Máme vysoké ambice, povídá Filip Eliáš, jehož čeká první seniorské play-off

16.03.2021 / Vladimír Šťastný

Mladý, teprve dvaadvacetiletý, obránce klubu HC Dukla Jihlava Filip Eliáš od pátku poprvé ve své kariéře okusí atmosféru vyřazovacích bojů v seniorské kategorii. Obránce patřící pražské Spartě sice v uplynulých třech sezonách okusil seniorský hokej, ale ani v jednom z týmů, kde působil, si play-off nezahrál. „Jde o velkou změnu oproti mému angažmá v Kadani, kde jsme vždy končili brzo. Jsou zde samozřejmě větší nároky a maká se tady na dvě stě procent. Týdny a měsíce jsem si na tyto náročné tréninky zvykal. Nyní je vše před námi a jedná se o vyvrcholení celé sezony,“ těší se dvaadvacetiletý pražský rodák.

V sezoně 2017/18 odehrál jediný extraligový zápas za Spartu v základní části, poté nastoupil do několika utkání ve druholigovém Nymburce a v sezonách 2018/20 hrál v severočeské Kadani, která po obě sezony měla jiné starosti, než pomýšlet na vyřazovací boje. Kouzlo play-off tak pražský rodák okusí až nyní s Duklou Jihlava. Stabilní člen kádru jihlavského týmu nastoupil v letošní sezoně do dvaatřiceti klání, chyběl pouze ve dvou zápasech. Do černého se trefil ve dvou případech a k tomu přidal ještě čtyři asistence. Přidá další kanadské body na svoje konto i v play-off? Uvidíme v příštích dnech, nyní však přinášíme s mladým obráncem rozhovor, který vznikl ještě v době, kdy Dukla neznala svého soupeře do čtvrtfinále.

Jak se těšíš na rozhodující část sezony?
Těším se samozřejmě hodně. Je to již dlouhá doba, kdy jsem hrál naposledy nějaké play-off. Jedná se o vyostřené zápasy, hraje se na plné obrátky, takže určitě se těším.

Filip Eliáš během vítězného zápasu v Šumperku, kde zaznamenal jednu ze svých dvou branek za Duklu v základní částí 2020/2021. Foto: Tomáš Lysý

Naposledy jsi hrál vyřazovací část sezony v juniorce Sparty v sezoně 2017/18, jednalo se o mládežnický hokej a teď to bude jiné…
To je pravda, je to již několik let a díky zranění jsem odehrál jen tři utkání, takže natěšenost na následující zápasy bude veliká. A taky jde o velkou změnu oproti mému angažmá v Kadani, kde jsme vždy končili brzo. Tady je to vše před námi a je to vlastně vyvrcholení celé sezony.

Sleduješ rozehrané série předkola play-off?
Sleduji, ale pokud chceme pomýšlet na nejvyšší příčky, tak musíme porazit každého a nemůžeme si vybírat soupeře.

Po přípravném utkání v Litvínově, kde jsi mimochodem i skóroval, jsi říkal, že tvoje rodina jsou velcí Dukláci, takže natěšenost se stupňuje i doma?
Jistě, všichni jsou již připravení. Hlavně děda, ten se těší nejvíce. Už během sezony pořád škemral, zda by nemohl přijet da Jihlavy na zápas. Bohužel to letos nejde, tak ho tímto alespoň pozdravuji. Ale třeba bude již na finále nějaké rozvolnění, tak to třeba vyjde (smích).

Pokud by byla soupeřem Dukly ve čtvrtfinále play-off Třebíč, bral bys to?
Samozřejmě, jednalo by se o derby, ty mají vždycky náboj a my bychom chtěli Třebíč určitě porazit. Už ty dva letošní vzájemné zápasy byly docela vyhrocené, ale já bych se na tyto zápasy těšil a snad to i vyjde.

Foto: Nela Dittrichová

Když se vrátíme k začátku sezony. Přišel si z malého hokejového města Kadaně do Jihlavy, kde je hokejová tradice dost velká a velké jsou i ambice, byla to velká změna?
Je to zcela jistě velký rozdíl, hlavně ve zmiňovaných ambicích. V Kadani se skončilo na chvostu tabulky vždy brzo, tady se jede dál. Jsou zde větší nároky a maká se zde na dvě stě procent a je to těžké. Týdny a měsíce jsem si na tyto náročné tréninky zvykal.

Do Jihlavy jsi přišel původně na zkoušku a neměl jsi místo v sestavě jisté. Co se ti tou dobou honilo po těžkých trénincích hlavou?
Tak já jsem hlavně zabojovat o své místo, chtěl jsem ukázat co ve mě je a místo v sestavě si vybojovat. Původně mě Jihlava chtěla již před koncem přestupového období v loňské sezoně, ale vyskytl se problém v sestavení smluv, takže jsem přišel až před touto sezonou a vše si odmakal jako úplný nováček.

Jaká vlastně byla základní část Chance ligy z tvého pohledu, odpovídá druhé místo možnostem týmu?
Druhé místo je možná i trochu nad očekáváním, ale myslím, že máme velice kvalitní tým, vysoké ambice a chuť bojovat dál. Klidně by se mohl podařit i postup výše.

Ve statistikách týmu po základní části jsi byl nejlepší v +/- bodech. Platí tedy o tobě pořekadlo – je nenápadný, ale užitečný?
Tak to opravdu nevím. Já jsem moc statistiky nesledoval, kluci sice něco říkali po skončení základní části, takže jestli je to pravda, jsem za to rád a určitě se budu snažit podávat co nejlepší výkony i v play-off.

Před začátkem play off jste měli několik dní volna, jel si domů za svým Karlem (čtyřnohý psí parťák Filipa – pozn. redakce)? Přibliž svého psa fanouškům Dukly…
Ano, byl jsem doma a užili jsme se. Karel je plemenem bernský salašnický pes a váží asi 46 kilo, takže je to pěkný macek. Jsme oba rádi, že se občas vidíme, ale teď bude muset nějaký čas beze mě vydržet, protože budeme chtít hrát až do úplného konce.

Dukla 2021: Filip Eliáš před play-off 2021

Autor videa: Tomáš Lysý