Bedřich Ščerban: Věřte mi, je co dělat!

08.09.2010 / Lubomír Maštera (NJR)

V srpnovém vydání měsíčníku Noviny jihlavské radnice byl uveřejněn obsáhlý rozhovor s jednatelem Dukly Jihlava Bedřichem Ščerbanem. S laskavým svolením vydavatele jej uveřejňujeme i na webových stránkách klubu.

Rozhovor s Bedřichem Ščerbanem si můžete přečíst i na stránkách měsíčníku Noviny jihavské radnice zde, druhou část pak zde.

Pozn: V době vzniku rozhovoru nebyly známy úplné informace o zdržení zahájení výstavby treninkové haly v důsledku odvolání se obyvatelů Tyršovy ulice.

Hokejová Dukla je pro mnoho Jihlavanů pořád pojmem, na kterém by se chtěli ztotožnit s krajským městem. Možná nostalgie, možná nereálné přání. Ne však pro jednatele Dukly Bedřicha Ščerbana. Z jeho odpovědí na naše otázky přímo sršelo odhodlání neskládat ruce do klína. Byla by škoda jeho odpovědi neuvádět v plném znění, proto přinášíme rozhovor s ním v plném rozsahu.

Představte, prosím, čtenářům, co funkce jednatele Dukly všechno obnáší?
Jednatel především zastupuje a řídí klub, záběr práce je velmi široký. Dukla Jihlava má tři divize, které dnes spadají do její kompetence. Jsou to divize Horácký zimní stadion (HZS), mládež a „A“ tým.
HZS obnáší vše od technického chodu věcí, správu a údržbu, kalkulace rozpočtového charakteru, tedy ceny hodiny ledu, ceny veřejného bruslení pro občany, školy a školky. Chod HZS s návazností na roční období a využití haly pro koncerty nebo jiné sportovní akce a vytváření vizí využití a provozu pro budoucnost.
Divize mládež je řízení výchovného procesu, který přerůstá v pozdějším věku do tréninkového procesu. Jde o koncepci výchovy a její naplňování. Dbáme i na prospěch dětí ve škole. Výchova mládeže by měla být spoluprací rodičů, školy a v tomto případě Dukly Jihlava.
Profesionální „A“ tým pak představuje špičku ledovce. Výkladní skříň Dukly. Do činnosti jednatele pak patří sestavení rozpočtu, jednání se sponzory, tedy naplňování rozpočtu, řízení jednotlivých sekcí s.r.o., sekretariátu, obchodního oddělení, marketingového oddělení, „A“ týmu, včetně jeho sestavení a materiálního zabezpečení. Komunikace navenek (s fanoušky, médii). Velmi mi záleží na dobrém jménu klubu. Jako hráč pamatuji doby, že čím více nás neměli rádi diváci na hřištích soupeřů (ale respektovali nás), tím více nás měli rádi naši příznivci doma.

