Doufám, že se nám budou vyhýbat zranění, říká trenér Petr Vlk

04.07.2014 / Zdeněk Drla

Deset týdnů první fáze letní přípravy skončilo. Nyní si hokejisté A-týmu Dukly Jihlava užívají zasloužené volno a už vyhlížejí další část přípravy na novou sezonu 2014/2015. „V pondělí 21. července v deset hodin bychom měli jít na led,“ hlásí trenér Petr Vlk. Jeho svěřence čeká už 31. července první přípravný zápas proti reprezentaci Francie.

Závěr první fáze letní přípravy no novou prvoligovou sezonu byl pro hráče Dukly Jihlava tradičně těžký. Museli absolvovat triatlon o titul Železného muže (800 metrů plavání, 38 kilometrů na kole a 8200 metrů běh – pozn. aut.). Stupně vítězů opanovalo trio mladíků – Marek Prokš, Vojtěch Zadražil a Václav Půža (více zde).

Po absolvování Železného muže si mohli Dukláci oddychnout. A rozjet se na zaslouženou dovolenou. „Kluci se s tím poprali dobře, i když nám moc nepřálo počasí (při startu plavání ve venkovním bazénu Vodního Ráje ukazoval teploměr nějakých 12 stupňů a obloha byla skoro zatažená – pozn. aut.). Ta zima je znát, hlavně když vylezou z bazénu a sednou na kolo. Také terén po dešti nebyl ideální. V některých úsecích to bylo rozmoklé a blátivé,“ ohlíží se za těžkou zkouškou svých svěřenců trenér Petr Vlk a pouští se do hodnocení předsezonního období, ve kterém se svým kolegou Františkem Zemanem naordinovali týmu pestrou škálu sportovních aktivit.

Jste spokojený s průběhem této fáze letní přípravy a s výkony hráčů při závěrečném triatlonu?
Nemůžeme být nikdy stoprocentně spokojení. To si musí sami kluci srovnat v hlavě, jestli tam nechali všechno.

Po deseti týdnech skončilo pro mnohé hráče neoblíbené období. Jaké bylo v porovnání s předchozími lety?
Neubrali jsme, naopak jsme ještě trochu v určitých fázích přípravy lehce přidali. Především v dlouhodobé vytrvalosti jsme přitlačili. Trochu nám dělalo problém to, že někteří hráči byli limitováni v pohybu. Spoustu věcí jsme museli modelovat třeba na spinningová kola. Proto třeba celý triatlon absolvovalo pouze patnáct hráčů, protože ne všichni to můžou dělat. Pro některé jsme zvolili duatlon (800 metrů plavání a 52 kilometrů na kole – pozn.aut.), další hráči byli tou dobou třeba na vyšetření nebo měli zranění, které jim neumožnilo se do závodu zapojit. Když ale vezmu letní přípravu v globálu, tak proběhla dobře.

Hráči jsou nyní na dovolené. Kdy se tým znovu sejde?
V pondělí 21. července v deset hodin bychom měli jít na led. A pak se bude další fáze přípravy střídat: sucho, led, posilovna. V úterý 31. červnece hrajeme první přípravné utkání s Francií. Od tohoto data se bude dvakrát v týdnu hrát. Doufám, že se nám budou vyhýbat zranění.

Je podoba kádru definitivní, nebo lze očekávat nějaké příchody?
Ještě přijdou nějací kluci, kteří tu budou na zkoušku. Chceme tu vytvořit konkurenci. Pár hráčů se nabídlo, takže by nás mělo být na ledě kolem třiceti.

KONEC LETNÍHO DRILU. Trenér Petr Vlk v cíli letošního triatlonu o titul Železného muže. V pozadí vítěz těžkého závodu útočník Marek Prokš. Foto: Zdeněk Drla