Davidu Musilovi premiéra vyšla, otec byl na něj pyšný

28.08.2008 / Eva Streichsbierová

Jeho sto devadesát centimetrů vysokou postavu lze na ledě jenom těžko přehlédnout. V přípravném souboji s Třebíčí byl ale středem pozornosti ještě z jiného důvodu. Ve svých patnácti letech se totiž obránce David Musil poprvé objevil v dresu jihlavského A-týmu. A společně se svými podstatně staršími spoluhráči se radoval z vítězství 5:2.

Foto z přípravného derby zde

„Pocity jsou skvělý, jsem za tu šanci velmi rád. Navíc jsme vyhráli,“ pochvaloval si výsledek svoji premiéry mladý bek. „Ze začátku jsem byl trochu nervózní, ale po prvním střídání to ze mě všechno spadlo,“ přiznal.

Podle otce Františka Musila, bývalého obránce Dukly a reprezentace, měl navíc úplně jiné starosti, než samotnou hru. „Ptal se, jestli má klukům vykat, kam si má v kabině sednout a jak to bude s dresem,“ prozradil téma předzápasového rozhovoru. „Vzpomněl jsem si v tu chvíli sám na sebe. Pro takového kluka je tohle všechno daleko větší stres než nějaký hokej,“ dodal.

David Musil se ale s premiérou popral velmi dobře, o čemž svědčí i pochvalné hodnocení parťáka z obrany Rostislava Maleny. „Musím říct, že celý zápas odehrál super. Ani jsem nijak nevnímal, že je mu teprve patnáct,“ uznale pokyvoval hlavou o šestnáct let starší hokejista. „No jo, já už jsem holt starej,“ dodal se smíchem.

Na adresu benjamínka jihlavské obrany se vesměs snášela samá slova chvály. „Pořád je to jenom startovní čára, čeká ho ještě strašně moc dlouhá cesta. Doufám, že se mu z toho nezamotá hlava. Ono teda není z čeho, ale už bylo hodně takových hráčů...,“ prohlásil Musil senior. „Každopádně jsem na něj pyšný. Celý zápas jsem si užíval hlavně jako táta,“ svěřil se.

Premiéru svého vnuka si nemohl nechat ujít ani Jaroslav Holík. Legenda jihlavského hokeje však zůstala věrná své pověsti a na téma spokojenost se nechtěla příliš bavit. „To můžeme až mu bude nějakých osmnáct nebo devatenáct. Teď je brzo. Já bych hlavně chtěl, aby byl zdravej, hodně trénoval a hrál,“ svěřil se bývalý útočník.

A pak by neměl zatím nejmladšího pokračovatele slavného hokejového rodu úspěch minout. „Když jsem se tak na něj díval, tak jsem si vzpomněl na syna (Robert Holík, útočník New Jersey Devils – poz. red). Přál bych si, aby byl vnuk lepší, než on. Protože můj syn byl zase lepší než já. A tak by to mělo být se vším,“ prohlásil Jaroslav Holík.

Foto: Deník/Josef Němec

Foto: Deník/Josef Němec

Foto: Deník/Josef Němec