Brankář Benda se chystá na svoji premiéru v první lize

25.09.2009 / Eva Streichsbierová

Třetím domácím soupeřem jihlavských hokejistů v nové prvoligové sezoně bude Havířov. Panteři dorazí na Horácký zimní stadion v rámci 5. soutěžního kola v sobotu 26. září. Havířovský tým je zatím v tabulce se dvěma body předposlední, Dukle patří sedmá pozice. Utkání začne v Jihlavě v tradičním čase 17.30.

Po dvou posledních duelech, v nichž Dukla nezískala ani bod, se trenéři chystají sáhnout ke změnám. „Zamíchali jsme trochu se sestavou. Před týdnem doma i teď ve středu v Benátkách totiž dávala góly jenom první lajna, takže jsme se rozhodli trochu naši současnou sílu rozmělnit. Prostě oživit i další útoky,“ podal vysvětlení asistent hlavního kouče Roman Mejzlík.

V elitní formaci tak například Čachotského nahradí Man, zatímco prvně jmenovaný se posune k Minčákovi s Fiedlerem. Úpravy se ale dotknou také obrany. „Ještě nevíme, jak to bude s Jirkou Dobrovolným. Podle toho, jestli nám ho Plzeň uvolní, pak uděláme finální úpravy,“ uvedl trenér. „Každopádně půjdeme do zápasu s tím, že chceme napravit předchozí domácí porážku se Šumperkem,“ dodal.

Vůbec poprvé nastoupí Dukla v letošním ročníku bez gólmana Milana Řehoře. Ten zůstane pro souboj s Havířovem pouze na střídačce. Svoji prvoligovou premiéru si naopak odbude Marek Benda. „Milanovi nevyšly poslední zápasy tak, jak by si představoval,“ odhalil důvod změny na brankářském postu trenér gólmanů Petr Jaroš. „Ale není to žádná katastrofa, nebo ostuda. Prostě od toho máme tři gólmany, abychom v případě potřeby zareagovali,“ doplnil.

Dosavadní jednička prý s plánovanou změnou nemá absolutně žádný problém. „Vůbec ne! Milan sám ví, že se mu poslední dva zápasy nepovedly. Což je dobře, protože nehledá chybu u nikoho jiného, jen u sebe,“ prohlásil trenér. „A o tom, že se chce co nejdřív vrátit k výkonům, na které jsme od něj zvyklí, svědčí i to, že hned ve čtvrtek požádal o brankářský trénink navíc. Maká na sobě,“ pochválil svého svěřence.

A dopustit nedá trenér Jaroš ani na Bendu. „Mára se cítí výborně, věří si. Určitě půjdeme za třemi body,“ ujišťoval. „Doufám, že mu kluci pomůžou. Že si sáhne hned na začátku na puk, aby se uklidnil, a že předvede svůj standard, který zachytal v přípravě,“ dodal na adresu karlovarského odchovance.

Sobotní soupeř Dukly má zatím na kontě pouhé dva body, které získal před týdnem na ledě znojemských Orlů. Po samostatných nájezdech zvítězil Havířov na jihu Moravy 5:4. Ve zbývajících třech duelech ovšem Panteři pokaždé prohráli. I když jen těsně. V Táboře 1:2, doma s Chrudimí 3:4 a ve středu před vlastním publikem s Chomutovem 2:4.

Zápasy 5. kola první ligy

Havlíčkův Brod – Benátky nad Jizerou 17.00
Kadaň – Šumperk 17.00
Znojmo – Beroun 17.30
Chomutov – Vrchlabí 17.30
Jihlava – Havířov 17.30
Třebíč – Hradec Králové 17.30
Tábor – Ústí nad Labem 18.00
Chrudim – Olomouc 18.00