V čem se nejvíce rozcházely vaše představy s realitou funkce?
V době, kdy jsem nastupoval do funkce, jsem věděl, jaký je stav věci a co mě čeká a tušil jsem, že to nebude žádný med. V prosinci 2007 měla Dukla přímé dluhy ve výši 5.300.000 Kč. Po 22. kole v sezoně 2007/2008 byla Dukla na 16. místě tabulky I. ligy a hrozil jí sestup. Po nástupu jsem pak zjistil další problémy. Neuhrazená ztráta z minulých let byla 4.296.726 Kč, dluh vůči městu 2.165.000 Kč, dluh vůči mládeži 1.250.000 Kč. A to jsem vyjmenoval jen to nejdůležitější.
Dodneška registrujeme neuhrazené pohledávky z roku 2005 ve výši přes 320.000 Kč. Tyto peníze už asi nikdy nedostaneme.
Dnes je situace mnohem příznivější, i když k ideálnímu stavu má daleko. Neuhrazená ztráta z minulých let nyní činí 1.622.000 Kč. Příjmy od sponzorů za dva roky narostly o více jak 70 %, příjmy ze vstupného o více jak 100 % a z předprodeje (permanentky) o 150 %. Dukla má tradici a je naším cílem se postupně vrátit k tomu, co Dukla byla. Tradice je něco velmi cenného, zároveň však taky zavazujícího.
Co mě negativně překvapilo, bylo, že někteří lidé, od kterých jsem očekával pomoc, spíše Duklu poškozovali. Píši Duklu, jelikož Dukla nejsem já, Vlk, Pitner, Neveselý, Holíci, Augusta, Suchý nebo Klapáč či Hrbatý. Je to víc, je to množina všech vynikajících lidí, hráčů, vedoucích, jejich úspěchů za ta léta tvrdou dřinou dosažených. Je to množina fanoušků a dalších lidí v pozadí klubu.
Při nástupu jsem slyšel povzbuzující slova o podpoře a pomoci. Nyní tady je tým lidí, komunita fanoušků, hráčů, trenérů, vedoucích, zaměstnanců, kteří mají společné cíle a vize. Ne vždy a ne vše se podaří. Důležité ale je mít cíl, mít vizi a kolem sebe lidi, kteří jdou za stejným cílem, vizí a se stejným zapálením.
Sportovní klub je vlastně firma. Se vším všudy od řízení přes výrobu, plánování až po prodej produktu. A každá firma má období, kdy se jí nevede nejlépe. Pevně věřím, že se nám společnými silami podaří firmu Dukla Jihlava opět dostat tam, kam patří. Můžeme být právem hrdi na historii Dukly. Město Jihlava zde má velmi cennou značku.

