Hradecký Přeučil vyřadil ze hry jihlavského obránce Malenu

01.03.2006 / Eva Streichsbierová

Dukla Jihlava má před sebou možná poslední utkání sezóny. V úterý totiž jihlavští hokejisté podlehli na domácím ledě Hradci Králové 4:5 v prodloužení a ve čtvrtfinálové sérii prohrávají 2:3 na zápasy. Na úterní souboj Dukla zřejmě hned tak nezapomene. Přišla v něm o tříbrankový náskok a po hrubém faulu hradeckého Přeučila navíc zřejmě také o obránce Rostislava Malenu.

Na Horáckém zimním stadionu běžela 17. minuta pátého čtvrtfinálového duelu. Dukla vedla nad Hradcem Králové 3:0 a o vítězi v tu chvíli zřejmě nikdo nepochyboval. Jenomže v dalším průběhu utkání se jihlavští fanoušci i hokejisté přesvědčili, že by člověk opravdu neměl mít nikdy nic za definitivní.

39 vteřin po gólu Romana Hloucha přišla situace, která Duklu výrazně zbrzdila. Do té doby v pohodě hrající jihlavské hráče vykolejil hrubý faul hradeckého Petra Přeučila na obránce Rostislava Malenu. „Podíváme se na video a záznam pošleme na patřičná místa, protože takhle brutální zákrok se hned tak nevidí! Hráč normálně odehraje puk a najednou se na něj přes půlku hřiště přiřítí soupeř! Jak říkám, byl to likvidační faul,“ rozčiloval se právem jihlavský kouč Milan Chalupa.

Jeho svěřenec totiž zůstal po zákroku ležet na ledové ploše a s bolestivou grimasou ve tváři si držel ruku, kterou ještě před několika dny zdobil sádrový krunýř. „Dostal jsem ránu přímo na tu ruku. Bolí to, uvidíme co ukáže rentgen. Jestli budu moct hrát nevím,“ krčil po zápase rameny Rostislav Malena.

Skoro se zdálo, jako by hradecký hokejista přesně věděl co má dělat. „Nechci tu situaci komentovat, protože to si musí ten hráč vyřešit ve své hlavě. Jestli v tom bylo úmysl tak k tomu nemám co dodat,“ znechuceně prohlásil jihlavský obránce.

Bezprostředně po Přeučilově faulu se na ledě strhla rvačka a hlavní sudí pak dlouho přemýšlel koho vlastně vyloučit. Hostující trenér Vladimír Jeřábek měl tedy dostatek prostoru vysvětlit zatím svým svěřencům, co v dosavadním průběhu třetiny dělali špatně. Několikaminutová pauza je na rozebrání chyb přeci jenom lepší než 30 vteřin povoleného oddechového času! Názor hradeckého lodivoda na celou situaci chybí, Vladimír Jeřábek totiž novinářům pouze odsekl, že hodnotit bude něco až po skončení celé série.

Nicméně ani nesportovní moment z 18. minuty není pro jihlavské hráče omluvou pro ztrátu třígólového náskoku a následné porážky 4:5. Přijít v play off o takto rozehrané utkání je zkrátka neomluvitelné.

Pokud Dukla prohraje také ve čtvrtek na ledě Hradce Králové, sezóna pro ní s definitivní platností skončí. Žádnou další šanci na reparát už mít nebude! „Odvetu za likvidační faul nechystáme. My chceme vyhrát a proto budeme hrát hokej. Určitě to nevzdáváme,“ vzkazuje soupeři jihlavský kapitán Oldřich Bakus.