Bedřich Ščerban odpovídal na tiskové konferenci na dotazy médií

28.03.2019 / KLUB

Druhá část tiskové konference s jednatelem Dukly Jihlava Bedřichem Ščerbanem patřila dotazům novinářů. Padlo množství otázek – příčina neúspěšného semifinále, cíle do další sezony, stav a přestavba Horáckého zimního stadionu, typy hráčů, které se nepodařilo nahradit, podepsané smlouvy s trenéry, pokuty za chování fanoušků... „Na hráčích i na týmu bylo někdy obecně vidět, že máme rudé oči. Co jsem viděl na Kladnu, a klobouk dolů před nimi, tak měli klapky na očích a koukali se jedním směrem, kterým byl postup,“ domnívá se jednatel klubu. Ve videu níže najdete kompletní záznam z dotazů novinářů. První část spolu s aktualizovanou informací o hráčském kádru najdete zde.

O jednom z důvodů, proč v semifinále uspělo Kladno

„Jsem přesvědčený o tom, že nejdůležitější je, co se odehrávalo v hlavách hráčů. Klobouk dolů před Kladnem, jaké mělo klapky na očích a jak se koukalo pouze jedním směrem – postupovým. To se nám nedařilo,“ myslí si Bedřich Ščerban a byť má jako bývalý aktivní hokejista pro některé věci pochopení, opět zdůrazňuje, že týmu se nepodařilo zvládnout vypjaté situace. „Hokej jsem hrál, také se mi to stalo. Člověk se občas neudrží a po někom se ožene, protože cítí křivdu, že faul na něj se nepískl. Ožene se a jak to tak bývá, sudí potrestá až druhý faul. Také se mi to stalo, také jsem se učil a dodnes se učím zvládat emoce a stres. Nám se letos nepodařilo udržet emoce pod kontrolou. Sami hráči říkali, že dělali zbytečné fauly, že se neudrželi,“ dodává jednatel klubu.

O ekonomickém výhledu

„Vyřazení v semifinále má na hráče ekonomický dopad, jelikož vše bylo nastavené na postup, včetně prémiového řádu. Co se klubu týče, uvidíme. Vždy počítám s horšími variantami, takže počítám s tím, že náš rozpočet bude v nové sezoně o něco nižší, než byl nyní,“ myslí si šéf Dukly.

O cílech do nové sezony

Nesplněný cíl dva roky po sobě, tedy nejprve se udržet v extralize a poté se pokusit o opětovný návrat zpět, neznamená ztrátu postupových ambicí. Ba naopak. „Člověk by se neměl chovat alibisticky, i když je mi to někdy na Dukle vyčítáno. Budeme se snažit sestavit co nejsilnější tým, abychom se mohli rvát o postup do extraligy. Nechci se schovávat za možná, uvidíme, když se podaří, štěstíčko… Budeme na tom pracovat. Když se postup nepodaří, stejně jako letos, je potřeba to přijmout a být připravený na kritiku, že jsme cíl nesplnili. K životu to patří a abych si cíl snižoval jen kvůli tomu, aby mi pak někdo vyčítal, že jsem ho nesplnil, to není můj šálek kávy,“ povídá rozhodně Bedřich Ščerban.

O nahrazení některých hráčů z postupové a extraligové sezony

„Co se týče herní kvality, měli jsme nejkvalitnější tým za poslední roky. Paradoxně jsme s ním dosáhli horších výsledků než s méně kvalitními týmy, kde byli někteří hráči charakterově jinak složení. Nepodařilos e nám nahradit hráče typu Hubáček nebo Dobrovolný. Nikdo nemládneme, všichni stárneme a i hráči jdou s věkem výkonnostně dolů, ale tito hráči byli v kabině velmi platní. Nepodařilo se je nahradit. Víte, že Hubas byl ochotný padnout do střely prvně hlavou a pak chrániči,“ povídá Bedřich Ščerban. V tomto ohledu je zmínit třeba i Richarda Diviše, se kterým se Dukla vždy podívala do baráže (byť v extraligové sezoně ne úplně chtěně) a klub měl o jeho setrvání po sestupu zájem, ale populární „Divoch“ už byl rozhodnut jinak. Dají se tito hokejisté charakterově nahradit? „Takové hráče budeme hledat, ale je to i o tom, co cítíte ke klubu, odkud pocházíte, jaké máte charakterové vlastnosti. Mysleli jsme si, že podobného hráče vychováme z vlastních zdrojů. Ale takové vlastnosti se nedají přikázat. Když někomu řekneme, že chceme, aby byl jako Hubas, tak nebude takový, pokud to v sobě nemá vrozené,“ přemýšlí nahlas jednatel klubu.

