Trenér juniorů Petr Svoboda: Vždycky je o co hrát!

26.01.2011 / Zdeněk Drla

První cíl junioři jihlavské Dukly splnili. Extraligovou příslušnost pro červenožluté barvy uhájili i pro následující ročník. Po odehrání dvaačtyřiceti kol základní části skončili svěřenci trenéra Petra Svobody na dvanáctém místě. Teď před nimi stojí další úkol. V nadstavbové části se nyní v šestičlenné tabulce utkají s Litvínovem, Karlovými Vary, Mladou Boleslaví, Plzní a Libercem o dvě volná místa v play-off. „Zvládnutá základní část byla zatím prvním krokem. Teď máme před sebou další výzvu: probojovat se do play-off a v něm se dostat co nejdál," říká trenér Petr Svoboda.
K prvnímu duelu zajíždějí jihlavští mladíci ve čtvrtek 27. ledna 2011 na led Litvínova. Zápas začíná na stadionu Ivana Hlinky v 17:30 hodin.

Juniorský tým měl před sezonou vytyčený cíl udržet extraligu i pro příští ročník. Můžeme tedy říct, že úkol byl splněn. Jste spokojený s dvanáctým místem?
Spokojenost je veliká. Máme teď větší klid a pohodu. Nemusíme se stresovat ve skupině o udržení. Jsem rád, že jsme základní část takto zvládli. Nejdůležitější byl asi poslední domácí zápas s Kometou Brno. I když nám nevyšla druhá třetina, s třetí třetinou, kterou jsme vyhráli 5:1, jsem nejvíce spokojený.

Na začátku sezony to ale s juniorkou moc dobře nevypadalo. Hodně dlouho se pohybovala v sestupových vodách.
Začátek základní části nám moc nevyšel. Pořádně se to nastartovalo až příchodem hráčů z áčka, kteří nám v sezoně hodně pomohli. Někdy to byly i neočekávané výsledky. Vyhrávalo se i tam, kde jsme to nečekali. Naopak se prohrálo, tam, kde jsme měli vyhrát. Bylo to takové nahoru dolů.

Pak přišla série sedmi vyhraných zápasů v řadě, která katapultovala tým až do klidného středu tabulky. Rázem byla Dukla kolem desátého místa. Z týmu byla cítit větší herní pohoda. Tady byla asi základ úspěšně zvládnuté základní části, že?
Nebylo to úplně na pohodu, ale kluci si začali víc věřit. Ten první zápas, kdy zde hrála Opava a my ji "ukopali" fotbalovým výsledkem 1:0, nás nastartoval. Pak už to bylo dobré. Tříbodový systém je strašně zrádný. Sedm vyhraných zápasů v řadě, to je jedenadvacet bodů, a to vás musí někam vystřelit v tabulce. Můžu jenom poděkovat klukům za snahu. Ale i trenérům z áčka, že mi takhle vyšli vstříc. Letos spolupráce a komunikace s trenéry z A-týmu byla výborná. Nemůžu si ji vynachválit.

Před vánočními svátky se týmu také dařilo, útočil dokonce na první šestku, která má jistotu play-off. Po vánoční třítýdenní přestávce ale přišel útlum a trvalo poměrně louho, než se jihlavská mašina znovu rozjela...
Rozjezd po svátcích byl hodně vlažný a hodně kostrbatý. Mně připadalo, jakoby kluci neměli šťávu. Nešťastně se prohrálo v Třinci, pak jsme to doma "ukopali" s Havlíčkovým Brodem, přišly zápasy v Chomutově a Litvínově. V Chomutově jsme měli, myslím, vyhrát. Tam jsme měli velice dobře našlápnuto, ale klukům jakoby docházel dech. Ke konci základní části, kdy už šlo opravdu do tuhého, tak zmobilizovali všechny síly a zvládli to. Bylo vidět, že si kluci po základní části oddychli. Poslední zápas ve Znojmě ale nezvládli, protože se na něj psychicky nepřipravili.

