První den na IIHS: Tréninky, koupání v jezeře, oficiální focení a úvodní zápas

29.07.2014 / Tomáš Lysý

První den mají za sebou mladí hokejisté na Mezinárodní česko-finské hokejové škole. Po ranním budíčku následoval přesun do Pirkkaly, kde mladíci absolvovali dvoufázové tréninky. V polední pauze vyzkoušeli teplotu vody v místním jezeře, odpoledne pak na ně čekalo oficiální focení a první zápas. V měření sil dvou česko-finských týmů byli úspěšnější Modří válečníci, kteří porazili Bílé krále poměrem 6:2. Cenu pro nejlepší hráče předával Sasu Hovi, známý finský gólman chytající v Česku. V úterý 29.7. čeká hráče téměř stejný program.

Je 6:40 finského času a o slovo se hlásí pronikavý budíček. Třiadvacítka mladých hokejistů má za sebou první noc ve Finsku a před sebou přesně hodinu a pět minut, aby se stihla najíst, napít a být přichystaná k odjezdu na zimní stadion do Pirkkaly. Tam již vše probíhá podle zavedených tradic. Čeští hráči předají svým novým finským kamarádům tašku s oblečením Mezinárodní česko-finské hokejové školy a rozřadili se do dvou česko-finských týmů, tentokrát s názvem Modří válečníci a Bílí králové. Zatímco jeden tým polykal první metry běhání a následně se přesunul na blízký sportovní areál, druhé mužstvo mělo mezitím trénink na ledě. Protože jsou dopolední tréninky dvoufázové, obě družstva si poté pozice prohodila.

DVOUFÁZOVÉ TRÉNINKY. Šestačtyřicet hráčů je rozděleno do dvou týmů, modrého a bílého. Jedno z mužstev jde vždy první na led a druhé na suchý trénink. Po skončení tréninkové jednotky si pozice prohodí. Foto: Tomáš Lysý.

Po vydatném obědě ve VIP prostorách stadionu vyrazili téměř všichni čeští hráči na procházku do centra dvacetitisícové Pirkkaly, vzdálené od stadionu zhruba deset minut. Cesta zpět vedla kolem jezera Vähäjärvi, a díky téměř tropickému počasí se mladíkům naskytla možnost vykoupat se. Prvním odvážlivcem, který okusil jedno z několika tisíců finských jezer, byl jihlavský hráč Vítězslav Brož. Protože domněnky o teplotě vody kolem šestadvaceti stupňů nebyly liché, následovali jej postupně všichni spoluhráči.

Před oficiálním zápasem, který začínal v 16:00, přišlo na řadu oficiální focení všech účastníků Mezinárodní česko-finské hokejové školy 2014. Profesionální fotograf rozhodně neměl snadnou práci, vždyť celá výprava čítá dohromady k šedesáti členům. V prvním zápase se lépe dařilo Modrým válečníkům, kteří porazili své soupeře poměrem 6:2. Ceny pro nejlepší hráče zápasu, kterými se z obou stran staly gólmani, předával Sasu Hovi.

1. zápas, pondělí 28.7.2014:
Bílí králové – Modří válečníci 2:6 (0:2, 2:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 19. Adam Najman (Pavel Svoboda), 26. Eemeli Skyttä (Jakub Krajíček, Patrik Mojdl) – 15. Miroslav Juda, 18. Miroslav Juda, 21. Lauri Laine (Miroslav Juda), 30. Vítězslav Brož, 34. Isak Söderback (Adam Dvořák), 40. Patrick Brdičko (Oskari Siili).
Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:6.

NEJLEPŠÍ HRÁČI ZÁPASU. V prvním zápase byli vyhlášeni nejlepšími hráči zápasu Jimi Kuoppala (v bílém) a Ondřej Chaloupek (modrý tým). V obou případech jde o gólmany, kteří symbolicky dostali cenu pro nejlepšího hráče od finského brankáře Sasu Hoviho. Foto: Tomáš Lysý.

Bílí Králové: Miroslav Pestr, Jimi Kuoppala, Eetu Nieminen – Lukáš Marek, Elmeri Lehtinen, Daniel Piskač, Lauri Luhtalampi, Filip Křišta, Peter Lundström, Patrik Rašín, William Storkamp, Michal Trejbal, Niko Poikkimäiki, Patrik Mojdl, Eemeli Skyttä, Jakub Krajíček, Antti Järvensivu, Adam Rybáček, Pyry-Petteri Pakkanen, Adam Najman, Juha Eskola, Pavel Svoboda, Kalle Rapelo.
Modří válečníci: Ondřej Chaloupek, Šimon Dobrovolný – Jan Čermák, Elmeri Nykänen, Patrik Pokorný, Lauri Laine, Valentýn Smolko, Lauri Laitila, David Homola, Samuel Ahopelto, Adam Bíbr, Roope Sihvo, Jiří Hromádka, Isak Söderback, Vítězslav Brož, Victor Engman, Patrick Brdičko, Oliver Silen, Adam Dvořák, Oskari Siili, Miroslav Juda, Casper Sippola.

Sasu Hovi: Kvůli působení v extralize jsem se musel naučit česky.

Jednatřicetiletý finský gólman je odchovancem Tappary Tampere. Do mysli českých fanoušků hokeje se poprvé zapsal v sezoně 2005-2006, kdy chytal ve Vsetíně. Do českých luhů a hájů se opět vrátil v o tři roky později, když jej angažovala Kometa Brno. V sezoně 2009-2010 se stal nejlepším gólmanem české extraligy. Od loňského roku hraje EBEL ligu za znojemské Orly. Letos také získal zlatou medaili na mistrovství světa v in-line hokeji. Rozhovor se sympatickým finským gólmanem probíhal v češtině, kterou se během svého působení v českých klubech naučil téměř dokonale.

Sasu, slyšel jste už o Mezinárodní česko-finské hokejové škole? Jak jí hodnotíte?
Je to výborná věc. Myslím si, že taková akce je hlavně pro mladé hráče velmi důležitá. Oni vědí, jaký je hokej a tréninky ve Finsku. Zřejmě je to pro ně trošku odlišné a mohou se toho dost naučit. Ale pro Finy je to stejné. Každopádně je to výborná věc.

Vzpomínáte si na svojí první zkušenost s českým hokejem?
Poprvé jsem začínal v Jindřichově Hradci. Čekal jsem, jestli se tam pro mě najde angažmá. Byl jsem tam ale jen chvíli, poté jsem odjel do Vsetína. Hodně jsem se učil, jde o jiný hokej a jinou mentalitu lidí.

Můžete porovnat český a finský hokej?
Finský hokej je více disciplinovaný, hráči si více hlídají protihráče a méně hrají s pukem. Pro diváky je český hokej zajímavější, protože hokejisté občas zkusí s pukem něco, co jim trenéři tady ve Finsku nedovolí. Český hokej je více otevřenější, ve Finsku je naopak více disciplíny.

Češtinu ovládáte téměř dokonale. Bylo pro vás obtížné naučit se češtinu, která není zrovna jednoduchým jazykem?
Jasně že bylo. Ale byl jsem ve Vsetíně, kde nebylo moc anglicky mluvících lidí. Ani trenéři téměř nemluvili anglicky. Věděl jsem, že jestli budu chtít působit v česku a chytat v extralize, budu se muset naučit češtinu.

Finský gólman Sasu Hovi. Foto: Tomáš Lysý.