Vyhráli jsme to pro skvělé diváky, říká Jan Šmarda

24.03.2004 / Eva

V pondělí 23. března se splnil sen všem příznivcům jihlavského hokeje. Dukla se totiž po pěti letech strávených v první lize vrací do nejvyšší soutěže. V baráži o extraligu porazila České Budějovice 4:0 na zápasy a od příští sezóny se bude namísto s Kadaní, Berounem, či Pískem, utkávat s Pardubicemi, Spartou nebo Plzní.

Pro mnohé možná až nečekaně snadno se proměnil sen o nejvyšší hokejové soutěži ve skutečnost. Dukla převálcoval sebevědomé Jihočechy v nejkratším možném termínu a po pěti letech se znovu stala součástí extraligové rodiny. "Chtěli sérii na čtyři zápasy, tak to tak mají," usmíval se po čtvrtém vítězném zápase jihlavský útočník Petr Altrichter. Letos třicetiletý hokejista si úvodní tři barážové souboje protrpěl v hledišti, se sádrou na noze a opřený o berle. "Před tím čtvrtým zápasem jsem se ale dohodl s trenérema, že sádru sundám a pokud to bude jen trochu možné, tak nastoupím. Oni souhlasili a druhý den mi oznámili, že hraju," popsal svůj návrat na led Petr Altrichter. "Dostal jsem nějaké prášky proti bolesti a šel na na to. Myslím, že ten výkon nakonec nebyl tak špatný. Vždycky jsem se toužil vrátit do Jihlavy a zažít takovouhle radost."

Velmi spokojeně se po skončení posledního zápasu v letošní sezóně tvářil také obránce Jan Šmarda. Čtyřiadvacetiletý bek těsně před startem série prohlásil. "Bude to už moje třetí baráž, tak doufám, že do třetice to konečně vyjde." Vyšlo a Jan Šmarda k postupu přispěl dvěma velmi důležitými přihrávkami. Ve druhém utkání v českobudějovické Budvar Aréně se podílel na gólu, který znamenal vítězství Dukly v poměru 1:0. Jeho nahození před branku tečoval těsně před Mezinem Oldřich Bakus. Na vítězném úspěchu si pak připsal asistenci také ve čtvrtém utkání. Tentokrát přispěl k brance Petra Kaňkovského. "Měl jsem obrovské štěstí, že jsem mohl hrát vedle těchto dvou hokejistů. Olda Bakus i Petr Kaňkovský jsou opravdové osobnosti," nešetřil chválou na adresu svých spoluhráčů bojovný bek. "Pocity jsou nádherné a já jen doufám, že diváci nás v tak hojeném počtu přijdou povzbudit i v extralize. Byli skvělí a my jsme to pro ně vybojovali," zářil v pondělí večer štěstím Jan Šmarda. "Věřil jsem, že můžeme České Budějovice porazit, ale ve čtyřech zápasech? Pouze jeden člověk mi před baráží říkal, že je uděláme takhle snadno. Já se mu vysmál, vždyť to byl extraligový klub, co na tom, že nejhorší, a on měl nakonec pravdu."