Proběhla beseda a hokejový zápas fanoušků, hráčů a vedení klubu

11.11.2019 / Tomáš Lysý

V neděli 10. listopadu 2019 proběhlo na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě setkání fanoušků s hráči a vedením klubu, organizované Spolkem fanoušků HC Dukla Jihlava, jedním z největších partnerů klubu. Hokejový zápas si všichni zúčastnění pořádně užili. Ve VIP prostorách stadionu následně proběhlo více jak hodinu dlouhá beseda fanoušků s hráči, novými trenéry a vedením klubu. Plno dotazů samozřejmě padalo na nového trenéra A-týmu Viktora Ujčíka, např. na styl hry či změny v hráčském kádru.

Co mimojiné zaznělo na besedě?

Poděkování Petru Vlkovi

Hned na úvod besedy poděkoval Bedřich Ščerban ještě jednou trenéru Petru Vlkovi za odvedenou práci, kdy Duklu dokázal postupnými kroky dostat do špičky druhé nejvyšší hokejové soutěže a postoupit s klubem do extraligy. „Rád bych upřesnil, že jsme Petra Vlka nevyhodili. Došlo k dohodě o ukončení spolupráce. Zároveň chci upozornit, že porážka v Litoměřicích nebyla hlavním důvodem k jeho konci. Hráči již před utkáním v Litoměřicích věděli, že tohle je Petrův poslední zápas v roli hlavního trenéra A-týmu,“ řekl Bedřich Ščerban s tím, že klub chystal trenérovi malou slavnost k výročí 800. odtrénovaných zápasů za Duklu. K tomu už nedošlo, do tohoto čísla chybělo šest zápasů.

Změny hry

Plno dotazů dostal také nový hlavní trenér A-týmu Viktor Ujčík. Co bude chtít nejrychleji změnit? „Obecně dáváme málo gólů, nejsme tak střelecky úspěšní v předbrankovém prostoru. Víme, že nám nejdou přesilové hry. Budeme v nich muset více střílet. Může se stát, že nám přesilovky nepůjdou, takže je budeme muset zjednodušit – dvě tři přihrávky a střela. Až pak, když nám to půjde, tak si budeme moct dovolit nějaké kudrlinky,“ sdělil Viktor Ujčík.

Nový kouč A-týmu zároveň dostal otázku od jednoho fanouška, jemuž se zdálo, že Dukla v posledních dvou třech letech změnila styl hry a soupeře už to na Horáckém zimním stadionu tolik nebolí. Jak na to reagoval? „Pamatuji si, když jsem s Patrikem Augustou trénoval v Mladé Boleslavi a první náš zápas v Tipsport extralize ledního hokeje vyšel na Jihlavu. Jeli jsme na Horácký zimní stadion a upozorňoval jsem kluky na to, že to bude bolet, že tady dostanou nařezáno. Samozřejmě chceme, aby soupeře náš hokej bolel, ale aby to bylo v nějakých mezích, protože pak je třeba otázka, jaký výrok by padl od disciplinární komise. Nejlepší by bylo, abychom vyhráli a soupeře to ještě bolelo,“ podotkl s úsměvem.

Besedy s fanoušky se zúčastnili zleva zástupce kapitána A-týmu Tomáš Čachotský, obránce Dukly a klubový odchovanec Lukáš Mareš, nový hlavní trenér A-týmu Viktor Ujčík, jednatel klubu Bedřich Ščerban, nový asistent trenéra Karel Nekvasil, kapitán A-týmu Josef Skořepa a Tomáš Lysý z marketingového oddělení Dukly. Foto: Nela Dittrichová

Hráčské změny

Na Viktora Ujčíka padl také dotaz, zda budou nějaké změny v hráčském kádru. „Žádné výrazné změny v kádru teď hned nebudou. Chceme dát šanci všem hráčům, co jsou v současném kádru. Některým hráčům samozřejmě nemusíme vysvětlovat, co po nich chceme. Pak jdou tu někteří hráči, kteří tohle musí přijmout. Budou mít třeba dva tři zápasy hájení, považuji to za férové. Ale pokud si dál pojedou to svoje, tak budeme muset nějaké změny udělat,“ vysvětlil hlavní trenér A-týmu. Každý hráč tak bude mít šanci vybojovat si svoje místo v týmu.

