Hráči a hráčky Dukly Jihlava opět oblečou reprezentační dres

03.11.2015 / Tomáš Lysý

První dva týdny v listopadu patří již tradičně reprezentačním akcím od A-týmu přes mládež až po ženy. Také tentokrát je zastoupení jihlavských barev více než početné. Lukáš Anděl byl povolán do reprezentační devatenáctky, Aleš Dufek figuruje mezi náhradníky. Trojnásobné zastoupení má Dukla v osmnáctce díky Josefu Kořenáři, Pavlu Kousalovi a Ondřeji Najmanovi. Na World Hockey Challenge v Kanadě odletěl s ČR U-17 také gólman Jakub Škarek. Jednodenní kemp U-16 v Třinci má za sebou další strážce svatyně Dukly Jan Juřička. Pozvánku do ženské osmnáctky opět dostala Zuzana Martinů, dvě akce reprezentační patnáctky čekají Kristýnu Kaltounkovou.

Reprezentace do 19 let

Reprezentační devatenáctku čeká první akce od srpnového přípravného dvojzápasu proti reprezentaci do osmnácti let. Čeští mladící nastoupí ve Vlašimi k trojzápasu proti Finsku (6.11. od 18:00, 7.11. a 8.11. od 17:30) i talentovaným jihlavským forvardem Lukášem Andělem (horní foto), který již sází góly za A-tým Dukly, ač je ve svých osmnácti letech po gólmanovi Jakubu Škarkovi druhý nejmladší člen kádru. Jihlavský šikula se letos účastnil obou akcí reprezentace do devatenácti let. Náhradníkem pro tuto akci je spoluhráč „Andyho“ z juniorského týmu Jihlavy Aleš Dufek.

Reprezentace do 18 let

Podruhé za sebou má Dukla nejpočetnější zastoupení v reprezentaci do 18 let. Stejně jako na předchozí akci – říjnovém dvojutkání proti Rusku – se také tentokrát v nominaci kouče Roberta Reichela a jeho asistenta Patrika Augusty, jinak kouče jihlavské juniorky, objeví tři „červenožlutí“ hráči. Pozvánku na Turnaj pěti zemí ve Švýcarsku dostali gólman Josef Kořenář a útočníci Pavel Kousal a Ondřej Najman. Všichni tři hokejisté, kategorií starší dorostenci, táhnou jihlavskou juniorku k lepším výkonům a patří k stabilním reprezentantům. Osmnáctka se postupně utká s USA (4.11. od 14:15), o den později ve stejný čas vyzve Finsko, v pátek 6.11. se znovu od 14:15 utká se Švédskem a turnaj završí 7.11. proti domácímu Švýcarsku (19:00).

KOUČ A REPREZENTANTI: Patrik Augusta, asistent trenéra Roberta Reichela u reprezentace do osmnácti let, a trio juniorů Dukly: gólman Josef Kořenář a útočníci Pavel Kousal a Ondřej Najman (zleva). Koláž: Tomáš Lysý.

Reprezentace do 17 let

Prestižní World Hockey Challenge v kanadském Dawson Creeku má právě nyní na programu česká reprezentace do 17 let i s gólmanem Dukly Jakubem Škarkem. Patnáctiletý gólmanský talent letos nastoupil v deseti zápasech za A-tým, dvakrát hájil branku juniorů a třikrát nastoupil za starší dorost, kam věkově patří. V přípravném zápase před turnajem prohráli Češi s Finy 7:8. Gólman Dukly nastoupil do branky ve 31. minutě a obdržel čtyři góly. První ostrý zápas na turnaji Čechům nevyšel, podlehli reprezentaci USA 1:6. Kuba odchytal celý zápas a zneškodnil 33 střel soupeře při úspěšnosti 84,6%. Druhý zápas Česko prohrálo s Kanadou (black team) 4:3 na nájezdy a gólman Dukly kryl záda Tomáši Vomáčkovi. Třetí zápas sehraje reprezentace ČR v noci na středu proti Kanadě (white team) a ve čtvrtek čeká svěřence kouče Pavla Arnošta čtvrtfinále.

Reprezentace do 16 let

Již v říjnu absolvovala reprezentace do 16 let dva přípravné jednodenní kempy, nejprve 19.10.2015 v Třinci a o den později v Hradci Králové. Prvního kempu, ve kterém šestnáctka nastoupila proti staršímu dorostu Třince, se zúčastnil také gólman mladšího dorostu Dukly Jan Juřička, jenž odchytal celý zápas. Čeští mladíci nakonec na Třinec v přípravném utkání nestačili a prohráli 1:7. Ač se to dle výsledku nezdá, národní tým předvedl slušný výkon a doplatil na neproměňování šancí.

Reprezentace do 20 let

V této mládežnické kategorii sice nefiguruje žádný hráč Dukly, ovšem zastoupení mají červenožluté barvy na trenérském postu. Trenér jihlavského mladšího dorostu Petr Svoboda je zároveň asistentem trenéra reprezentační dvacítky Jakuba Petra. Pod jejich taktovkou sehrají Češi prestižní Turnaj 4 v Tampere. Nejvyšší mládežnická kategorie české reprezentace se postupně utká s domácími Finy (pátek 6.11. v 19:00), o den později od 17 hodin proti Švédsku a cestu turnajem završí Češi v neděli hodinu před polednem proti Rusku. Tento turnaj je předposlední přípravou akcí před letošním MS hráčů do 20 let, které se uskuteční v Helsinkách

Reprezentace žen do 18 let

Na turnaj v kanadském olympijském městě Calgary se může těšit útočnice Dukly Jihlava Zuzana Martinů. Hráčka, která nastupuje v B-týmu mladšího dorostu, totiž byla nominována do výběru trenéra Jana Fidrmuce. Jde o druhou pozvánku pro jihlavskou hráčku v řadě, již v říjnu se účastnila kempu ve Slaném. Poté již bude vše směřováno na mistrovství světa žen do 18 let, které se uskuteční krátce po Novém roce v Kanadě.

Reprezentace žen do 15 let

Také na páté a šesté reprezentační akci hráček do 15 let opět nebude chybět Kristýna Kaltounková. Druhá nejproduktivnější hráčka starších žáků Dukly, která se prosazuje i za B-tým mladšího dorostu, se nejprve podívá do země tísíců jezer. V Kuortane čeká české hráčky trojutkání proti domácím Finkám (3., 4. a 5.11. vždy v 18:30). Hned 7. listopadu (14:00) a o den později (11:00) se ženská reprezentační patnáctka utká na zimním stadionu ve Slaném proti stejně staré ženské reprezentaci Německa. Další akcí ženské U-15 bude až předvánoční turnaj čtyř zemí v Maďarsku.