Mezinárodní hokejová škola začíná, česká výprava odlétá do Finska již v neděli

26.07.2014 / Tomáš Lysý

Čtvrtý ročník mezinárodní hokejové školy, která letos proběhne na severu Evropy, startuje. Od 27. července do 2. srpna bude hostitelem týdenního kempu finské město Tampere a přilehlá dvacetitisícová Pirkkala. Letošní ročník navazuje na tři předchozí kempy. Vybraní mladí hokejisté z celé Vysočiny se dvěma trenéry a doprovodem odletí do Finska v neděli 27. července; celá výprava bude čítat zhruba třicet osob. I letos výrazně podpořil celou akci Kraj Vysočina.

Webové stránky www.hcdukla.cz budou přínášet každý den shrnutí celého dne na Mezinárodní hokejové škole 2014. Oficiální stránka IIHS 2014 na sociální síti Facebook zde.

Hostitel: Tampere a přilehlá Pirkkala

Letošní Mezinárodní česko-finská hokejová škola (International Ice Hockey School – IIHS) navazuje na předchozí tři letní kempy. První se konal v roce 2011 v Jihlavě, před dvěma lety pak letěla české výprava do Finska poprvé. V rámci pravidelného střídání pořadatelství se loňský ročník opět uskutečnil v krajském městě Vysočiny. Nyní tak znovu celou akci přivítá finské město Tampere a zimní stadion klubu Pirkalaan Pingviinit v přilehlé dvacetitisícové Pirkkale.

ZIMNÍ STADION PIRKKALA. Pirkkalaan Jäähalli Oy v dvacetitisícovém městě Pirkkala blízko Tampere, na kterém hraje své zápasy Pirkkalaan Pingviinit, bude hostit IIHS již podruhé. Foto: Tomáš Lysý.

Mladé hokejisty ročníku narození 2001 tak zřejmě poprvé čeká cesta letadlem do krásné severské země, která je nazývána "zemí tisíců jezer". Odlet je stanoven na 11:35 českého času, do Finska přiletí výprava ve 14:40 finského času (v severské zemi je o hodinu více). Let bude probíhat finskou leteckou společností Finnair.

Společné oblečení

V průběhu celého týdne vrcholily závěrečné přípravy. Oficiální oblečení má totiž na starosti česká strana. Česká výprava, stejně tak jako finská výprava, bude mít společný dress-code a mimo led bude chodit v soupravách stejného vzhledu. Celá akce tak dostává mnohem větší reprezentativnější dojem. Každý český hráč tak bude před odletem vybaven nejen sadou pro sebe od výrobce sportovního oblečení JAKO, ale také jednou sadou, kterou dá svému budoucímu finskému spoluhráči.

SPOLEČNÁ SOUPRAVA VÝPRAVY. Foto: Prezentace IIHS 2014.

Týdenní kemp má jasně daný program. Třiadvacet českých a třiadvacet finských hráčů opět vytvoří dva česko-finské týmy – hráči obou zemí totiž budou v jednotlivých formacích namíchání. Slovíčko nahraj či finský ekvivalent tohoto slova tak zrovna dvakrát užitečný nebude. Finština a čeština jsou dva naprosto odlišné jazyky: dobrý den se např. ve finštině řekne Hyvää päivää. Úředním jazykem tak bude angličtina. Hráče čeká dopoledne suchý trénink a trénink na ledě, po obědové pauze je pak na programu modelový zápas. Jako tradičně nebude chybět ani oficiální zápas IIHS 2014 nebo doprovodný program. „Letos bude dětem z Kraje Vysočina představeno Finsko a ukáže se jim něco z okolí Tampere. Sportovní stránka je významná, ale není jediná. Chceme děti sblížit tak, aby dostaly podvědomí o tom, jak to vypadá ve světě a že jsou i jiné kultury a státy,“ řekl na tiskové konferenci k Mezinárodní hokejové škole jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Nominace Česka

Brankáři:
Ondřej Chaloupek (HC Dukla Jihlava), Miroslav Pestr (HHK Velké Meziříčí), Šimon Dobrovolný (SK Horácká Slavia Třebíč)

Obránci:
Patrik Rašín, David Homola (oba HC Dukla Jihlava) Filip Krišta, Valentýn Smolko (oba HC Rebel Havlíčkův Brod), Daniel Piskač, Patrik Pokorný (oba HC Ledeč nad Sázavou), Jan Čermák (SKLH Žďár nad Sázavou), Lukáš Marek (SK Horácká Slavia Třebíč)

Útočníci:
Vítězslav Brož, Miroslav Juda, Adam Najman, Pavel Svoboda (všichni HC Dukla Jihlava), Adam Dvořák, Patrick Brdičko, Adam Rybáček (všichni HC Rebel Havlíčkův Brod), Adam Bíbr, Patrik Mojdl (oba SK Horácká Slavia Třebíč), Jiří Hromádka, Michal Trejbal (oba SKLH Žďár nad Sázavou), Jakub Krajíček (HC Ledeč nad Sázavou)

Trenéři:
Jakub Venc (HC Rebel Havlíčkův Brod), Adam Vylíčil (HC Lední Medvědi Pelhřimov)

Poděkování sponzorům

Mezinárodní hokejová škola by se nemohla uskutečnit bez finančních prostředků. Také letos podpořil IIHS významným způsobem Kraj Vysočina. „Chtěl bych poděkovat našim partnerům, což je v první řadě Kraj Vysočina, který od začátku řekl, že ho tento projekt zajímá a bude ho podporovat. Dále máme stabilní partnery, kteří školu podporují každý rok, jsou to kupříkladu firmy Osmont, Reiterman a JAKO. Partnery zajišťuje i finská strana,“ řekl Bedřich Ščerban na tiskové konferenci k představení Mezinárodní hokejové školy 2014.

Partneři IIHS 2014

LOGO IIHS 2014. Koláž: Zdeněk Drla.