Jaké byly vaše plány a co se daří plnit, co se naopak nedaří?
Pozitivní je, že se daly dohromady bývalé legendy. Dnes se mohu opřít o lidi, jako je pan Neveselý, Jiří Holík, Jan Hrbatý starší, Jan Hrbatý mladší, Josef Augusta, Tonda Micka, a mohl bych jmenovat dál. Byla by to dlouhá řada jmen a já nechci na někoho zapomenout.
„A“ tým tvoří dobrý kolektiv, většina hráčů a vedení pochází odsud nebo má vztah k Jihlavě. Dukla Jihlava má poprvé v novodobé historii generálního partnera. Stal se jím Pivovar Ježek a smlouva byla v roce 2008 podepsaná na pět let. To byl důležitý a zásadní krok v situaci v jaké Dukla byla. Jsem velmi rád, že se zde vytvořilo spojení, které je dlouhodobé a má velmi dobré předpoklady dalšího rozvoje.
Letos se podařilo získat podpis hlavního sponzora. Další důležitý mezník. PSJ se stal důležitým partnerem a vedení se netají zájmem na rozšiřování této spolupráce. To mě velmi těší. Město každý rok snižuje podporu profesionálnímu týmu z rozpočtových zdrojů města. Nám se daří nahradit tyto výpadky příjmů do rozpočtu navyšováním příjmů od partnerů.
Podařilo se zastavit ústup Dukly z pozic na hokejové mapě naší republiky. Vytvořily se dobré vztahy s jádrem fanoušků. Dukla má dnes několik skupin organizovaných fanoušků: Fan club, Ultras HCD a Promoteam. Z iniciativy Ultras HCD vznikla i řada chorálů. Jeden se stal i heslem plánované výstavy o historii Dukly v muzeu.
Vážím si velmi dobrých vztahů s městem jakožto vlastníkem klubu. Považuji za velký úspěch tohoto volebního období, že dnes stojíme těsně před realizací projektu haly pro veřejné sporty. Podařilo se nám v Jihlavě vzbudit vyšší poptávku po ledním hokeji a bruslení. Bohužel město, prostřednictvím Dukly Jihlava, která pro něj spravuje stadion, nemůže uspokojit tuto poptávku obyvatel Jihlavy. Je proto dobře, že se blíží realizace tréninkové haly, která velmi napomůže uspokojit tyto potřeby občanů města.
Díky městu se zvládly nutné investice do stávajícího stadionu. Před novou sezonou máme nové mantinely a osvětlení.
Dobře se rozjela i výchova mládeže. Mládežnické týmy dosahují kvalitních výsledků. Za velký úspěch pokládám skutečnost, že se jedenáct z dvanácti vysočinských klubů dokázalo domluvit a vznikl projekt Krajského centra talentované mládeže (KCTM). Výsledky KCTM nás naplňují hrdostí a jsou příslibem do budoucna nejen pro Duklu, ale i pro celý kraj. Čtvrté místo na Zimní olympiádě krajů je toho jen důkazem.
Pro mládež se nám podařilo vytvořit velmi dobré podmínky. Bohužel letos z důvodů hospodářské krize natolik klesly příspěvky na činnost mládeže ze strany ČSLH (Český svaz ledního hokeje), kraje a města, že jsme museli sáhnout k navýšení příspěvků ze strany rodičů, které se tak dostaly na hranici únosnosti. Do budoucna věříme, že dojde k vyrovnání podpory na původní částku, či nejlépe k navýšení, jelikož počet sportující mládeže v Dukle vzrostl o 40 %. Na jedné straně nám výrazně stoupl počet sportujících dětí a na druhé zároveň klesla dotace od města. Celkový propad dotace pak byl na jednoho člena sdružení jen od města o 39 %. Nově také přibyl k Dukle oddíl krasobruslení.
Mládež si to určitě zaslouží, potvrzují to i jejich výsledky. Sezona 2009/2010 byla pro mládežnické týmy Dukly Jihlava nejúspěšnější za několik let zpátky. Všechny týmy, počínaje pátou třídou, které hrály mistrovské soutěže, nastupovaly v nejvyšších celostátních soutěžích a většina z nich dokázala konkurovat týmům v současné době mnohem zvučnějších jmen.
Junioři hráli, po návratu mezi elitu, prvním rokem extraligu společně s dalšími jedenadvaceti kluby ve dvou skupinách. Jihlavští uhráli v jedenáctičlenné skupině východ po základní části desátou pozici. V následné pětičlenné nadstavbě obsadili čtvrtou příčku a v konečné fázi, po sloučení deseti nejhorších týmů ze skupiny západ a východ uhájili devátou pozici. Po reorganizaci soutěže se rozhodlo, že žádný celek z extraligy nesestupuje, takže i pro nadcházející sezonu je v Jihlavě nejvyšší soutěž juniorů zachována.
Slušnou sezonu odehráli pod vedením trenéra Luboše Slámy extraligoví starší dorostenci. V osmičlenné skupině střed si po osmadvaceti odehraných zápasech zajistili čtvrtou pozici a následný postup do nadstavby mezi dvanáct nejlepších týmů České republiky. V ní skončili na desáté pozici. V následném play-off nejprve v osmifinále vyřadili Mladou Boleslav 2:0 na zápasy a ve čtvrtfinále nestačili na favorizované Vítkovice taktéž 2:0 na zápasy. Konečná osmá příčka v celorepublikovém hodnocení je pro starší dorostence velmi lichotivá.
Mladší dorost hrál též extraligovou soutěž, ovšem oproti svým starším kolegům v jiném herním formátu. Třicet účastníků bylo rozděleno do tří desetičlenných skupin. Svěřenci trenéra Jiřího Jungwirtha hráli ve skupině střed se svými soupeři čtyřikrát. Po odehrání šestatřiceti kol jim patřila třetí příčka.
Žáci páté až osmé třídy hráli mistrovské zápasy v celostátní Žákovské lize, které se zúčastnilo šedesát týmů rozdělených do pěti dvanáctičlenných skupin. Hokejisté Dukly hráli ve skupině Vysočina. Žákovská liga má specifikum, že se kromě tabulek jednotlivých tříd počítá součtová tabulka všech čtyř ročníků dohromady. Prvních šest týmů v součtové tabulce hraje po odehrání základní části o prvenství, zbylých šest týmů o umístění.
Žákovské týmy Dukly po základní části postoupily do skupiny o prvenství, kde získaly následující umístění. Osmá třída obsadila šesté místo a sedmá třída si polepšila na konečnou čtvrtou pozici. Třetí místa si ve skupině zajistily týmy ze šesté a páté třídy.
Kromě zápasů v Žákovské lize se mládežnické týmy Dukly z jednotlivých ročníků během soutěže a po jejím skončení zúčastnily několika celostátních a mezinárodních turnajů, ze kterých se vracely v mnoha případech s medailemi.
Co se nedaří, je dotáhnout do konce rekonstrukci HZS. Stadion je ve špatném stavu a potřebuje generální rekonstrukci. Střecha již vyžaduje takovou pozornost, že při sněžení, při kterém napadne více jak 30 cm sněhu, musíme okamžitě zabezpečovat jeho shazování. Novými světly se střecha odlehčí, ale zvýšenou pozornost bude vyžadovat nadále. Pokud by se tento stav stadionu nezměnil, vyžadovalo by to neustále investice do řešení problémů vzniklých s provozem.
Pevně věříme, že dojde k rekonstrukci a snažíme se minimalizovat investice. Zabýváme se skutečně jen tím nejnutnějším. Momentální investice řeší havarijní stavy, ale neřeší HZS jako celek. Na řešení neuspokojivého stavu stadionu musí bezpodmínečně dojít. Letošní investice na mantinely a světla jsou plně použitelné při budoucí kompletní rekonstrukci.