Změny na brankářském postu

Na jednatele klubu Bedřicha Ščerbana zazněl dotaz, jaká je situace ohledně gólmana Niklase Lundströma, jenž naposledy chytal zápas na ledě Sokolova (12.10., výhra 5:4 – pozn. aut.). Šéf Dukly potvrdil, že švédský muž v masce, který do Dukly přišel před sezonou 2018/2019, je v jednání s klubem o odchodu. „Je naší snahou mu najít klub. Záměrem je vytvořit prostor pro naše gólmany, kteří se ukazují v dobrém světle,“ vyřkl šéf Dukly s tím, že do další fáze sezony jde klub s gólmanskou dvojící Jan Brož – Ondřej Chaloupek, přičemž v záloze je talentovaný Filip Maláč (mj. gólman mládežnických reprezentací). Klub dal při rozhodování mezi Lundströmem a Chaloupkem příležitost právě Ondřeji Chaloupkovi jakožto vlastnímu odchovanci, který letos podává v juniorském týmu výborné výkony a když dostal šanci v A-týmu, tak prokázal, že má na to chytat v seniorském hokeji. „Tak už to ve sportu bývá, že jsme se museli pro někoho rozhodnout. S agentem Niklase jsem byl dohodnutý na přestupu do jednoho slovenského klubu, týmy byly dohodnuty mezi sebou, ale Niklas na poslední chvíli odmítl,“ upřesnil Bedřich Ščerban.

Viktor Ujčík byl zároveň tázán, kdo bude rozhodovat o obsazení brankářského postu, zda on nebo Petr Jaroš, trenér gólmanů. „Gólmani jsou specializovaná jednotka. Mají svůj vlastní svět, který já občas nechápu,“ smál se Viktor Ujčík. „Pracují spolu, znají se. Petr Jaroš je specialista na svůj obor, takže mu plně věřím,“ dodal „Ujča“ s tím, že by i případnou letní přípravu rád přenechal vybranému specialistovi, tzn. přímo kondičnímu trenérovi, ale je to i otázka případných financí.

O novém partnerovi

Jednatel klubu Bedřich Ščerban prozradil, že klub v dohledné době oznámí nové partnerství s významnou firmou. Jméno nového partnera se promítne i do nového názvu současného Horáckého zimního stadionu. Ovšem nejen s ním, počítá se, že jméno téhož partnera bude mít i nová aréna na místě stávajícího stadionu, s jejíž výstavbou by se mělo začít v říjnu 2021.

Vzájemné podpora fanoušci – hráči

Zde si vzal hlavní slovo Tomáš Čachotský: „Věřte mi, že potřebujeme pomoc hlavně, když se nedaří. Když vyhráváme jeden zápas za druhým, tak to kolikrát jde samo. Ale když se nedaří, tak tu pomoc potřebujeme o to více, než když přijde 1000 lidí a od desáté minuty začnou někteří pískat a nadávat, že nám nejdou přesilovky a tak. Když přijde 4000 lidí a my třeba prohráváme a dotahujeme a nepodaří se nám dotáhnout nebo zápas otočit, tak mi věřte, že my i vy jsme sice kvůli prohře naštvaní, ale máme ze zápasu lepší pocit, než když doma nad někým vyhrajeme 7:1 a cítíme, že to bylo takové neslané, nemastné. To si pak neužijete ani vy, ani my,“ řekl jeden z nejzkušenějších hokejistů týmu.

Oblíbenost stadionů

Už možná klasická otázka, která se neomrzí. Který stadion je pro hráče nejlepší a který nejhorší? „Nejlepší jsou samozřejmě stadiony v Chomutově, Českých Budějovicích. To jsou hezké nové arény. Asi všichni bychom si přáli jezdit do Liberce, do O2 Areny, do Třince. Bohužel všichni víme, jak to dopadlo. Ale já nikdy nepřestanu věřit, že se do extraligy zase vrátíme,“ vyřkl Tomáš Čachotský. Při jmenování nejhorších došlo opět na úsměvy. „Tak to bude asi ta Kadaň, v tom se shodneme,“ řekl Josef Skořepa a „Čagy“ si samozřejmě neodpustil rýpnutí: „Pepa to samozřejmě neřekne, že to jsou Benátky. Protože jaká tam je zima…“ mířil v narážce na „Skořápku“, který podstatnou část kariéry strávil v Benátkách nad Jizerou a v tamním klubu drží mnoho rekordů (zápasy, góly, body…). „Tak mě se třeba v Benátkách nikdy nestalo, že by mi tam zamrzla voda v pití,“ usmíval se Josef Skořepa, který v Benátkách nastupoval i se současným Ujčíkovým asistentem Karlem Nekvasilem. A co na to Lukáš Mareš? „Mě je to tak nějak jedno, já jsem hlavně rád, že můžu za Duklu hrát,“ dodal klubový odchovanec.

Foto: Nela Dittrichová