Hokejisté mají za sebou první den česko-finského kempu. Náročný program zvládají bez problémů

25.07.2016 / Tomáš Lysý

Mezinárodní česko-finská hokejová škola je v plném proudu. Mladí hokejisté si její první den užili vskutku dosyta. Dopoledne se poprvé viděli se svými novými finskými spoluhráči a absolvovali dvoufázové tréninky, po obědě se vydali na krátkou procházku do centra Pirkkaly a k místnímu jezeru. Odpoledne bylo vyhrazeno prvnímu zápasu. Ve vyrovnaném průběhu se nakonec radovali Blue Emperors, kteří porazili poměrem 6:5 White Kings. Úterní program je stejný, před zápasem navíc proběhne oficiální focení ISS 2016.

Možná první vstávání ve Finsku během svého života. I to si mohla říct třiadvacítka českých hokejistů, když jim v 7:30 finského času zazvonil budíček. Mladíci spořádaně vstali a kolem osmé hodiny se již hlásili na zimním stadionu v Pirkkale. Čeští hráči se poprvé seznámili s novými finskými spoluhráči a podle soupisek White Kings a Blue Emperors se rozdělili do týmů. Dopoledne absolvovali dva česko-finské týmy dopolední tréninky. Jedno mužstvo šlo na led, druhé na suchou přípravu, aby se po pětasedmdesáti minutách prohodili.

Brzké odpoledne je jediný čas během dne, kdy mají hokejisté čas na krátkou regeneraci. Oběd skončí zhruba kolem třinácté hodiny a hokejový program opětovně pokračuje v 15:30, kdy je sraz před zápasem. Volno vyplnili čeští hráči krátkou návštěvou centra Pirkkaly, spojenou s nákupem v supermarketu a procházkou kolem velkého jezera. Někteří kluci se osmělili a vyzkoušeli jeho teplotu, která měla přes dvacet stupňů. Koupání bude pokračovat i v dalších dnech, v jiné části jezera je totiž větší písečná pláž. Pro hokejisty byla atraktivní také venkovní posilovna, která je součástí velkého komplexu sportovišť před ubytovnou, kde mají hokejisté přechodný domov.

KOUPÁNÍ V VÄHÄJÄRVI. Čeští hokejisté se poslední červencovou neděli nejen vůbec poprvé ve svém životě probudili ve Finsku, ale také koupali v jednom z jezer, kterých má tato severská země téměř 180 tisíc. Konkrétně se jednalo o jezero Vähäjärvi, jenž se nachází přímo v centru Pirkkaly, jeho rozloha je 16 hektarů a maximální hloubka 1,9 metrů. Foto: Tomáš Lysý

Odpolední první utkání Mezinárodní česko-finské hokejové školy bylo velmi vyrovnané. Duel hraný na 3x15 minut odstartovali lépe White Kings, které dostal ve 14. minutě z do vedení Tadeáš Holenda z trestného střílení, které následuje místo vyloučení. Blue Emperors ale stihli během 53 vteřin druhé třetiny otočit stav na 3:1, když se trefil Vladislav Juřica, Matouš Menšík a Tadeáš Hrnčíř. Do konce druhé třetiny však White Kings srovnali stav, prosadil se znovu Tadeáš Holenda a Niklas Koskensalo. Vyrovnaný průběh pokračoval i ve třetí třetině. Na gól „bílého“ Mikko Piikkiho odpověděl dvakrát Matouš Menšík a završil tak hattrick, opětovné vyrovnání zařídil Matěj Kravec. Když už se zdálo, že o vítězi prvního duelu rozhodnou samostatné nájezdy, rozhodl o výhře Blue Emperors přesně pětasedmdesát vteřin před koncem Matias Leppänen

První zápas IIHS 2016:

White Kings – Blue Emperors 5:6 (1:0, 2:3, 2:3)
Góly a asistence: 14. Tadeáš Holenda (ts), 23. Tadeáš Holenda (Mikko Piikki), 27. Niklas Koskensalo (Matěj Kravec), 31. Mikko Piikki, 37. Matěj Kravec (Mikko Piikki) – 22. Vladislav Juřica, 22. Matouš Menšík (Samuli Tolonen), 23. Tadeáš Hrnčíř (Nico Rautio), 36. Matouš Menšík (Samuli Tolonen), 42. Matouš Menšík, 44. Matias Leppänen (Nea Torvonen). Rozhodčí: Rasmus Linko, Jiří Ondráček. Vyloučení: 1:3. Využití (trestná střílení): 1:0.

White Kings: Alvar Havukari (1.-15.), Tuukka Niskanen (16.-30), Jakub Pazderka (31.-45.) - David Moravec, Mikko Piikki, Tini Kopra, Tobias Adam, Václav Macek, Aake Leppänen, Tomáš Slanař, Roope Oksanen – David Polodna, Markus Koskinen, Samuel Pecka – Matěj Kravec, Mikael Sorsa, Tommi Helassalo – Niklas Koskensalo, Tadeáš Holedna, Marek Melenovský – Niklas Nurminen, David Dolníček. Trenéři: Jyri Saarinen, Karel Nekvasil, Daniel Šťastný.

Blue Emperors: Tommi Roslöf, Daniel Král, Filip Maláč – Matvey Ulanen, Martin Zych, Atte Hyttinen, Marek Chvátal, Lari Lahtinen, Matyáš Sapík, Niklas Aanio, Adolf Růžička – Samuli Tolonen, Niko Veittikoski, Matouš Menšík – Tadeáš Hrnčíř, Adam Rauš, Nico Rautio – Nea Tervonen, Matias Leppänen, Josef Dáňa – Vladislav Juřica, Daniel Pavelec, Niko Korkola. Trenéři: Jarkko Mattila, Matti Ranta, Jiří Štourač.

NEJLEPŠÍ HRÁČI ZÁPASU. Úvodní zápas Mezinárodní česko-finské hokejové školy 2016 vyhráli Blue Emperors. Nejlepším hráčem byl z jejich týmu vyhlášen Matouš Menšík, jeho protějškem z White Kings byl Tadeáš Holenda. Ceny předával jednatel Dukly Jihlava a hlavní manažer IIHS Bedřich Ščerban. Zcela vlevo je finský sudí Rasmus Linko, na opačné straně český rozhodčí Jiří Ondráček. Foto: Tomáš Lysý

MEZINÁRODNÍ KEMP ROZHODČÍCH. Vedle šestého ročníku hokejové školy a druhého ročníku florbalové školy pokračuje druhým ročníkem také Mezinárodní česko-finský kemp talentovaných rozhodčích. Z české strany byl vybrán třebíčský sudí Jiří Ondráček (vlevo), který řídil první zápas IIHS 2016 spolu s finským rozhodčím Rasmusem Linkem. Foto: Zdeněk Drla