takhle bychom v žádném případě neuspěli,“ namířil kritiku do vlastních řad jeden z jihlavských útočníků Petr Altrichter.

Rozhořčená slova jednatřicetiletého forvarda pramenila z událostí, které následovaly v úvodu druhé části. Během pouhých 43 vteřin totiž Dukla o svůj náskok nejen přišla, ale sama se dostala do role dotahujícího týmu. Za stavu 3:1 pak dostala šanci vrátit se do zápasu. Na trestnou lavici si totiž k už vyloučenému Martinu Tomáškovi přisedl také Radek Philipp. Jeho neomalený zákrok schytal ve 35. minutě Aleš Padělek, který na několik vteřin zůstal bezvládně ležet na ledě. „Já jsem zrovna přišel na střídačku a vůbec jsem nevnímal co se stalo. Až kluci mě upozornili, že brácha dostal pecku a zůstal ležet.. Tak jsem se podíval na opakování na velkoplošné obrazovce, ale z toho jsem nic nevyčetl. Potom jsem viděl jak se pomalu zvedá a za chvíli už hrál. V tu chvíli se mi ulevilo,“ přiznal po utkání obavy o svého mladšího sourozence vítkovický útočník Ivan Padělek. Důraznou domluvu směrem ke svému spoluhráči si prý ale odpustí. „Myslím, že vítězný zápas tohle všechno maže,“ usmíval se po utkání starší z bratrů Padělků.
Více než minutu a půl trvající dvojnásobná početní výhoda ovšem nebyla jihlavským hokejistům nic platná. Za celou dobu vystřelili pouze jednou. „Opravdu nevím, možná to pramení ze strachu, že i při přesilovce uděláme nějakou chybu a inkasujeme. Musíme se od toho oprostit a hrát to co si řekneme na tréninku, protože na tréninku nám přesilovky vychází,“ nešetřil dál sebe ani své spoluhráče Petr Altrichter. „Já si ale myslím, že zápas jsme si prohráli už dlouho před tím. Dostat dva góly během necelé minuty, to se prostě nesmí stát!“

V poslední třetině už se zápas více méně dohrával. Dukla na zvrat neměla dostatek sebevědomí a domácím vývoj utkání vyhovoval. Aby se ale diváci v hledišti ČEZ arény přeci jen příliš nenudili, přidali Severomoravané ještě dva góly návdavkem. Konečný výsledek 5:1 z vítkovického ledu je tak pro Duklu další negativní vizitkou. „Myslím si, že jsme do zápasu nevkročili špatně, ale nástup do druhé třetiny byl pro nás doslova tragický. Samozřejmě to mrzí a hlavně proto, že nás Vítkovice nepřehrávaly, pouze dokázaly využít našich individuálních chyb,“ zlobil se po zápase na své svěřence jihlavský kouč Petr Vlk.