Po dlouhém zranění se dostávám do pohody, tvrdí Tomáš Jiránek

02.02.2020 / Vladimír Šťastný

Dvěma góly přispěl k výhře v derby nad Horáckou slavii Třebíč urostlý útočník Tomáš Jiránek. Ten před zraněním odehrál do 13. listopadu 16 zápasů a dal dva góly. Po zranění odehrál jen tři zápasy a do černého se trefil také dvakrát. „Je pravda, že jsem se po dlouhém zranění dostal do pohody, jsem za to rád a věřím, že to bude nadále ještě lepší,“ začal pozápasový rozhovor Tomáš Jiránek. Přitom po prvním utkání po návratu z marodky proti Prostějovu tvrdil, že se moc dobře necítí. Po třetím zápase je to lepší. „Únava tam ještě je, ale lepší se to zápas od zápasu,“ dodal Tomáš.

Když padne gól brzo na začátku utkání, tak to týmu pomůže. Bylo tomu tak i v sobotu? „To je jisté, vstoupili jsme do utkání o mnoho lépe než v předchozím duelu ve Frýdku, po celou dobu utkání jsme pak dobře bruslili, soupeře napadali a téměř k ničemu jsme je nepustili,“ popsal stručně průběh zápasu Tomáš. Ten dal ve druhé třetině důležitý a hezký gól na 2:0, díky kterému domácí trochu odskočili soupeři. „Já jsem chtěl nejdříve nahrávat Fronkymu (Jiří Fronk – pozn. red.), ale přihrávku jsem nějak propásl, tak jsem se otočil, zavřel oči a snažil se vystřelit někam nahoru a vyšlo to,“ vybavil si situaci člen třetího útoku Dukly. Společně s Adamem Zemanem a Jiřím Fronkem byli u všech tří gólů Dukly.

Nyní mají hokejisté Dukly téměř tři dny volno, jak s ním naloží Tomáš? „Pojedu domů za přítelkyní a za psem, trochu si odpočinu a v úterý večer je již trénink.“ Ob jeden zápas a po pár dnech se dohrává 9. února zápas 33. kola opět ve Frýdku, což může být největší soupeř na postupové místo. Frýdek-Místek totiž ztrácí na druhý Prostějov jen dva body, ale má k dobru čtyři zápasy. Pokud tam Dukla vyhraje, může se účast v předkole play off hodně přiblížit. „Vyhráli jsme tam naposledy a vyhrajeme tam i 9. února. Dáme si větší pozor na začátek, vyvarujeme se chyb, které jsme tam udělali, když jsme prohrávali 0:3,“ tvrdil Tomáš a na závěr vyslovil poděkování svému spoluhráči Adamu Zemanovi, který mu předložil při třetím gólu puk jak na zlatém podnose i když mohl sám skórovat do prázdné třebíčské klece.

Tomáš Jiránek po výhře nad Třebíčí

V sobotním derby Vysočiny zvítězila Dukla 3:0 a k výhře přispěl i gólman Jan Brož. Ten v předchozích dvou zápasech inkasoval z holí hráčů Prostějova a Frýdku-Místku celek devět gólů. Pomůže gólmanovi následné vychytané čisté konto? „Samozřejmě to pomůže a nula je takovou odměnou za tu práci, co s trenérem Jarošem děláme na tréninku. Zápas jsme vyhráli, co k tomu říct?,“ Smál se dobře naladěný gólman, ale hned pokračoval vážně: „Derby jsme zvládli velice dobře, kluci to odehráli fantasticky v obraně a nedostali jsme gól a dali jsme tři.“

Při stavu 3:0 by se mohlo zdát, že Honza v brance neměl moc práce, přesto zlikvidoval 33 střel soupeře. „Mně se zdá, že jsem měl práce dost jsem dost zpocený, ale nějaký těžký zákrok si ani nevybavuji,“ doplnil dvaadvacetiletý brankář Dukly. Devět inkasovaných branek v předešlých dvou zápasech je poměrně dost. Rozebírali jste s trenérem Petrem Jarošem ty situace z předešlých zápasů a zejména situaci při vyrovnávacím gólu Frýdku na 5:5, kdy jsi udělal chybu za brankou? „Vždy si situace rozebíráme a říkáme si co se třeba mohlo udělat jinak a podobně. V tom Frýdku jsem zastavil puk za brankou, myslel jsem si, že si pro puk přijede někdo ze spoluhráčů, ti si ale mysleli naopak, že jim to rozehraju, bylo to celé nešťastné,“ vysvětlil Honza.

Každý brankář je rád, když udrží čisté konto a minuty hry ke konci zápasu doslova popohání. V kolikáté minutě se začal dívat Honza na světelnou tabuli, s tím, že by mohl vychytat čisté konto? „Tak na to se vůbec nedívám, protože když jsem to dříve dělal a viděl, že třeba schází jen sedm minut, tak to skoro nikdy nevyšlo, vždy se puk třeba po nějakém odrazu dostal do sítě,“ zavzpomínal sympatický gólman, který nějaký čas v Třebíči působil v žácích. Je tedy pro něho derby nějak víc vyhrocené než ostatní zápasy? „Myslím, že ne. Ptá se mě na to hodně lidí, ale v Třebíči jsem hrál tuším jen dva roky někdy v sedmé a osmé třídě, tak to tak neprožívám.“

V děkovačce divákům si po zápase vystřihl Jan Brož s Ondřejem Chaloupkem parádní číslo, s vlajkou Dukly na zádech Ondřeje stylem rybička přeskočil. „Dával jsem při tom pozor, abych ho neřízl. Myslím, že se číslo povedlo,“ dodal vesele. Utkání sledovaly v CZ LOKO aréně zhruba dvě tisícovky diváků, všimnou si toho i hráči? „Jistě, byla dobrá atmosféra. Když přijde více lidí, je to zcela jiné a hraje se lépe, než když je v hledišti ticho.“

Po derby s Třebíčí následuje reprezentační přestávka, kterou ale vyplní zápas Dukly opět ve Frýdku-Místku, bude nějaké volno? „Ano volno bude až do úterý večer a potom už zase každý den tréninky,“ zakončil, po zápase s Třebíčí, spokojený brankář Jan Brož.

Jan Brož hodnotí výhru proti Třebíči

Tisková konference: Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava) – Radek Novák (SK Horácká Slavia Třebíč)

Autor videa: Tomáš Lysý

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – SK Horácká Slavia Třebíč 3:0

Autor videa: HZStv1