Druhá útočná formace Protasenja, Pometlo, Kuřítko doslova řádila. Postarala se o téměř polovinu gólů Dukly. Všichni tři jsou v první dvanáctce kanadského bodování celé extraligy. Anatolij Protasenja je nejlepším střelcem soutěže..
Když to vezmu jmenovitě: Tolja je poslední tři roky schopný v extralize juniorů dát spousty gólů. Je to vidět na jeho sebevědomí. Díky jeho paramaetrům a šikovnosti ty góly dává. Adam Pometlo je výborný hráč, který hokej umí, má výborný přehled, dokáže puk dát v pravou chvíli a dokáže přihrát přesně, z čehož právě ve dvojici s Protasenjou hodně těží. I Martin Kuřítko díky svému důrazu prosazuje kolem brány. Dal hodně gólů kolem brány, kdy se natlačil přes hráče. Prostě tahle lajna si sedla. Je opravdu dobrá. Dobře se doplňují.

Mančaft šlape dobře. Dvanáctku jste ale museli "zachraňovat" na poslední chvíli. Jistotu jste mohli mít už pár kol před koncem základní části. Kde se daly "udělat" body, které by vám pomohly k lepšímu umístění?
Bylo to několik zápasů v průběhu sezony. Chomutov, nebo i Karlovy Vary, se kterými jsme doma prohráli dvě minuty před koncem 3:4, i když jsme sahali po bodech. V Chomutově se nám to rozsypalo. Když jsme dostali gól, nedokázali jsme na to odpovědět. Tam se nám hra zbořila, klukům odskakovaly puky. Měli jsme bodovat i v Ústí nad Labem. Těch zápasů je víc.

Který zápas hodnotíte jako nejpovedenější a který byste nejraději vymazal z paměti?
Vyhrát i prohrát se dá s každým. To jsme i ukázali. Dokázali jsme vybojovat tři body ve Zlíně, nepočítali jsme s body na Slavii, kde jsme vyhráli 7:3. Dokázali jsme letos dvakrát porazit Spartu, toho si hodně ceníme. Vyhráli jsme v prodloužení ve Vítkovicích, kde jsem s body vůbec nepočítal, ale kluci se semkli a vyšlo nám to.

A nějaký nejméně povedený zápas?
To byl asi opravdu ten Chomutov, kde jsme prohráli 1:5. Nikde jsme ale výrazně nepropadli. Ze začátku jsme se těžko rozjížděli, kluci nevěděli, co čekat, ale pak už to začalo být dobré. Že bychom někde vyloženě vyhořeli nebo propadli, to si nemyslím.

Extraliga byla letos hodně vyrovnaná. Stačily dva tři zápasy a mohli jsme hrát mezi šesti nejlepšími týmy, naopak dva prohrané zápasy by nás posunuly do skupiny o záchranu. Letos padají čtyři poslední, pátý od konce bude hrát baráž... Je model s 22 týmy dobrý?
Myslím, že letos to bylo pro kluky hodně náročné. Hrálo se dvaačtyřicet kol, v pondělí, v pátek a v sobotu. Byl to hodně velký zápřah. K tomu tréninky. Musíme koukat i na to, že kluci chodí do školy. Zvládli to ale dobře. Jestli je model dobrý? Myslím, že dvaadvacet mančaftů je hodně. Aby se českému hokeji pomohlo, tak se extraliga zúžit prostě musí. Je to krok správným směrem. Uděláme všechno proto, abychom i po tom zúžení jako Dukla Jihava v extralize zůstali. Je to mým cílem.

Velkou oporou juniorky byli oba gólmani: Jan Jíra a David Rittich. Jak hodnotíte jejich výkony v základní části?
Brankářská dvojice, nebo vlastně trojice, protože nesmím zapomenout na Jirku Šťastného, který nyní hostuje v Plzni, je velice vyrovnaná. Rozhodli jsme se pro dvojici Jíra Rittich. Je to velice dobrá dvojka, doplňují se. Jsou to sice postavami úplně odlišní gólmani, vlastně i stylem chytání, ale zvládli to velice dobře. Každému se nepovedl maximálně jeden zápas. Nemůžu říct, že by někde chytali extrémně špatně.