O smlouvách s trenéry

Na tiskové konferenci padla i otázka, zda Bedřich Ščerban uvažoval o výměně trenérů. Jako v minulých letech, také letos podepsali kouči smlouvu v průběhu sezony. Petr Vlk tak začne na jihlavské střídačce desátou sezonu v řadě. „V době, kdy jsme jednali o nových smlouvách, tak jsem bral v potaz, zda změnu udělat či ne. Dospěl jsem k názoru, že u trenérů ještě nedošlo k opotřebování, což je ve firmách běžné. Lidé na manažerských postech rotují, aby přinesli zase něco nového. Došel jsem k názoru, že jejich čas ještě nenastal a prodloužil jsem s nimi smlouvy,“ vysvětluje Bedřich Ščerban.

O stavu Horáckého zimního stadionu

„Úzce spolupracujeme s panem Bekem a magistrátem. Doděláváme architektonickou soutěž. Naše filozofie je taková, že nová multifunkční hala by měla být výkladní skříní Kraje, novým životním prostorem. Pokud chceme, aby se Kraj Vysočina stal důležitějším článkem v rámci ČR, tak tady takové prostory mít musíme. Vznikají tendence, jako že v Kraji je více zimáků ve špatném stavu. Ale nebavíme se jen o zimním stadionu. Bavíme se o multifunkční aréně v Kraji Vysočina, kde jednou z náplní arény je hokej a HC Dukla Jihlava,“ vysvětluje bývalý výborný hokejista a vzápětí udává příklad, že kvůli stavu stadionu není možné pořádat např. různé koncerty, opery a představení, protože se tyto události plánují dlouho dopředu a nikdo neví, v jakém stavu stadion bude. Pokud již nebude zbourán a nezačne stavba nového na stávajícím místě. „Byla zde možnost na vystoupení opery Libuše s přední českou opěrní pěvkyní k třicátému výročí sametové revoluce. Ale narazili jsme na to, že v Jihlavě není místo, kde by bylo možné operu pořádat.“

O pokutách za pyrotechniku a chování fanoušků

Dukla zaplatila v této sezoně několik pokut za chování vlastních fanoušků. V době, kdy platí zákaz pyrotechniky na stadionu a jakékoliv odpálení se rovná pokutě, jsou podobné excesy činem zhola nepochopitelným. Když už je viník identifikován a klub by mohl vyžadovat vymáhání škody, je řízení zastaveno pro nedostatek důkazů… „Když viníka identifikujeme, tak škodu požadujeme a tak to bylo vždycky. V případě fanoušků, zaměstnanců, trenérů. V jednom případě – během utkání v Třebíči pří výhře 1:0 – bylo řízení zastaveno. Pokud Policie ČR viníka identifikuje a dotáhne vše do konce, tak po něm budeme chtít škodu. Budeme v tomto ohledu reagovat a byť máme kamerový systém dobrý, tak uvažujeme o jeho posílení a vyšších rozlišovacích schopnostech,“ hlásí Bedřich Ščerban a doplňuje, že v případě identifikace kladenských fanoušků byla spolupráce s Policií ČR daleko lepší. „Po druhém utkání a výtržnostech kladenských příznivců jsme předali záznamy Policii ČR. Hlavní viníci byli identifikováni a některým z nich byl odepřen přístup na Horácký zimní stadion. Další řešení je ve věci Policie ČR, jeden z viníků již v minulosti podobný prohřešek měl,“ uzavírá tuto část jednatel klubu.

Slovo jednatele po sezoně 2018/2019, 2. část: Odpovědi novinářům

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla