Dukláci nechybí ani v prosincových nominacích reprezentačních výběrů!

16.12.2019 / Tomáš Kalas

Zatímco základní část Chance ligy v sobotu 7. prosince skončila, reprezentační akce se rozbíhají v plném rozsahu. Ve výčtu nominovaných v mládežnických kategoriích nechybí tradičně ani hráči Jihlavy. S U19 odcestoval na začátku prosince do Dawson Creeku obránce Jakub Černohorský. V reprezentaci do 18 let nebude chybět reprezentační kapitán Tomáš Chlubna, kemp před samotnou akcí ve Švýcarsku navíc proběhne v Jihlavě. Nejmladší kategorii čekají tři přátelská utkání s Ruskem na jihu Čech, do výběru se dostal dorostenec Jonáš Jungwirth. Nesmíme ani zapomenout na bývalé Jihlaváky, kteří figurují v nominaci U17 na dvě akce. Matouš Menšík má své místo jisté, stejně tak to platí částečně i v případě Marka Chvátala s Davidem Moravcem. A zastoupení je i v realizačním týmu, se ženským týmem odcestoval do Ruska masér Petr Mlíkovský.

Reprezentace do 19 let: World Junior A Challenge 2019

Tradiční neoficiální mistrovství světa reprezentací do 19 let se letos koná v kanadském Dawson Creeku. U19 se vstup do šampionátu povedl, nejprve v úvodním zápase plném zvratů skolila Rusy 4:3 v prodloužení, cenný bod ukořistila následně i s USA, ale oproti prvnímu utkání již štěstí v prodloužení neměla a prohrála těsně, 4:5. V sestavě figuruje i obránce Jihlavy Jakub Černohorský. Ten stihl za dva zápasy jeden gól a jednu asistenci.

V dalším zápasu si reprezentace připsala výhru nad Kanadou West 4:3 a Kuba si opět zapsal asistenci. V posledním utkání ve skupině zdolala devatenáctka výběr Kanady East 6:4, obsadila druhé místo a do semifinále šla proti Rusku. Boj o finále ale národnímu týmu nevyšel a prohrál 1:5. Zápas o třetí místo byl extrémně napínavý, Česká republika vyrovnala v čase 59:56 na 1:1, když se trefil Černohorského parťák z obranné dvojice Daniel Poizl, ovšem v 63. minutě rozhodli Američané o zisku bronzu.

Jakub Černohorský při přípravném zápase s kazašským Pavlodarem. Foto: Nela Dittrichová

Reprezentace do 18 let: Jihlavský kemp a čtyři zápasy ve Švýcarska

Aktuálně třetí nejstarší mládežnická kategorie bude mít těsně před vánočními svátky víkendový kemp v Jihlavě. Po přípravném kempu bude následovat volno přes Štědrý den, na první vánoční svátek se ale přesunou dorostenci do Švýcarska. V nominaci nechybí ani velký talent Tomáš Chlubna, kterého si ostřílený mládežnický trenér Karel Beran vybral jako kapitána týmu. Ve čtyřech dnech čekají U18 čtyři utkání, postupně se utkají s Německem, Finskem, Slovenskem a Švýcarskem. Oslavu nového roku však již zvládnou reprezentanti doma, neboť akce končí v pondělí 30. prosince.

Tomáš Chlubna v reprezentačním dresu kategorie do 17 let, za kterou hrál v uplynulé sezoně. Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej

Reprezentace do 17 let: Tři přípravné zápasy ve Finsku

Po úspěšném World Hockey Challenge v Kanadě, odkud si odvezli reprezentanti bronzové medaile, budou následovat trojlístky přípravných zápasů s Ruskem a Finskem. Zatímco v případě soubojů s Ruskem využijí reprezentanti domácího prostředí, u Finska tomu tak nebude. První akcí jest právě série zápasů s Rusy, které se odehrají mezi 20. a 22. prosincem ve Vrchlabí a Turnově. Dlouholetý mládežnický trenér Václav Eismann si vybral v případě první akce Marka Chvátala ze Sparty, Davida Moravce z Mladé Boleslavi a neopomněl ani Matouše Menšíka, který během letní pauzy odešel do finského Oulu.

V období mezi svátky čeká na reprezentanty třízápasová série ve Finsku, ve městě Salo, zhruba 120 kilometrů od Helsinek. I tam má místo jisté Matouš Menšík. David Moravec s Markem Chvátalem jsou umístěni mezi 23 náhradníky, ze kterých trenér Eismann na základě pozorování vybere dva hráče, kteří se připojí ke dvaceti, již nominovaným, hráčům.

Reprezentace do 16 let: Jihočeský trojboj proti Rusku

I nejmladší hokejovou kategorii čeká předsváteční představení. Trojice přátelských utkání proti Rusku se odehraje v Jindřichově Hradci a Soběslavi. Na akci, která začíná v pátek 20. prosince, byl z Jihlavy nominován mezi 23členný výběr i Jonáš Jungwirth. Ten už v letošní sezoně odehrál za reprezentaci osm utkání s bilancí 1+4. A poměrně se mu daří i v Dukle, během 18 utkání stihl vsítit dva góly a na sedm dalších nahrát.

Jonáš Jungwirth zachycen při přípravném utkání dorostenců proti Pardubicím. Foto: Nela Dittrichová

A-tým žen: Turnaj šesti zemí v Soči

I v ženském A-týmu má Jihlava své zastoupení, ačkoliv to není v herních řadách. Na střídačce bude stát současný masér a vedoucí Dukly, Petr Mlíkovský. Ten v době vydání tohoto článku bude plnit svoji funkci maséra a hospodáře týmu v ruském Soči, letovisku u Černého moře, které hostilo zimní olympijské hry. Návrat z akce je plánován na 16. prosince, na střídačce Dukly během sobotní předehrávky proti Třebíči tak maséra Dukly, který se připojil k týmu během loňského play-off, neuvidíte.

Ženská reprezentace sehraje v Rusku tři zápasy, první dva budou v Maďarskem a Francií, na základě umístění ve skupině budou hrát ženy v neděli zápas o konečné umístění.

Všem nominovaným hráčům přejeme v národních týmech hodně štěstí!