Jak dál s mládeží?
Je v zájmu společnosti, aby co nejvíce dětí sportovalo. Sport pomáhá vychovávat mládež pro budoucí život v dospělosti. Je nejlepší prevencí na neduhy moderní společnosti. Existuje spousta studií, které to potvrzují. Existuje studie, která říká, že dolar investovaný do společnosti se vrací čtyřmi dolary do ekonomiky.
Je známo, že v době vývoje sport příznivě ovlivňuje inteligenci člověka. Je v zájmu nás všech vychovávat budoucí generaci v souladu vědomostního a fyzického rozvoje. Došlo k podstatnému snížení pohybových schopností u porevoluční generace. Společnost se musí opět zaměřit na komplexní výchovu, tedy i rozvoje pohybových schopností, sportovních dovedností. Výchova mládeže v Dukle je prvořadým cílem.

Jaké je reálné postavení Dukly v našem hokeji?
Dukla postupně získává zpět postavení ve strukturách ledního hokeje. Dnes máme přímého zástupce Josefa Augustu v reprezentační komisi (zabývá se všemi reprezentačními družstvy od „16“ až po seniory), v mé osobě má Dukla zastoupení v PV VV ČSLH (Poradní výbor Výkonného výboru). Účastníme se a jsou s námi konzultovány všechny důležité body týkající se ledního hokeje a ČSLH. Dukla byla při návštěvě hlavního metodika svazu pro mládež hodnocena velmi dobře, co se týče práce s mládeží, koncepce výchovy a materiálního zabezpečení mládeže.

Bylo by možné, aby se vrátila zlatá éra Dukly nějak zpět?
Je naší vizí vrátit v budoucnu Duklu zpět do extraligy. Je naší vizí, naším krásným snem, navázat na historické úspěchy Dukly. K tomu musíme ale dokázat splnit tři podmínky: 1. Mít odpovídající stadion. 2. Musí dobře a dlouhodobě fungovat mládež tak, aby dokázala vychovávat špičkové extraligové hráče a za 3. musíme mít odpovídající rozpočet.
Dukla, co se týče výše rozpočtu, patří v současnosti mezi průměr. Výše rozpočtu u jednotlivých klubů je ovšem nutné porovnávat podle stejné metodiky. Některé kluby nemají v rozpočtu provoz zimního stadionu, některým farmářským klubům platí extraligový celek část hráčů a jejich vybavení a někde platí trenéry mládeže z rozpočtu školství a podobně.
V době největší slávy byla Dukla jedním z nejbohatších klubů. Nedokážu si představit, že se nepokusíme vrátit Duklu tam, kam patří, že neuděláme vše proto, abychom to dokázali. Věřím, že se to dokázat dá.

