Je příjemné, když fanoušci vyvolávají moje jméno, říká Marek Benda

21.01.2011 / Zdeněk Drla

Několik čísel úvodem. Ve středu v zápase s Berounem poprvé vychytal nulu v první lize. Podruhé během jednoho měsíce se v sobotu postaví do brány proti havlíčkobrodským Rebelům. V posledních třech zápasech se radoval s Duklou z vítězství. Jednadvacetiletý gólman Marek Benda bude hájit jihlavskou svatyni před zaplněnými ochozy Horáckého zimního stadionu ve svém čtvrtém zápase v řadě při sobotním derby s Havlíčkovým Brodem. V sérii zatím inkasoval pouze pětkrát. Tolik čísla....
Derby bere jako normální, i když "velký" zápas, cení si podpory fanoušků a věří, že hokej v Karlových Varech, kde velkou část své hokejové kariéry prožil, zůstane i nadále.

Ve středečním zápase 38. kola první hokejové ligy v Berouně jste neinkasoval ani jednou...
Byla to moje první nula v první lize. Moc si jí vážím. Jsem za ni hrozně moc rád i vzhledem k tomu, jak se vyvíjel zápas. Nebyla vůbec jednoduchá.

V Berouně zhruba sedmdesátka jihlavských fanoušků několikrát vyvolávala vaše jméno. Vytáhl jste hned několik skvělých zákroků. To musí potěšit, když člověk slyší své jméno, že?
Je mi jedno, kde mě vyvolávají, jestli je to doma, nebo na zápasech venku. Vždycky je to moc příjemné, protože fanoušci tak oceňují můj výkon nebo konkrétní zákrok, který předvedu. Je to pro mě hodně potěšující. Moje sebevědomí pak jde hodně nahoru, hlavně díky nim - fanouškům. U gólmana je sebevědomí hodně důležité. Každým takovým vyvoláním jdu nahoru. Výkonostně i psychicky.

Je rozdíl chytat doma nebo na venkovních zápasech? Přeci jen každý stadion má jiné rozměry kluziště, jiné mantinely...
Je to trochu rozdíl. Třeba konkrétně v Berouně, kde je menší kluziště, se mi odrážely puky zpoza brány. To se mi doma neděje. Ale já díky tomu, že jsem chytal v Kanadě, jsem zvyklý jak na malé, tak i na velké kluziště. Nedělá mi to žádné větší problémy. I to menší kluziště, které je v Berouně, mi celkem vyhovuje co se týče rychlosti a pohybu. Stíhám na obou dvou.

Při zápase v Olomouci jste si okusil i ostré samostatné nájezdy. V nich byla Dukla úspěšná...
Já jsem si na nájezdy v Olomouci hodně věřil. Už při rozbruslení jsme si dali s Tomášem Čachotským nájezdy a já ho porazil 5:0 a to je u Tomáše co říct, protože na nájezdy je výborný. Na nájezdy si věřím, cvičím je každý den po tréninku. Zůstávám déle na ledě a cvičím je. Hlavně právě s Tomášem Čachotským, a to je vedle Aleše Padělak nejlepší hráč na nájezdy, co si budeme povídat. S Tomášem je cvičím hodně dlouhou dobu, učím se od jednoho z nejlepších.

V sobotu čeká Duklu Jihlava regionální derby s Havlíčkovým Brodem. Máte "předzápasovou horečku"? Bude to vyhecovaný zápas?
Jihlavští kluci to možná berou trochu víc prestižneji, protože tady vyrůstali odmalička. Rivalita mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem je poslední dobou obrovská. Naštěstí to mám trochu "z ruky", takže to tak neberu, ale rozhodně to vnímám. Ten zápas je o něco víc významnější než některé další. Vím, jak to berou fanoušci. Jsem přesvědčený, že se na tento duel dobře připravíme. Budeme to brát jako velký zápas.

Proti havlíčkobrodským hráčům budete chytat podruhé během necelého měsíce. Poprvé to bylo na konci roku 2010. Jaký tipujete výsledek sobotního derby?
Do branky jsem se v Havlíčkově Brodě postavil po dlouhé době. Když ale zopakujeme ten výkon z Brodu a já se trochu zlepším a dostanu míň gólů, tak vyhrajeme.

Derby s Rebely bývá hojně navštěvované. Atmosféra bývá parádní... Věřím tomu, že naši fanoušci nás podpoří, že přijde velká návštěva. Diváci nás budou hnát k takovému výkonu, že je porazíme a ukážeme, kdo je nejlepší v tomhle regionu.

V posledních dnech se v médiích přetřásá kauza hokeje v Karlových Varech. Jak vnímáte jako odchovanec situaci, že sezonu dohrají v Sokolově a licenci hodlá její majitel prodat?
Je to hodně nepříjemné. Pro celý kraj. Já ale věřím, že to dobře dopadne. V celém Karlovarském kraji není kromě hokeje žádný vrcholový sport. Extraliga do Varů patří. Vždyť před dvěma lety byli mistry republiky. Bylo by to hodně smutné, kdyby hokej v Karlových Varech skončil. Věřím, že je to pouze taktická hra od vedení Varů a od pana Holoubka. Doufám, že se dohodnou s městem na dotacích a z obou stran bude spokojenost. Byla by to hlavně velká škoda pro lidi, protože se už naučili na hokej chodit, postavila se krásné aréna, kterou v republice jen tak někdo nemá. Město, lidi, i mládež si zaslouží, aby hokej ve Varech zůstal.

Marek Benda:

Narozen: 21.5.1989
Výška: 180 cm
Váha: 78 kg
Hůl: pravá
Číslo: 89
Marek Benda začínal s hokejem v Mariánských Lázních, v žákovské katogorii se přesunul do Sokolova. Od 8. třídy chytal za Karlovy Vary. Vyzkoušel si i nižší soutěže v Kanadě. Od sezony 2009/2010 působí v Dukle Jihlava.