Jakub Škarek odcestoval na MS hráčů do 18 let. Dukla má zástupce ve všech reprezentačních výběrech

11.04.2017 / Tomáš Lysý

Blížící se konec hokejové sezony 2016-2017 přináší poslední „várku“ reprezentačních akcí a kempů. Národní A-tým čeká vrchol sezony v podobě mistrovství světa 2017 ve Francii a Německu. Příprava na šampionát začala od 21. března a v trenérském štábu je i kouč gólmanů reprezentace a Dukly Petr Jaroš. Reprezentační devatenáctka i s asistentem trenéra Petrem Svobodou (kouč mladšího dorostu Dukly) obsadila na Turnaji pěti týmů druhé místo, v kádru byli i jihlavští junioři David Čermák, Aleš Heinrich a David Váňa nebo odchovanci Dukly Ondřej Najman s Pavlem Kousalem, hrající v zámoří. Vrcholná akce v podobě mistrovství světa čeká i reprezentační osmnáctku s gólmanem Dukly Jakubem Škarkem a asistentem trenéra Patrikem Augustou (kouč juniorů Jihlavy). Sedmnáctka i s útočníkem staršího dorostu Tomášem Valou odehrála dva přáteláky proti RedBull Salzburg U-18, nominaci do výběru U-16 dostali Vítězslav Brož, Ondřej Chaloupek, Adam Najman a Patrik Rašín z mladšího dorostu Dukly. Jejich spoluhráčky Kristýna Kaltounková a Nikola Dýcková byly nominovány do ženského A-týmu a reprezentace žen do 18 let.

A-tým ČR: Přípravný kemp na MS 2017

Reprezentační A-tým čeká vrchol letošní sezony, kterým je Mistrovství světa 2017. To proběhne od 5. května do 21. května 2017 ve Francii a Německu, konkrétně v Paříži a Kolínu nad Rýnem. Přípravu na letošní šampionát pod vedením trenéra Josefa Jandače začal český tým již v úterý 21. března 2017. Dukla má v reprezentaci zastoupení díky trenérovi gólmanů Petru Jarošovi, který aktuálně dohlíží na brankářské trio ve složení Pavel Francouz (Čeljabinsk), Dominik Furch (Omsk) a Matěj Machovský (Plzeň). Čeští hokejisté sehrají před turnajem sedm přípravných zápasů (tři v rámci českobudějovických hokejových her) a do mistrovství vstoupí 5. května 2017 utkáním proti Kanadě.


Reprezentace do 19 let: Turnaj pěti týmů na Slovensku

Poslední letošní akcí reprezentace do 19 let byl Turnaj čtyř týmů na Slovensku. V nominaci trenéra Davida Bruka bylo hned několik hráčů se vztahem k jihlavskému hokeji – tři hráči z jihlavské juniorky David Váňa, Aleš Heinrich, David Čermák (všichni již nastoupili za A-tým), dále odchovanci Dukly Ondřej Najman s Pavlem Kousalem, hrající americkou juniorskou soutěž WHL za Spokane Chiefs a asistent trenéra Petr Svoboda (foto vpravo), jinak kouč mladšího dorostu Dukly. Českému týmu se na turnaji poměrně dařilo. Při výhře nad Salzburgem 5:1 zapsal David Čermák gól a asistenci, David Váňa jednou přesně asistoval. Poté Češi porazili domácí Slováky 3:2, ovšem v dalším utkání podlehli nakonec vítěznému Rusku 0:2. V posledním vystoupení na turnaji Česká republika zdolala Finsko 3:1 (David Čermák, Aleš Heinrich a Ondřej Najman jednou přesně nahrávali) a vybojovala konečné druhé místo. Právě reprezentace do 19 let je základem pro reprezentační dvacítku, kterou od nové sezony převezme úspěšný liberecký kouč Filip Pešán.

Reprezentanti Dukly do 19 let: Útočníci David Čermák s Alešem Heinrichem a obránce David Váňa (zleva). Koláž: Tomáš Lysý


Reprezentace do 18 let: MS 2017 na Slovensku

Vrchol sezony čeká nejen na reprezentační Áčko, ale také na reprezentaci do 18 let. Ta začala letošní sezonu velice úspěšně, když poprvé v historii vyhrála Hlinkův memoriál, druhý nejprestižnější turnaj celého aktuálního ročníku. Úspěch budou chtít svěřenci trenéra Václava Varadi a jeho asistentů Patrika Augusty (trenér juniorky Dukly) s Petrem Studničkou potvrdit i na mistrovství světa 2017, které se letos uskuteční na Slovensku. Přípravný kemp na šampionát čítá hned osmnáct hráčů ze zlatého Hlinkova memoriálu, a to včetně gólmana Dukly Jihlava Jakuba Škarka (rozhovor s jihlavským brankářem k mistrovství přineseme v následujících dnech).

