Česko-finský kemp pokračuje, mladí hráči si mimo hokeje užívají tropické počasí

26.07.2016 / Tomáš Lysý

Druhý den na Mezinárodní česko-finské hokejové škole, který probíhal prakticky stejně jako úvodních čtyřiadvacet hodin, je minulostí. Finští strážci počasí jakoby věděli, že je v plánu poobědové koupání na malé pláži v Pirkkale, od rána tak vládlo v dvacetitisícovém městě krásné slunečné počasí, které se blížili k třiceti stupňům. Odpoledne patřilo oficiálnímu focení na společný plakát, hned poté přišel na řadu druhý zápas. Znovu jej vyhráli Blue Emperors, kteří skolili White Kings poměrem 5:1. Také v úterý budou mít mladí hokejisté stejný program jako v předešlých dnech.

Jestli si lidé neznalí finského počasí myslí, že ani v létě neatakuje teploměr kolonku kolem 30 stupňů celsia, šeredně se mýlí. Již od probuzení se na třiadvacítku českých hráčů a sedm Finů, kteří nejsou z regionu Tampere a bydlí společně s Čechy, usmívalo sluníčko. Když se k tomu přidá velké jezero Pyhäjärvi přímo v centru Pirkkaly, které má i malou pláž, mohou hokejisté ve volném čase připadat s troškou nadsázky jako u moře. Není se čemu divit, že na rozdíl od předchozího dne se tentokrát vydali do jezera všichni čeští mladíci. Pokud takto hezké počasí vydrží i další dny, nebylo koupání v jezeře o rozloze 16 hektarů posledním.

Před oficiálním zápasem proběhlo společné focení hráčů a realizačního týmu IIHS. O jednoduchý proces se rozhodně nejednalo, fotografovi se na jednu fotku muselo vejít kolem šedesáti lidí. Hokejisté, trenéři a personál se srovnali do tří řad, zcela dole bylo v rozkleku všech šest gólmanů. Nakonec se zdárně povedlo, stejně jako v předchozích letech tak budou mít účastníci památku na tento ročník Mezinárodní česko-finské hokejové školy.

Společné foto účastníků International Ice Hockey School 2016. Foto: Bedřich Ščerban

Znovu se ukázalo, že na bývalé ročníky IIHS vzpomínají v dobrém i předchozí účastníci. Letos vůbec poprvé vycestoval na vlastní náklady do hostitelské země i jeden z bývalých českých hráčů hokejové školy. Gólman staršího dorostu Dukly Jihlava Daniel Šťastný. pomáhá během současné hokejové školy s trénováním šesti gólmanů. Před pondělním druhým zápasem přijel z Helsinek do Pirkkaly sudí Pekka Kemppinen, jenž byl loni v Jihlavě finským účastníkem vůbec prvního česko-finského kempu rozhodčích.

Druhý zápas IIHS 2016:

White Kings – Blue Emperors 1:5 (0:1, 0:3, 1:1)
Góly a asistence:
42. Matěj Kravec (Mikael Sorsa) – 14. Vladislav Juřica (ts), 28. Marek Chvátal, 30. Atte Hyttinen (Matias Leppänen), 30. Josef Dáňa, 32. Tadeáš Hrnčíř (Atte Hyytinen. Rozhodčí: Rasmus Linko, Jiří Ondráček. Vyloučení: 2:4. Využití (trestná střílení): 0:1.

White Kings: Alvar Havukari (1.-15.), Tuukka Niskanen (16.-30), Jakub Pazderka (31.-45.) - David Moravec, Mikko Piikki, Tini Kopra, Tobias Adam, Václav Macek, Aake Leppänen, Tomáš Slanař, Roope Oksanen – David Polodna, Markus Koskinen, Samuel Pecka – Matěj Kravec, Mikael Sorsa, Tommi Helassalo – Niklas Koskensalo, Tadeáš Holedna, Marek Melenovský – Niklas Nurminen, David Dolníček. Trenéři: Jyri Saarinen, Karel Nekvasil, Daniel Šťastný.

Blue Emperors: Tommi Roslöf, Daniel Král, Filip Maláč – Matvey Ulanen, Martin Zych, Atte Hyttinen, Marek Chvátal, Lari Lahtinen, Matyáš Sapík, Niklas Aanio, Adolf Růžička – Samuli Tolonen, Niko Veittikoski, Matouš Menšík – Tadeáš Hrnčíř, Adam Rauš, Nico Rautio – Nea Tervonen, Matias Leppänen, Josef Dáňa – Vladislav Juřica, Daniel Pavelec, Niko Korkola. Trenéři: Jarkko Mattila, Matti Ranta, Jiří Štourač.

Druhý zápas IIHS 2016 vyhráli také Blue Emperors. Ačkoliv zvítězili 5:1, utkání bylo podobné prvnímu duelu. Hlavní rozdíl byl v proměňování šancí. Blue Emperors je využili, White Kings až na jednu výjimku nikoliv. Nejlepším hráčem vítězného týmu byl útočník Vladislav Juřica, z poraženého celku pak gólman Tuukka Niskanen. Ceny předával Vítězslav Holub, manažer Krajské organizace České unie Sportu Kraje Vysočina. Foto: Tomáš Lysý

Sportovní vyžití v Pirkkale nabízí velké množství aktivit

Téměř dvacetitisícová Pirkkala je vzdálená zhruba dvanáct kilometrů cesty od Tampere, jenž je se svými více jak 220 tisíci obyvateli třetím největším finským městem. Pirkkalan kunta (v překladu obec Pirkkala – pozn. aut.) nabízí místním i návštěvníkům širokou škálu sportovního vyžití. V bezprostřední blízkosti již zmiňovaného jezera s malou pláží v centru města se nachází velké sportoviště. Jeho dominantou je fotbalové hřiště s umělou trávou, která je momentálně renovována, a atletickým oválem. Hned vedle něj jsou dva tenisové kurty, obyvatelé zejména staršího věku využívají i malý plácek pro francouzskou společenskou hru pétanque.

Nejen české hokejisty zaujala venkovní posilovna s několika činkami, hrazdami a jinými nástroji pro zlepšování nejen fyzické zdatnosti. Čeští mladíci se sem vydali již v neděli při procházce Pirkkaly a ještě týž den po večeři zde strávili v rámci osobního volna další hodinu. Téměř se nabízí otázka, proč venkovní posilovnu nevybudovat i v Jihlavě; místo a vyžití by zcela jistě našla. Sport vyznávající Finové mohou samozřejmě využít několika cyklostezek, které se v zimním období mění v lyžařské stopy, případně si zaběhat kolem některého z tamperských jezer. To největší z nich, Näsijärvi, je šestnáctým největším jezerem ve Finsku. Má rozlohu 256 čtverečních kilometrů, délku 44 kilometrů, průměrnou hloubku 14,1 metrů a maximální hloubku 63 metrů.

Část Tampere, které obklopuje jezero Näsijärvi. Foto: Tomáš Lysý