Co plánujete nového pro vaše fanoušky?
Zavedli jsme Fans Day, den fanoušků. Společenskou akci, oslavu nové sezony a nového školního roku, kde se představí kádr týmu pro sezonu veřejnosti. Letos to bude 4. září u HZS. Co mě těší je oboustranný vztah s fanoušky. Fanoušci organizují akce pro svůj klub. Třeba petiční akci za přestavbu stadionu, nebo účast v dresech klubu na jednání zastupitelstva města při jednání o záležitostech týkajících se jejich klubu.
K zamyšlení je nízká účast při besedách s hráči a vedením klubu, na internetu je každý fans trenérem, ale účast na besedách tomu neodpovídá. Fanoušci často přichází sami s nápady, když třeba připraví nějaké vánoční překvapení. Byl jsem překvapen, že fanoušky klubu jsou už děti v mateřské školce. Pravidelně pro ně organizujeme prohlídku zimního stadionu a některé děti již při prohlídce měli na sobě dres Dukly. Při organizování akcí se pak zaměřujeme na různé věkové skupiny.

Co čeká konkrétně fanoušky v nadcházející sezoně:

Prodej permanentních vstupenek. Prodej bude doprovázen bilboardovou (3 bilboardy po Jihlavě) a další kampaní, kde budou informace o tom, že majitel permanentky k ní od klubu obdrží jako dárek šálu, bude mít výhodnější cenu vstupného a také, že během 1. zápasu 1. ligy bude z majitelů permanentek vylosován výherce dovolené v Chorvatsku.
Fans Day. Slavnostní zahájení sezony proběhne na venkovní ploše HZS 4. září. Při Fans Day dojde k představení hráčů „ A“ týmu, představení nového dresu a autogramiádě. Pro děti bude k dispozici skákací hrad a soutěže o zajímavé ceny. Celá akce bude završena ohňostrojem odpalovaným ze střechy stadionu
Úvodní zápas. Nový ročník 1. ligy zahájí Dukla doma 15. září zápasem s Berounem. Nástup hráčů do toho zápasu bude pojat slavnostně, neboť při jejich vjezdu na led budou připraveny pyrotechnické efekty
Výstava. 17. září bude zahájena výstava o historii jihlavské Dukly v jihlavském muzeu s názvem „Ta Jihlavská naše Dukla…“, což bude unikátní příležitost, jak si prohlédnout dobové materiály a nasát tak atmosféru z let, kdy Dukla udávala tón československému hokeji. Česká televize, konkrétně Robert Záruba, natáčí při této příležitosti dokument, který má zmapovat historii pomocí filmového záznamu. Jen znalec historie Dukly ví, co to bylo: „Tour de Dukla“. Výstavou chceme ukázat historii Dukly a její vliv na dějiny města.
Stadion. Na stadionu byly vyměněny mantinely za nové, bezsloupkové, tudíž diváci budou mít nerušený výhled na plochu. Rovněž bylo vyměněno nevyhovující osvětlení, které kromě podstatně nižší ekonomické náročnosti bude fotografům umožňovat pořizování kvalitnějších snímků, výhodou je rovněž okamžité vypnutí či zapnutí světel – tedy bez dosavadního několikaminutového postupného rozsvěcování. Fanoušci sami chystají akci na zvelebení HZS. Jak sami prohlásili: „ Vždyť je náš, pojďme si ho vykrášlit“
Internet. Průběžně se pracuje na některých spíše kosmetických změnách na našich webových stránkách www.hcdukla.cz.
Golf. Dosavadní golfové setkání partnerů klubu v Telči se změnilo na 1. Mistrovství Jihlavy v golfu. Letošní ročník proběhne 28. srpna na hřišti golf klubu v Telči. Kromě pozvaných partnerů klubu se ho budou moci zúčastnit i golfisté s trvalým bydlištěm v Jihlavě. O tom, že tato akce bude mít svou vysokou prestiž, svědčí i účast významných představitelů nejen firem, města, kraje, ale i našeho státu. Účast potvrdila i předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.