Mezinárodní česko-finská hokejová škola skončila

02.08.2014 / Tomáš Lysý

Páteční první srpnový den byl posledním dnem čtvrtého ročníku Mezinárodní česko-finské hokejové školy 2014. Na mladé hokejisty z Česka a z Finska opět čekaly dopoledne dvoufázové tréninky, odpoledne pak třetí modelový zápas, ve kterém se z výhry znovu radovali Modří válečníci. Po závěrečném ceremoniálu se výprava odebrala na hotel. V sobotu 2.8. před šestou hodinou ranní opustili hráči z Vysočiny s realizačním týmem město Tampere a vydali se na letiště v Helsinkách. Kolem třetí hodiny odpolední se již mladíci vítali se svými rodiči v prostorách stadionu Dukly Jihlava.

Nad více jak dvousettisícovým Tampere svítá a třiadvacítka hráčů se v sedm hodin ráno probouzí do dalšího slunečného dne. Celý týden vládne ve Finsku počasí, za které by se nemusely stydět ani atraktivní destinace u moře někde v Itálii, Řecku či Chorvatsku. Výjimkou byl snad jen úterní desetiminutový deštík či čtvrteční krátká bouře, při které, jak se říká, lilo jako z konve. Jestli se před dvěma lety v Pirkkale pohybovala teplota jezera Vähäjärvi kolem 20°C, což je pro některé Finy označení pro teplou vodu, letos by mohli téměř pětadvacetistupňové jezero nazývat kávičkou.

Dopoledne vyráží jeden z týmů na suchou přípravu, druhý se mezitím připravuje na ledě. Poté se oba celky prohodí, jak tomu bylo po celý týden i v předchozích ročnících zvykem. V přestávce po obědě hokejisté ještě jednou okusí teplotu místního jezera nebo nakoupí v blízkém supermarketu dárky ze země tisíců jezer pro své nejbližší.

Poslední zápas IIHS 2014

Odpoledne je pak čeká poslední „modelový“ zápas IIHS 2014, ve kterém se z vítězství raduje znovu Modrý tým. Válečníci se v průběhu utkání ujímají dvougólového vedení. Bílí sice krátce po druhém gólu soupeře snížují, ale na začátku třetí třetiny se dostávají Modří znovu do dvougólového vedení. I když mají Bílí králové tlak a i díky přesilovkám si vypracovávají několik zajímavých šancí, snížit se jim nepodaří. Naopak při power-play Králů padne do opuštěné klece poslední branka letošního ročníku IIHS. Modří válečníci tak vyhrávají 4:1.

3. zápas, pátek 1.8.2014:
Bílí králové – Modří válečníci 1:4 (0:1, 1:1, 0:2)
Branky: 21. Adam Najman (Eemeli Skyttä, Michal Trejbal) – 2. Jan Čermák (Vítězslav Brož), 20. Jiří Hromádka (David Homola, Miroslav Juda), 34. Patrick Brdičko, 44. Jiří Hromádka.
Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4.

NEJLEPŠÍ HRÁČI ZÁPASU. Ceny pro nejlepší plejery zápasu předával Regionální prezident finské hokejové asociace Hannu Soro (vlevo) a Timo Haapanen, člen představenstva Pirkkalaan Pingviinit a zároveň manažer hotelu Holiday Inn v Tampere. Na fotografii zleva Hannu Soro, Adam Dvořák – nejlepší hráč modrého týmu, Daniel Piskač – nejlepší hráč bílého týmu a Timo Haapanen. Foto: Tomáš Lysý.

Slavnostní zakončení IIHS 2014

Nedlouho po posledním zápase byl čtvrtý ročník Mezinárodní česko-finské hokejové školy oficiálně zakončen. Během minulých ročníků se stalo zvykem, že hráči i členové realizačního týmu dostanou vzpomínkové předměty. Tentokrát dostala šestačtyřicítka hráčů, pětice trenérů, lékař a „opatrovnice“ z české a finské strany z rukou Hannu Tyryho dva minidresy – hokejového celku Pirkkalaan Pingviinit a speciálního minidresu vytvořeného pro IIHS 2014. Následovala je fotografie všech účastníků kempu a osuška s logem akce, znakem Dukly Jihlava a klubu z Pirkkaly, logem města Pirkkala a hlavně se jménem každého člena.

