Budeme se snažit ukázat co nejvíce a uspět co nejlépe.

24.05.2004 / Eva, RTD

O angažmá v jihlavské Dukle přemýšlel už loni. Nakonec se rozhodl ještě jeden rok zůstat na Slovensku a přijal nabídku HKm Nitra. V barvách rodného města prožil podle vlastních slov svou nejúspěšnější sezónu ve slovenské extralize. Přesto, že jeho tým skončil v tabulce až na devátém místě, a o dva body tak Nitře unikla možnost hrát playoff, Martin Zajac mohl být s uplynulou sezónou spokojen.

"Myslím si, že to byla zatím moje nejlepší sezóna v extralize. Ať už se to týká bodů, nebo i herního projevu. Dostával jsem hodně času na ledě, hrál jsem přesilovky i oslabení. Jsem rád, že jsme se zachránili, protože Nitra je mé rodné město. Myslím si dokonce, že jsme měli i na play off, ale to se nakonec nepodařilo. Ale se sezónou jsem celkově spokojený." Po vydařeném roce znovu proběhla jednání s Jihlavou a tentorát se Martin rozhodl zkusit poprvé v životě zahraniční angažmá. "Do Jihlavy jsem se dostal díky mému agentovi, panu Ovečkovi. Už i minulý rok jsem sem měl přijít, ale tehdy jsem se ještě rozhodl pro slovenskou extraligu. Tento rok se to všechno stalo." Zajac přiznává, že v jeho rozhodnutí zkusit angažmá v Jihlavě hrál svou roli i fakt, že se Dukle podařilo postoupit do nejvyšší soutěže. Sledoval její návrat do extraligy? "No ano, sledoval jsem to, to je jasné. Sledoval jsem, jak hráli baráž a jak postoupili. Povedlo se to tuším po pěti letech."

Zatímco Zajac v Jihlavě zatím pouze polyká první dávky suché přípravy, my jsme se ho pokusili zeptat na srovnání slovenské extraligy a obou českých lig. Slovenská soutěž se totiž často přirovnává k české I. lize. "Nevím, jestli je slovenská liga přímo jako česká první liga. Vždyť na Slovensku jsou určitě velmi kvalitní mužstva a velmi dobří hráči. Spíš bych řekl, že česká extraliga je daleko vyrovnanější. V podstatě v ní není žádný vyloženě slabší tým a je to tak hodně i o štěstí." A kdyby měl slovenský obránce srovnat přípravu v Čechách a na Slovensku? "Letní příprava podle mě probíhá všude téměr stejně. Oproti loňskému roku jsme v Jihlavě začali trochu dřív, ale každý trenér má svoje metody. Většinou je to ale o tom samém, převládá běh, jízda na kole, posilování. Každý hráč potřebuje kvalitní přípravu, neboť právě z ní pak žije celý rok."

V Jihlavě čekal Martina Zajace zcela nový tým, nové tváře a noví spoluhráči. Znal před svým příchodem vůbec někoho z Dukly? "Jen Slováky. Předtím jsem znal jen Dušana Děvěčku, se kterým jsem se setkával nejen v extraligových zápasech, ale i v juniorských reprezentacích. Postupně ale poznávám i ostatní a řekl bych, že je tu výborná parta kluků. Problémy s novým kolektivem tak určitě nemám." A jak to má Zajac v Jihlavě s bydlením? Už stačil nové město alespoň trochu poznat? "Mám byt, který jsem tu dostal. Domů to mám 300 km. Takže teď, když jsou víkendy volné, jezdím domů. Přes sezónu to už ale bude horší. Ten byt mám v centru města, takže centrum jsem už trochu poznal. Ale zatím se jen trénuje a je to docela nabité. Třeba na nějaké kulturní věci, jako je divadlo, ještě čas určitě nebyl. Možná později."

A jak vidí šance Dukly v příští sezóně. "No, uvidíme, nechám se překvapit. Každopádně se budeme snažit ukázat co nejvíce a uspět co nejlépe." A nám nezbývá než našim borcům držet v nadcházející sezóně palce.