Dva hráči z kádru juniorky, obránci Petr Šidlík a Vojtěch Zadražil, se představili během sezony na akcích reprezentační osmnáctky. To je pro Jihlavu dobrá vizitka...
Petr Šidlík za nás moc zápasů neodehrál, protože pravidelně nastupuje za áčko, ale když hrál za nás, tak to byla radost se na něj dívat. Je vidět, že je to hráč, který na sobě pracuje. Do nároďáku patří právem a bude tam určitě oporou. Vojta Zadražil je kluk, který to má v hlavě srovnané, je pracovitý a pokud nezpychne, tak to může taky někam dotáhnout. Je ročník 1993, dostal v juniorech dost prostoru a sezonu odehrál velice dobře. Oba dva mají budoucnost, musí ale na sobě pořád pracovat.

Zmínili jsme hráče, kteří přišli z áčka: Adam Zeman, Anatoilij Protasenja, Michael Polcar... Za A-tým ale naskočili v některých zápasech i další junioři: Václav Jaroš, Josef Kolda, Adam Pometlo... Je dobře, že dostávají šanci mezi dospělými?
Samozřejmě! Spolupráce s áčkem funguje velice dobře. Petr Vlk stanovil na začátku jasná pravidla. Když potřebuje A-tým hráče, vytáhne si je nahoru. Juniorka má vychovávat hráče pro áčko, kde se obehrávají. Kluci naskočili k několika prvoligovým zápasům. Dáváme prostor juniorům a to je dobře. Kluci by si toho měli vážit a nepřestávat na sobě pracovat. Jenom prací se do áčka dostanou.

Ve čtvrtek vstoupíte do nastavbové části. Ve skupině B, kde hrají týmy na sedmém až dvanáctém místě, vás čeká deset zápasů. Hraje se o dvě volná místa v play-off. Budete se o ně rvát?
Určitě ano. Chceme se o ně poprat. Jak říkám, vždycky je o co hrát. Zvládnutá základní část byla zatím prvním krokem. Teď máme před sebou další výzvu: probojovat se do play-off a v něm se dostat co nejdál. Záleží ale na hráčích, jak si to v hlavách srovnají. Pokud budou bojovat a pracovat tak jak celou sezonu, tak nevidím důvod, proč se do play-off nedostat. Je tam rozdíl šesti bodů, to jsou dva vyhrané zápasy...

Rozhovor s kapitánem juniorů Martinem Vysloužilem si můžete přečíst zde

Nadstavbová část - skupina B (7. - 12. místo):

47. kolo, čtvrtek 27.1.2011 	HC BENZINA Litvínov 	HC Dukla Jihlava 	 
48. kolo, sobota 29.1.2011 	HC Dukla Jihlava 	Bílí Tygři Liberec	 
49. kolo, čtvrtek 3.2.2011 	HC Energie Karlovy Vary HC Dukla Jihlava 	 
50. kolo, sobota 5.2.2011 	HC Dukla Jihlava 	HC Plzeň 1929 
51. kolo, čtvrtek 17.2.2011 	BK Mladá Boleslav 	HC Dukla Jihlava 	 
52. kolo, sobota 19.2.2011 	HC Dukla Jihlava 	HC BENZINA Litvínov 	 
53. kolo, čtvrtek 24.2.2011 	Bílí Tygři Liberec 	HC Dukla Jihlava 	 
54. kolo, sobota 26.2.2011 	HC Dukla Jihlava 	HC Energie Karlovy Vary 	 
55. kolo, čtvrtek 3.3.2011 	HC Plzeň 1929 	        HC Dukla Jihlava 	 
56. kolo, sobota 5.3.2011 	HC Dukla Jihlava 	BK Mladá Boleslav

Tabulka:

1. HC Benzina Litvínov 	    42  20  5  0  3  14  152:128  73
2. HC Energie Karlovy Vary  42 	20  3  0  5  14  119:103  71
3. BK Mladá Boleslav        42  18  7  0  2  15  108:105  70
4. HC Bílí Tygři Liberec    42  19  4  0  4  15  143:136  69
5. HC Plzeň 1929            42  17  8  0  2  15  138:131  69
6. HC Dukla Jihlava         42  19  4  0  2  17  142:131  67