Táhneme za jeden provaz, hlásí dorostenec Tobias Chlubna

05.09.2022 / Natálie Poláčková

Loni měl jihlavský dorost ambice hodně vysoké, k jeho smůle to však nedopadlo podle očekávání. Teď se ale začíná s čistým štítem. „S kluky chceme určitě podat co nejlepší výkon a dopadnout lépe než minulý rok. Samozřejmě nás ale čeká dlouhá a těžká cesta a půjdeme zápas od zápasu,“ sebevědomě věří ve svůj tým útočník Tobias Chlubna.

Stejně jako každý tým, museli i jihlavští dorostenci před startem sezony absolvovat letní přípravu, která se skládá jak ze suché části, tak i z přípravy na ledě, včetně zápasů. „Myslím, že byla dobrá. Dali jsme do toho všechno, makali jsme od začátku do konce. Kdybych měl vypíchnout, co mě bavilo nejvíce, tak středeční hry byly nejlepší,“ usmívá se Tobias Chlubna. Nejprve vyhraný turnaj v Plzni, následně ve Zlíně. To je pro dorost skvělá vizitka před startem dorostenecké extraligy. „Podle mě je to ukázka toho, že máme dobrý tým, protože všichni spolu táhneme za jeden provaz a věřím, že se nám bude dařit takhle i dál. Náš tým má potenciál, budeme chtít udělat co nejlepší úspěch. Zatím jsme nepředváděli nijak špatné výkony, ale budeme se snažit zdokonalovat, aby to bylo co nejlepší,“ hlásí svědomitě. Během přípravy se mu podařilo nastřílet i několik branek, on však stejně rád přihrává jako střílí. „Jsem rád, že jsem tím mohl pomoct týmu. Těší mě, že jsem je dal, ale taky mě těší, že na ně dokážu přihrát. Budu se snažit, aby to tak bylo i v sezoně.“

Ačkoliv v loňské sezoně byl jihlavský dorost jedním z nejlepších po základní části, tak v play off vypadl v čtvrtfinále proti Liberci. „Byly to věci, které nám přinesly úspěch, ale zároveň chyby, z kterých se musíme poučit. Teď se soustředíme samozřejmě na novou sezonu, která nás čeká,“ hodnotí předchozí sezonu. Vzhledem k rekonstrukci jihlavské CZ LOKO Arény nebude ani jihlavská mládež moct hrát na domácím ledě. Náhradním domovem pro dorost bude Humpolec, což je sice asi půl hodiny cesty, ale přes to to zajisté bude mít vliv na psychiku hráčů. „Je škoda, že nemůžeme hrát tak jako vloni na domácím ledě, ale všichni respektujeme, že je to takhle nařízené a budeme se snažit s tím popasovat. Věřím, že budeme mít diváckou podporu i v Humpolci, protože to není tak daleko,“ věří v podporu fanoušků mladý forvard.

Někteří hráči odešli do juniorky, někteří šli z Jihlavy pryč úplně. Jak tomu tak bývá, tak část hráčů se v kabině obměnila. „Jsme dobrá parta, dobře jsme si sedli a doufám, že to takhle bude i dál. Kluci jsou fajn a já jsem rád, že tam jsou.“ Loňský kapitán dorostu odešel do juniorky, což znamená, že na jeho místo musel nastoupit někdo jiný. A kdo nastoupí na pozici nového kapitána? „Bude jím Adam Ošmera, který bude dobrým kapitánem pro tým si myslím. Zkušenosti s tím má z mladších ročníku kdy kapitánem byl. Umí hrát pro tým a skvěle povzbuzovat,“ chválí nového kapitána. Po odvolání Marka Melenovského dostal šanci u dorostenců i nový trenér Jakub Venc. Ten tým převzal před turnajem v Plzni, ze kterého hned vyšli dorostenci vítězně. Jihlavská #17 zatím na otázku ohledně rozdílů úplnou odpověď naznala. „Nemohu ještě srovnávat, protože trenér Venc je u týmu krátce a já se snažím od každého trenéra vzít to nejlepší. My budeme chtít pod novým vedením být co nejlepší. Každý si to dělá podle svého a každý preferuje něco jiného, takže si myslím, že ukáže čas, jak to bude vypadat,“ komentuje Chlubna situaci ohledně nového trenéra.

Do skupiny A přibyly dva týmy, Boleslav a Liberec, které zatím nikdo herně nezná. Zatím nelze říct, jestli je to výhoda nebo nevýhoda. „Těžko říct, díky nově příchozím nevím tolik, bude to pro nás neznámo. Každý tým má svoji kvalitu a my se s tím musíme vypořádat a být lepší než oni. Budeme chtít porazit každý tým a bude to těžké, protože kvalita bude na obou stranách,“ říká svůj názor na soupeře ve skupině. V prvním zápase na jednom z turnajů Tobiase zranili již v první desetiminutovce, což pro něj rozhodně příjemné nebylo. „Bylo to na turnaji ve Zlíně, kdy mě v rychlosti podrazili, narazil jsem do mantinelu. Mám natažené vazy, ale už jsem dva týdny v rekonvalescenci. Za chvíli se dostanu zpět do tréninkového procesu, kousek před sezónou se vrátím,“ těší se Chlubna na návrat k hokeji.

Starší bratr jihlavského dorostence, Tomáš Chlubna, dostal po několika letech v Jihlavě šanci zahrát si v extraligových Českých Budějovicích. Tam si vybojoval místo v týmu, ale právě to mu částečně brání být v kontaktu s rodinou. „Když můžu, tak ho sleduji, jak se mu daří. Píšeme si poměrně často, probírané spolu hokej a život. Vídáme se míň, než bychom chtěli, protože on i já máme o víkendu zápasy.“ Většina hráčů má svůj vysněný tým, kam by se chtěla dostat. Tobias je však jeden z mála u kterého to konkrétně říct nejde. „Vysněný tým přímo nemám, ale kdybych měl říct jeden nebo dva, tak se mi líbí Třinec a Vítkovice, protože tam hrál můj táta. Z NHL se mi odmalička líbilo Chicago,“ říká mladý talentovaný útočník Chlubna.

A brusle s ledem jsou propleteny i do Tobiasova osobního života. Jeho přítelkyní je totiž jedna z pohledných jihlavských krasobruslařek. Ta ho na zápasy ráda podporuje. „Když může, tak mě chodí s rodinou podporovat a za to jsem rád,“ ukončuje rozhovor hráč s číslem 17.