MINIDRESY NA PAMÁTKU. Na první fotografii je přední strana speciálně vyrobeného minidresu k IIHS 2014, druhý obrázek pak zachycuje jeho obrácenou stranu. Na třetí fotce je s dresem tučňáků z Pirkkaly. Foto: Tomáš Lysý.

IIHS 2014 je tak minulostí. Drtivá většina hráčů strávila svůj první týden ve Finsku. V zemi, kde např. lesy zabírají přes 76% povrchu, kde se nachází téměř 188 tisíc jezer a téměř 180 tisíc ostrovů a v zemi, kde k životnímu stylu lidí neodmyslitelně patří sauna. „Hráče můžeme za celý týden pochválit. Plnili si svoje povinnosti a dobře se s nimi spolupracovalo. V tomto ohledu na ně mohou být rodiče hrdí. Vedle sportovní stránky měli možnost poznat, jak vypadá Finsko a poznat něco z jeho kultury. Za celý realizační tým bych jim chtěl poděkovat. Chtěl bych poděkovat i realizačnímu týmu za bezproblémový průběh akce. IIHS 2014 byla úspěšná a hodnotím ji velmi kladně,“ řekl Bedřich Ščerban, manažer české strany Mezárodní česko-finské hokejové školy.

Manažer finské strany IIHS Hannu Tyry (vlevo) a Bedřich Ščerban, manažer české strany Mezinárodní česko-finské hokejové školy. Foto: Tomáš Lysý.

Hannu Soro: Věřím, že spolupráce mezi Českem a Finskem bude v budoucnu pokračovat

Celým jménem Hannu Heiki Johannes Soro je finský vysokoškolský učitel a hlavně Regionální prezident finské hokejové asociace (Finsko bylo do roku 2010 děleno na 6 krajů, nyní je administrativně rozděleno na 19 provincií – pozn. aut). Získal mnoho úspěchů jako vedoucí týmů, ať už na reprezentační nebo klubové úrovni. Ve své sbírce má mj. třetí místo z Canada Cupu v roce 1991 nebo stříbro z mistrovství světa v roce 1992. Těší se velké důvěře orgánů SM-Liigy (finská extraliga – pozn. aut.) či finské hokejové asociace, proto je právě jeden z jejich regionálních prezidentů.

Co si o projektu International Ice Hockey School myslíte a jak jej hodnotíte?
Jsem opravdu šťastný za tento typ spolupráce mezi Finskem a Českou republikou. Věřím, že bude pokračovat i v budoucnosti. Letos jsme přivítali českou výpravu zde ve Finsku, za rok tomu bude opačně. To je velmi pěkné a považuji to za velmi důležité. Mladí hráči se totiž mohou setkat s hokejisty z druhé země a také poznat odlišnosti obou národů.

Vědí lidé v Pirkkale o tom, že v jejich městě probíhá IIHS 2014?
Ano, vědí. Jsou o kempu informováni z místních novin.

U finského hokeje působíte dlouhá léta. Můžete porovnat český a finský hokej porovnat?
Myslím si, že obě země vyznávají podobný styl hokeje. Působil jsem téměř pětadvacet let jako kustod či vedoucí u národního týmu Finska a patnáct let jako manažer u finského juniorského týmu. Byl jsem nesčetněkrát v České republice na různých místech a stadionech. Když porovnám, jde o podobný typ hokeje.

Finské mládežnické výběry zažívají v poslední době úspěchy, výběr do 20 let získal na posledním juniorském mistrovství ve Švédsku zlaté medaile. Co stojí za těmito úspěchy?
Možná je to tím, že máme tak dobrý tým (směje se). Nyní vážně. Ve Finsku s mládeží hodně pracujeme. Náš tým do dvaceti let má během sezony spoustu soustředění či jiných událostí. Hráči jsou spolu třeba i osmkrát či desetkrát za sezonu. Navíc mnoho lidí z prostředí finského hokeje pracuje v Kanadě nebo v USA a přináší sem nové nápady a návrhy na zlepšení.