Sedmnáctiletý brankářský talent se loni šampionátu nezúčastnil, jelikož byl jihlavskou jedničkou v baráži. Letos na mistrovství osmáctek odjel hned po tom, co minulý týden vychytal barážové výhry proti Pardubicím v prodloužení a na nájezdy proti Motoru. „Už v prosinci jsem inicioval jednání s vedením jihlavského klubu, bylo to během našeho krátkého kempu, který jsme tam měli. Domluvili jsme se, že Kuba nastoupí k týmu první dubnový týden. Lidem z Dukly bych tím chtěl poděkovat za vstřícný postoj,“ vzkazuje pro hokej.cz trenér reprezentační osmnáctky Václav Varaďa. Česká republika se na turnaji postupně střetně s Běloruskem, Švédskem, Amerikou a Ruskem.

Protahování gólmana Dukly Jihlava Jakuba Škarka během jednoho z předchozích srazů reprezentačního týmu do 18 let. Foto: Archiv Jakuba Škarka


Reprezentace do 17 let – Dvě přátelská utkání proti Red Bull Salzburg

Předposlední letošní akcí výběru do 17 let byla dvě přátelská utkání proti týmu Red Bull Salzburg do 18 let. Čeští mladíci si nejprve v areálu akademie Red Bullu připsali vysoké vítězství 7:2, aby druhý den těsně prohráli 1:2. Ve výběru trenéra Petra Hakena a jeho asistenta Václava Eismanna byl i útočník Tomáš Vala, který se svými spoluhráči z Dukly letos vybojoval extraligový bronz.



Reprezentace do 16 let – dvojutkání se Slovenskem, Turnaj čtyř v Hodoníně

Závěr sezony přichází také u reprezentace do 16 let. Hlavní trenér Jaroslav Nedvěd vybral na dubnouvý dvojzápas proti Slovensku celkem 23 hráčů, mezi kterými byli také dva hráči z mladšího dorostu Dukly – gólman Ondřej Chaloupek a útočník Vítězslav Brož. První zápas nad našimi východními bratry vyhráli čeští mladíci 4:3 na nájezdy, když českou branku hájil právě Ondřej Chaloupek. Druhý zápas dopadl pro Českou republiku ještě lépe – vítězstvím 5:1. Vítězslav Brož nastoupil v obou utkáních. Poslední letošní akcí šestnáctky je prestižně obsazený Turnaj čtyř zemí v Hodoníně. Češi v polovině dubna postupně změří síly s Finskem, Švédskem a Ruskem a na tato utkání se mohou těšit i dva zástupci Dukly, kteří dostali pozvánku – Adam Najman s Patrikem Rašínem z mladšího dorostu.

Reprezentanti Dukly Jihlava do 16 let: útočník Vítězslav Brož, gólman Ondřej Chaloupek, útočník Adam Najman a obránce Patrik Rašín (zleva). Koláž: Tomáš Lysý


A-tým žen, reprezentace žen do 18 let

V polovině března absolvoval A-tým žen dvoudenní kemp v Jablonci nad Nisou, kterého se účastnila i patnáctiletá Kristýna Kaltounková, český ženský hokejový talent. Útočnice mladšího dorostu Dukly odehrála zkraje dubna i dva zápasy proti Číně v rámci reprezentace do 18 let. Češky nejprve podlehly Číňankám 0:3, ale druhé utkání zvládly a vyhrály 4:3 na nájezdy. Nominaci na tento dvojzápas dostala i další jihlavská útočnice Nikola Dýcková, která ale nakonec nehrála.

Zkraje dubna sehrála česká hokejová reprezentace žen do 18 let dva zápasy proti Číně i s jihlavskými útočnicemi Kristýnou Kaltounkovou a Nikolou Dýckovou. Úvodní zápas skončil vítězstvím Číňanek 3:0. Odveta vyšla lépe Češkám, které zvítězily 4:3 na nájezdy.

Hráčky Dukly v ženských reprezentacích – Kristýna Kaltounková (nahoře) a Nikola Dýcková. Foto: Martin Voltr