Dukláci se prali s kopcem ve Zborné. Jsem sprinter, hlásí s úsměvem Jakub Flek

28.05.2015 / Zdeněk Drla

Ke čtvrtečnímu odpolednímu tréninku vyrazil A-tým Dukly Jihlava opět do Zborné. Tentokrát byly na programu sprinty na kole. Třistametrový úsek stoupání od kraje obce směrem k restauraci U lyžaře absolvovalo jedenadvacet hráčů osmnáctkrát. „Já jsem spíš sprinter, jak na kole, tak i na ledě," odpovídá se smíchem Jakub Flek na otázku, zda má raději dlouhé etapy či krátké kopce. „Minulý rok jsme byli s Karlovými Vary na kolech na soustředění na Božím Daru. Tam jsou ty kopce ještě výživnější než tady," doplňuje dvaadvacetiletý útočník.

Ve Zborné u Jihlavy se A-tým Dukly Jihlava objevuje během letní přípravy poměrně často. Okolí místní části krajského města poskytuje pro "venkovní" tréninky hokejistů ideální podmínky. Možnost výběhů v lese, nebo jako v úterý na sjezdovce Šacberk, na parkovišti u restaurace U Lyžaře pravidelně končí cykloetapy...

„Vesnici Zbornou moc rád nemám, protože už od začátku letní přípravy, co jsem ji zažil, tak se tam dějí samé zajímavé věci. Startují tam okruhy běhání, což není pro mě nejpříjemnější, protože vytrvalostní běhy nejsou moje silná stránka. Dneska ty kola nebyly o moc lepší," zlobí se naoko útočník Jakub Flek, který stejně jako dalších dvacet hokejistů vyjel ve čtvrtek odpoledne tři stovky dlouhé stoupání od Zborné směrem na Jihlavu celkem osmnáctkrát.

Dvaadvacetiletý hokejista prý vyznává kratší tratě. „Pro mě jsou lepší sprinty. Já jsem spíš sprinter, jak na kole, tak i na ledě. Co je nad sto metrů, to je pro mě dlouhé," směje se sympatický mladík.

Čtvrteční trénink zvládl bez větších problémů. „Vyloženě krizi jsem neměl, ale byl tam takový úsek, kdy se to láme u cedule kde končí Jihlava - Zborná. Tam je ten kopec trošku prudší. Tady ale měli podobný problém, myslím, všichni. Tam se kopal lehčí převod a šlo se do stoje, nohy hodně tuhly," popisuje záludnosti trasy Jakub Flek.

Před startem sprinterského tréninku prý hokejisté netušili, kolikrát kopec vystoupají. „Po první sérii, kdy se jelo šest kopců, kluci říkali, že se většinou jezdí tři série, tak nám to bylo tak nějak jasné, že se to pojede osmnáctkrát," říká Jakub Flek.

Hráči startovali ve tří či čtyřčlenných skupinkách. Byla možnost taktizovat, jak to třeba dělají stáje při vyhlášených cyklistických závodech typu Tour de France? „Pokud to člověk dělá naplno, tak se síly šetřit nedají. Vyjedeme nahoru, otočíme se, sjedeme dolů, tam je chvilka pauza a znovu se šlape," popisuje Jakub Flek jedinou možnou taktiku při sprinterském tréninku.

Během letní přípravy v Jihlavě našlapal v sedle kola už nespočet kilometrů, na což nebyl ve svém předešlém klubu tolik zvyklý. „Poslední tři roky jsem působil v Karlových Varech. Minulý rok jsme jezdili na kolech jenom na soustředění, to bylo na Božím Daru, tam ty kopce jsou ještě výživnější než tady," vysvětluje Jakub Flek.

První fáze letní přípravy před novou sezonou se už přehoupla do druhé poloviny. Zakončena bude s největší pravděpodobností triatlonem o titul Železného muže, jednou z "chuťovek", které si na své svěřence připravili trenéři A-týmu Dukly. „Slyšel jsme, že nás čeká volnější herní týden, tak snad to tak bude. Kluci říkali, že chuťovka je vlastně celá letní příprava. Očekávám, že v takovém tempu pojedeme dál. Myslím ale, že pro nás je to jen dobře," uzavírá rodák z Mariánských Lázní.

VIDEO: Sprinty ve Zborné